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Cite as Det. No. 93-259, 14 WTD 029 (1994). 
 
 
 BEFORE THE INTERPRETATION AND APPEALS DIVISION 
 DEPARTMENT OF REVENUE 
 STATE OF WASHINGTON 
 
In the Matter of the Petition    )   D E T E R M I N A T I O N 
For Correction of Assessment of  ) 
                                 )          No. 93-259 
                                 ) 
             . . .               )   Registration No. . . .          
)   FY . . . /Audit No. . . .      
[1] RCW 82.04.050, 82.04.020, AND 82.12.190:  SALE AT 

RETAIL -- LEASE -- INTERVENING USE.  A person who 
purchases or leases an article of tangible personal 
property for resale or lease in the regular course of 
business without intervening use need not pay sales or 
use tax.   

 
[2] RULE 211; RCW 82.04.050 AND 82.04.020:  LEASE, RENTAL, 

OR BAILMENT -- DOMINION AND CONTROL -- CATERERS.  In 
order to find a true lease, rental, or bailment, there 
must be a change in actual or potential dominion and 
control over the property.  When a caterer supplies 
linens, tableware, and glassware to its customers as 
part of its services, there is no change in actual or 
potential dominion and control over such items. 

 
[3] RULE 211; RCW 82.04.050 and 82.12.020:   INTERVENING 

USE -- DEFERRED SALES OR USE TAX -- CATERERS.  When a 
caterer supplies linens, tableware, and glassware as 
part of its services, it is using such items in its 
business and deferred sales or use tax is due.  
Invoices showing a "rental" of such items only 
demonstrate a method of calculating the cost of 
catering a unique event and not a true lease, rental, 
or bailment of such items. 

 
[4] RULE 119; RCW 82.04.050:  PURCHASED FOR RESALE -- 

DISPOSABLE PRODUCTS -- FLOWERS -- ICE SCULPTURES -- 
CATERERS.  Disposable items, the first use of which 
renders such articles unfit for further use, purchased 
by a caterer solely for use by its customers, are 
considered as having been purchased for resale.  Such 
items include flower arrangements, ice sculptures, and 
the like ordered by the caterer's customers. 
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Headnotes are provided as a convenience for the reader and are 
not in any way a part of the decision or in any way to be used in 
construing or interpreting this Determination. 
 NATURE OF ACTION: 
 
Caterer protests the assessment of deferred use or sales tax on:  
1) plates, glassware, linens, and other items it purchased or 
rented for rental to its customers; and 2) flowers, ice 
sculptures, and other arrangements it purchased for resale to its 
customers.  
 
 FACTS: 
 
Mahan, A.L.J. --   The taxpayer is in the business of catering 
weddings, business meetings, and other events.  It provides hors 
d'oeuvres, buffets, and other meals at a location chosen by the 
customer, whether it be at a church, a business conference room, 
or a home.  According to the taxpayer, the customer determines 
nearly every aspect of the catered event.  The customer decides 
in advance on: 
 

what food is to be served, how much, what rental equipment 
they want provided and what color, what paper products, what 
decorations, what flowers, how much service or labor will be 
provided . . . .  These items are separately stated and 
separately charged for in the invoicing to the customer.  
Whether the customer rents dishes or buys paper plates is 
the customer's choice.  Whether there are flowers or not is 
the customer's choice . . . . 

 
The taxpayer further states that the customer can provide tables, 
linens, tableware, glasses and other durable items for the event.  
If the customer wishes, the taxpayer will instead rent these 
items to the customer.  If the taxpayer does not own such items, 
it will either buy the items -- if it determines it will be able 
to recover the cost through subsequent rentals -- or it will rent 
them from a rental company.  In either event, the taxpayer does 
not pay retail sales tax.  Similarly, when a customer wants 
flowers, ice sculptures, or other decorations, the taxpayer does 
not pay retail sales tax when it buys those items. 
 
Invoices provided by the taxpayer show separate line items 
charges  
for labor, rental, decorations, paper products, and food.  The 
customer is charged retail sales tax on the total invoice amount. 
 
