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 BEFORE THE INTERPRETATION AND APPEALS DIVISION 
 DEPARTMENT OF REVENUE 
 STATE OF WASHINGTON 
 
In the Matter of the Petition    )  D E T E R M I N A T I O N 
For Request of Ruling on Tax     ) 
Liability of                     )         No. 91-155 
                                 ) 
          . . .                  )  Registration No.  . . . 
                                 ) 
                                 ) 
                                 ) 
 
[1] RCW 82.04.120, .080, RULE 224:  B&O TAX -- GROSS 

INCOME -- NO DEDUCTIONS FOR COSTS AND EXPENSES.  
Each physician/ independent contractor must report 
100% of his gross income for the medical services he 
renders under Service B&O tax without any deduction 
for his costs, taxes, or other expenses, including 
those he pays to the company which provides him 
management, accounting and administrative services.  
Accord: Det. 88-377, 6 WTD 439 (1988). 

   
[2] RULE 159, RULE 111 AND RULE 224:  B&O TAX -- GROSS 

INCOME -- AGENT -- MANAGEMENT SERVICES. A taxpayer 
corporation which has agreements with affiliated 
physicians/ independent contractors to provide 
management services, is liable for Service B&O on 
amounts it receives, without any deduction for 
costs, taxes, or other expenses, whether the income 
is paid directly by the doctors or retained from 
their accounts receivables. The corporation is not 
liable for Service B&O on amounts collected for the 
physicians from patients if the money is collected 
only as agent for the doctors.  Accord: Det. 88-377, 
6 WTD 439.  

 
Headnotes are provided as a convenience for the reader and are 
not in any way a part of the decision or in any way to be used 
in construing or interpreting this Determination. 
 
TAXPAYER REPRESENTED BY:  . . . 
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 NATURE OF ACTION: 
 
The taxpayer corporation asks if it and five separate 
physicians with whom it contracts are each liable for business 
and occupation (B&O) tax.  The request was made pursuant to 
former RCW 458-20-100(18).  The taxpayer also has requested 
refunds of B&O taxes for the individual physicians. 
 
 FACTS: 
 
De Luca, A.L.J. --   The taxpayer/management company is a 
corporation established [in March 1989] and owned by five 
physician shareholders.  Three of the physicians are sole 
shareholders of individual professional service corporations 
while the other two are sole proprietors.  Each of the five 
physicians considers himself an independent contractor in his 
dealings with the taxpayer.  Each one has signed a "Practice 
Management Agreement" with the taxpayer.  The taxpayer has 
provided a sample agreement to the Department of Revenue dated 
[April 1989] and signed by . . . . 
 
The taxpayer has contracted to provide management, accounting 
and administrative services to the physicians.  The services 
include  providing nurses and other medical support personnel, 
medical supplies and medicines, telephone answering, 
appointment scheduling,  and maintaining medical records.   
Also included are bookkeeping, budgeting, billing patients in 
the physicians' names for medical services rendered and 
collecting such sums for them.  
Furthermore, each physician contributes a certain amount of 
money to maintain a central cash reserves fund administered by 
the taxpayer.  In turn, the taxpayer pays from the fund the 
various practice expenses of each physician.  The parties have 
agreed the taxpayer has no obligation to pay the physician's 
practice expenses in excess of the funds contributed by the 
physician and the amounts collected from his accounts 
receivables and deposited in the fund. 
 
The taxpayer charges each doctor monthly a $ . . . fee plus 
amounts necessary to pay or reimburse it for these services. 
 
 ISSUES 
 
Are the taxpayer and the individual physicians (or their 
corporations) each liable for business and occupation (B&O) 
taxes? 
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If the answer is affirmative, what income is taxable to each 
one? 
 
 TAXPAYER'S EXCEPTIONS 
 
The taxpayer concedes it is obligated to report B&O tax, but 
disputes the individual physicians should also owe any tax.  
Moreover, the taxpayer claims it paid tax on the gross 
earnings of the physicians while the individual physicians 
paid the tax on their draws after deducting their expenses. 
 
 DISCUSSION 
 
A Department auditor met last year with the taxpayer's 
representative and afterwards mailed his conclusions to the 
representative and the parties.  The auditor found each of the 
doctors was conducting business and concluded each one is 
responsible for reporting his gross fees received from the 
medical services rendered to patients.  The B&O tax 
classification for them is Service and other.  The auditor 
found the individual physicians had under reported their 
taxable income because their returns were based on their draws 
after deducting their business expenses. 
 
The auditor also stated the taxpayer management company should 
report the money it receives from the doctors for the services 
provided them under Service and other B&O tax.  He found such 
reimbursements to be gross business income.  He then stated 
the taxpayer appeared to have reported the doctors' net 
patient receipts or draws on its tax returns rather than the 
reimbursements received for services rendered.  He then 
concluded the management company over reported its taxable 
income and was entitled to a refund.  However, the taxpayer in 
its letter to us indicates it has been paying tax on the 
physicians' gross incomes, rather than on their draws or net 
incomes.  
 
Whichever, we are concerned presently with how the physicians 
and management company should report their respective incomes.  
Whether the management company or the physicians are entitled 
to a refund or owe more taxes will depend on the facts in 
light of our decision.  The auditor will resolve those facts 
upon further review of their books and records.    
 
We agree with the conclusions in the auditor's letter.  The 
B&O tax is imposed by RCW 82.04.120 which provides: 
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There is levied and shall be collected from every 
person a tax for the act or privilege of engaging in 
business activities.  Such tax shall be measured by 
the application of rates against value of products, 
gross proceeds of sale or gross income of the 
business, as the case may be.  (Emphasis supplied.) 