The taxpayer was audited for the 1989 through 1992 tax years.  An 
assessment was issued.  Under Schedule III of the assessment, the 
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taxpayer was assessed deferred sales or use tax on capital assets 
for which no retail sales tax had been paid when the assets were 
purchased.  Under Schedule IV deferred sales or use tax was 
assessed on the rental of equipment and the purchase of taxable 
catering supplies.  The taxpayer disputes the portion of Schedule 
III which relates to the purchase of plates and glassware for 
rental to its customers, but does not dispute the portion of the 
schedule concerning leasehold improvements and the purchase of 
kitchen equipment.  It disputes all of Schedule IV,  which 
concerns the rental of items to be rented to its customers and 
the purchase of flowers and other decorative items for resale to 
its customers. 
 
The taxpayer takes exception to the auditor's conclusion that the 
taxpayer "uses" the items it rents to its customers and, 
therefore, must pay sales tax when it purchases or rents such 
items.  It believes its business is distinguishable from a 
restaurant in that the taxpayer's customers are the ones that 
decide what, if any, items are required for an event.  It 
believes that the rental portion of its business should be 
treated the same as a party rental company which purchases such 
items solely for rental to its customers. 
 
The taxpayer further takes exception with the auditor's 
conclusion that the taxpayer's purchase of flower arrangements 
and other decorations is subject to retail sales tax and argues 
that such purchases are solely for resale.  The taxpayer further 
asserts that the assessments to which it takes exception unfairly 
result in double taxation because retail sales tax is also 
charged when it bills its customers.1 
 
 ISSUES: 
 
1. Whether plates, glassware, linens, and other durable goods 

purchased or rented by a catering company should be 
considered to have been used by the catering company in the 
operation of its business. 

 
2. Whether flower arrangements, ice sculptures and similar 

decorations are subject to use or deferred sales tax when 
purchased by a catering company for resale to its customers. 

 
 DISCUSSION: 
 
[1]  RCW 82.04.050 defines the term "sale at retail" or "retail 
sale" to include:   
                                                           

1Identifying details regarding the taxpayer and the assessment 
have been redacted pursuant to RCW 82.32.410. 
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every sale of tangible personal property . . . other than a 
sale to a person who (a) purchases for the purpose of resale 
as tangible personal property in the regular course of 
business without intervening use by such person, . . . 
(4) The term shall also include the renting or leasing of 
tangible personal property to consumers.2 

 
When retail sales tax has not been paid, RCW 82.12.020 imposes 
the use tax for: 
 

the privilege of using within this state as a consumer any 
article of tangible personal property purchased at retail. 

 
RCW 82.04.190 defines the term "consumer" to include: 
 

Any person who purchases, acquires, owns, holds, or uses  
any article of tangible personal property . . . other than 
for the purpose (a) of resale as tangible personal property 
in the regular course of business . . . . 

 
In accordance with the above statutes, a person who purchases or 
leases an article of tangible personal property for resale or 
lease in the regular course of business without intervening use 
need not pay sales or use tax.  However, no such exemption exists 
for a purchaser or lessor who uses the item.  Use by a 
lessor/owner of tangible personal property ordinarily subjects 
the lessor/owner to liability for use tax measured by the full 
purchase or rental price of the property.  ETB 481.12.178; See, 
e.g., Det. No. 90-397, 10 WTD 341 (1990).  Accordingly, the 
taxpayer here would be entitled to the exemption only if it 
leased or rented the property to its customers and did not 
subject the property to any intervening use. 
 
[2]  In general, a lease, rental, or bailment of tangible 
property requires the relinquishment of possession and control 
over the item by one party and the acceptance of such possession 
and control by the other party.  Duncan Crane v. Department of 
Rev., 44 Wn. App. 684, 689 (1986); Collins v. Boeing Co., 4 Wn. 
App. 705, 711 (1971).  Whether possession and control has in fact 
been transferred is a question of fact.  As stated in Collins: 
 

                                                           

2Recently RCW 82.04.050(4) was amended to read: 
 

The term shall also include the renting or leasing of 
tangible personal property to consumers and the rental 
of equipment with an operator. 
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Whether there is a change or acceptance of possession 
depends on whether there is a change or acceptance of actual 
or potential control in fact over the subject matter . . . .  
In determining whether control exists, it is relevant to 
consider the subject matter's amenability to control, steps 
taken to effect control, the existence of power over the 
subject matter, the existence of power to exclude others 
from control, and the intention with which the acts in 
relation to the subject matter are performed. 

More specific to the exception from retail tax for the lease, 
rental, or bailment of personal property, WAC 458-20-211 (Rule 
211), subsection (3), provides:  
 

A true lease, rental, or bailment of personal property does 
not arise unless the lessee or bailee, or employees or 
independent operators hired by the lessee or bailee actually 
takes possession of the property and exercises dominion and 
control over it.  Where the owner of the equipment or the 
owner's employees or agents maintain dominion and control 
over the personal property and actually operate it, the 
owner has not generally relinquished sufficient control over 
the property to give rise to a true lease, rental, or 
bailment of the property.   

 
In considering the taxpayer's actual or potential dominion and 
control over the property during all phases of its use, coupled 
with the lack of any evidence that the taxpayer's customers in 
fact asserted dominion and control over the property once 
"rented," we cannot find a true lease, rental, or bailment here.  
To the contrary, the possession and control over linens, 
tableware, and glassware in this case is similar to the 
possession and control exercised by a restaurant.  As in a 
restaurant, such items are provided by the taxpayer to the 
guests, the taxpayer's employees are usually present when the 
items are used, and the taxpayer's employees clean and remove the 
items when the event is finished.  Although the taxpayer's 
clients may have more say over the type of service items being 
used, it does not appear that the actual possession and control 
over the items once selected is any different from what occurs in 
a restaurant.   
 
Under WAC 458-20-124 (Rule 124) a restaurant must pay retail 
sales tax on the purchase of "dishes, kitchen utensils, linens, 
furniture and fixtures, and the like, . . ."  For the reasons 
stated above, a caterer who buys or rents such items should be 
treated the same.3 
                                                           

3We note that amendments have been proposed for WAC 458-20-119 
(Rule 119), which concerns the "Sales of Meals."  [Both Rule 119 
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[3]  It further appears that the provision of linens and 
tableware is part and parcel of a caterer's business.  The 
ability to provide such items allows the taxpayer to perform its 
services, that is, to prepare and serve meals to its customers 
and their guests.  The plates and other items are thus used by 
the taxpayer, when necessary, to provide service to its 
customers.  Again, in this sense, the taxpayer's operation is 
similar to that of a restaurant. 
 
Although characterized as a rental of property in the billing, 
such itemization appears more in the nature of a method of 
calculating the cost of putting on a unique event rather than 
evidence of a true lease, rental, or bailment.  As discussed 
above, we cannot find that the taxpayer's customers actually take 
possession and control over the items as those terms are commonly 
understood.  Because we do not find a true lease, rental, or 
bailment, and because we find that the items were used by the 
taxpayer in the operation of its business, deferred use or sales 
tax is due.  
 
With respect to the taxpayer's double taxation argument, we note 
that there is no constitutional prohibition against double 
taxation as applied to excise taxes. Klickitat County v. Jenner, 
15 Wn.2d 373 (1942).  The scenario before us, however, is not one 
of double taxation.  This matter involves two transactions, each 
of which was taxed once.  First, there was the rental or purchase 
of the tableware and linens by the taxpayer.  Second, there was 
the catering of the events by the taxpayer.  Each of these events 
resulted in retail sales, and retail sales tax must be collected 
on each such transaction.  RCW 82.08.020.   
 
[4]  With respect to flower arrangements and ice sculptures, the 
taxpayer states that such items have no use or utility beyond the 
event being catered.  The taxpayer further contends that it does 
not put such items to personal use and such items are used 
exclusively by the taxpayer's customers.   
 
Under Rule 119, sales to caterers of "food and beverage products 
for use in preparing meals are sales for resale . . . ."  
Similarly, under Rule 124, concerning sales by restaurants, the 
retail sales tax does not apply to the sale of "paper plates, 
paper cups, paper napkins, toothpicks, or any other articles 
which are furnished to customers, the first use of which renders 
such articles unfit for further use." (Emphasis added.) 
 

                                                                                                                                                                                           
and Rule 124 were amended following the issuance of this 
determination.] 
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Like paper plates and other disposable items used exclusively by 
the taxpayer's customers, flower arrangements and ice sculptures 
which have been ordered by the caterer's customers are unfit for 
further use after the first use in the catered event.  The 
auditor's conclusion that such items are taxable as "durable 
goods" cannot be sustained.  Such items are purchased for resale. 
 
 DECISION AND DISPOSITION: 
 
The petition is denied in part and granted in part.  This matter 
is remanded to the Audit Division for amendment of Schedule IV, 
to delete deferred use or sales tax on flower arrangements, ice 
sculptures, and the like. 
 
DATED this 27th day of September, 1993. 
 