 
The taxpayer concedes each of the five physicians is engaged 
in his own business/medical practice.  Therefore, by law, each 
one of them is liable for B&O tax based on his gross income.  
Gross income of the business is defined by RCW 82.04.080 in 
pertinent part to mean: 
 

. . . the value proceeding or accruing by reason of 
the transaction of the business engaged in and 
includes . . . compensation for the rendition of 
services, . . . fees, . . . and other emoluments 
however designated, all without any deduction on 
account of . . . labor costs, . . . delivery costs, 
taxes, or any other expenses whatsoever paid or 
accrued and without any deduction on account of 
losses.  (Emphasis supplied.) 

 
[1] Under this definition, each physician or professional 
service corporation must report 100% of his gross income for 
the medical services he renders to his patients under the 
Service and other B&O tax classification without any deduction 
for his costs, taxes or any other expenses, including those he 
pays to the taxpayer management company.  The auditor is 
correct when he concluded the five doctors under-reported 
their taxable income if they made deductions for their 
expenses and reported only their net income or draws.  See 
Det. 88-377, 6 WTD 439 (1988). 
 
[2] Likewise, the management company is a separate entity 
engaged in business activities.  Thus, the gross 
income/reimbursements it receives from the five doctors for 
the services it renders to them also is subject to Service B&O 
tax without deductions for costs, taxes, or other expenses. 
 
However, the auditor correctly states the taxpayer over-
reported its taxable income if it included either the 
physicians' gross or net income or draws (whichever the case 
may be) on its returns.   
 
Det. No. 88-377, 6 WTD 439, supra, ruled on a similar matter. 
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The issue is whether the amounts billed and 
collected by the taxpayer [management provider] for 
the partnership represent gross proceeds of the 
taxpayer's business.  ... 

 
This case is distinguishable from those where a 
business pays costs on behalf of a customer and 
receives  payment from the customer for the costs.  
In such a case, the amounts received are included as 
part of the gross proceeds of the business unless 
the costs are not part of the businesses' costs in 
performing its services  and the business is not 
primarily or secondarily liable for payment of the 
costs, other than as agent of the customer.  WAC 
458-20-111. 

 
In the present case, the agreement between the 
taxpayer and the partnership provides that the 
taxpayer shall do the billing for the partnership 
and be entitled to 5% of the partnership's gross 
receipts for its billing and other management 
services.  The taxpayer does not have a right to 
retain the full amount of the invoiced amount.  Nor 
is the taxpayer liable to the partnership if the 
patient fails to pay the bill.  The taxpayer only is 
liable for service B&O upon the gross income derived 
from its business--in this case ... the amount 
received or retained from the partnership's gross 
receipts for management services.  The partnership 
is liable for B&O tax on l00% of its gross receipts 
with no deduction for the five percent paid to the 
taxpayer. 

 
 WAC 458-20-111 (Rule 111)  provides: 
 

The words "advance" and "reimbursement" apply only 
when the customer or client [patient] alone is 
liable for payment of the fees or costs and when the 
taxpayer making the payment [to the physicians] has 
no personal liability therefor, either primarily or 
secondarily, other than as agent for the customer or 
client.  (Bracketed words and emphasis supplied.) 

 
In the present matter, the taxpayer management company is not 
liable to compensate the physicians for medical services 
rendered to patients.  The payments received from patients and 
passed on to the physicians are a deductible cost of the 
taxpayer's doing business.  Therefore, the taxpayer is not 
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liable for B&O taxes for money received from patients for 
medical services rendered by the doctors if the money is 
transferred to the physicians.   
 
However, any amounts the taxpayer retains from such payments, 
or which it receives directly from the physicians, for its 
management services are taxable as gross income.   
 
It is important to note the distinction addressed in the quote 
from 6 WTD 439.  Where the taxpayer management company pays 
the costs on behalf of its customers/physicians and receives 
payment from the physicians for the costs, the amounts 
received are taxable as gross proceeds of the business unless 
the costs are not part of the business' costs in performing 
its services and the business is not primarily or secondarily 
liable for payment of the costs.    
 
When the management company provides nurses, a manager and 
other personnel as well as medical supplies, etc. to the 
physicians, it is incurring business costs in performing these 
services for which it is primarily liable.  For example, the 
management company must pay its employees and suppliers.  
Therefore, the gross income it receives from the doctors, 
either directly or from accounts receivable, for such services 
is taxable.  This situation is in contrast to the money merely 
passing through the taxpayer from the patients to the doctors, 
which, as explained above, is not taxable to the management 
company.  
 
The money the doctors deposit in the cash reserves account to 
meet future expenses is not taxable to the taxpayer until the 
taxpayer is entitled to receive such funds for management 
services rendered.  Until such time the money is not income 
for services performed. 
 
Finally, we recognize the result is a partial pyramiding of B 
& O taxes.  A certain portion of each payment by the patients 
is taxable both to the taxpayer and to the individual 
physician whose services generated the payment.  However, it 
is the intended effect of the Revenue Act to assert a tax on 
the gross receipts of each separately organized entity doing 
business in this state. 
 
 RULING 
 
The management company and the individual physicians are 
separately liable for B & O taxes in accordance with this 
determination.  The management company and the physicians are 
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to report their taxes as instructed by the auditor in his 
March 28, 1990 letter and by this determination.  This matter 
is remanded to that auditor to make any necessary adjustments 
in the taxes of the management company and the individual 
doctors. 
 
This opinion may be rescinded or revoked in the future, 
however, any such rescission or revocation shall not affect 
prior liability and shall have a prospective application only.   
 
DATED this 10th day of June 1991 


