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[1] RULE 233:  B & O TAX -- DEDUCTION FROM GROSS INCOME -- 

QUALIFIED MEDICAL SERVICE ORGANIZATIONS -- ACTING SOLELY 
AS AGENT OF PHYSICIAN.  Qualified medical service 
organizations are entitled to deduct from their gross 
income amounts paid to physician/clinic who render 
medical services to subscribers of the organization where 
the organization contractually acts solely as the agent 
of the physician/clinic in offering to its subscribers 
medical services of the physician.  This deduction is not 
available to a physician/clinic for amounts paid to a 
referral specialist, even if it can be construed that the 
physician/clinic acts as agent of the referral 
specialist, because the physician/clinic is not a 
qualified medical service organization. 

 
Headnotes are provided as a convenience for the reader and are not 
in any way a part of the decision or in any way to be used in 
construing or interpreting this Determination. 
 
TAXPAYER REPRESENTED BY:  . . . 
 
DATE OF HEARING:  February 19, 1987 
 
 NATURE OF ACTION 
 
Petition for refund of Service business and occupation (B & O) tax 
assessed and paid on disallowed deductions for payments by 
taxpayer-clinic to outside physicians. 
 
 FACTS AND ISSUES 
 



 

 

Krebs, A.L.J. -- [The taxpayer] is a partnership of physicians.  
The taxpayer operates as a clinic and is a Participating Medical 
Group (PMG) in the . . . insurance program.  Under the terms of the 
. . . medical insurance program, employees of participating 
employers and self-employed persons enroll in [the insurance 
program] and select a physician in a PMG such as the taxpayer.  
Each month, the taxpayer as a PMG receives a "capitation payment" 
from [the insurance program] for each enrolled employee-patient ( . 
. . ) who has chosen the taxpayer to provide medical services.  The 
taxpayer has a roster of primary care physicians.  The member 
selects one from the roster as his/her primary care physician 
(clinic doctor).  The clinic doctor is then responsible to 
personally, or through referral to an outside specialist, provide 
all medical care required by a member-patient.  The taxpayer has 
written contracts with selected outside referral specialists who 
agree to treat referred patients and look only to the taxpayer for 
payment.  It is these payments by the taxpayer to the outside 
referral specialists which are in issue, that is, whether the 
payments are deductible from the taxpayer's gross receipts for 
excise tax purposes. 
 
The Department of Revenue examined the taxpayer's business records 
for the period from January 1, 1982 through December 31, 1985.  As 
a result of this audit, the Department issued Tax Assessment No. . 
. . on . . . asserting excise tax liability in the amount of $ . . 
. and interest due in the amount of $ . . . for a total sum of $ . 
. . which has been paid in full. 
 
The taxpayer's protest involves Schedule II of the audit report 
where the taxpayer's deductions from reported gross income of 
amounts paid to outside referral specialists were disallowed by the 
auditor and subjected to Service B & O tax. 
 
The auditor explained the disallowance of the deduction as follows:  
WAC 458-20-233 (Rule 233), . . . , allows the deduction only when 
the medical organization is acting as "agent for the physician."  
The contract between [the] health maintenance organization, and the 
taxpayer mandates that the taxpayer provide a full range of health 
services to the patient.  When outside physicians are needed to 
treat the taxpayer's patients under this program, the taxpayer is 
liable for payment to the outside physicians, despite the fact that 
these payments may exceed income received from [the organization] 
for the treatment of a particular patient.  This, according to the 
auditor, results in a loss of agency status for the taxpayer. 
 
The taxpayer's position is as follows: 
 

1. The auditor's interpretation is not what was 
intended by Rule 233. 

 
2. The taxpayer interprets Rule 233 as qualifying it to 

be an agent for the outside physician because the 



 

 

physician looks solely to the taxpayer for payment.  
The taxpayer perceives itself as being "in the 
middle" in making the payments. 

 
3. The taxpayer points to ETB 519.04.233 (ETB 519), . . 

. , as addressing the matter of agency relationship. 
 

4. The auditor implied that an agency relationship 
existed, but was forfeited because the taxpayer 
might need to make referral payments which are in 
excess of capitation receipts.  The taxpayer 
responds that in any insurance program there is "the 
risk that in any given year premiums might not be 
adequate to cover expenses," and that "based on a 
year's experience the next year's premiums are then 
adjusted accordingly." 

 
5. The taxpayer believes that it is a "similar health 

care organization" which Rule 233 and ETB 519 
address. 

 
The issue is whether the taxpayer's payments to outside referral 
specialists are validly deductible from its gross income. 
 
 DISCUSSION 
 
The taxpayer, as a provider of medical care and services, is 
subject to Service B & O tax.  The rate of tax is applied to its 
"gross income of the business."  RCW 82.04.290. 
 
The term "gross income of the business" is defined in RCW 82.04.080 
to mean in pertinent part: 
 

. . .the value proceeding or accruing by reason of the 
transaction of the business engaged in and includes . . . 
compensation for the rendition of services . . . and 
other emoluments however designated, all without any 
deduction on account of . . . labor costs . . . or any 
other expense whatsoever paid or accrued and without any 
deduction on account of losses.  (Emphasis supplied.) 

 
[The organization] is a medical insurance program.  It receives 
premiums/payments from employers of employees and from the self-
employed.  [The organization] contracts with the taxpayer and other 
Participating Medical Groups to provide the medical care and 
services to the employees and self-employed persons who have 
selected the provider.  [The organization] pays a "capitation 
payment" monthly to the taxpayer as a provider of the medical care 
and services.  These payments constitute the taxpayer's "gross 
income of the business" as "compensation for the rendition of 
services." 
 



 

 

The taxpayer's primary care physician refers the patient, when 
necessary, to an outside specialist who looks only to the taxpayer 
for payment.  This payment is an expense solely of the taxpayer and 
is not deductible from the "gross income of the business."  RCW 
82.04.080. 
 
[1]  Rule 233, . . . , in pertinent part provides: 
 

All medical service bureaus, medical service 
corporations, hospital service associations and similar 
health care organizations . . . are taxable under the 
service and other business activities classification upon 
their gross income.  The term "gross income" as defined 
in RCW 82.04.080 is construed to include the total 
contributions, fees, premiums or other receipts paid in 
by the members or subscribers . . . 

 
Certain of these organizations operate under contracts by 
the terms of which the bureau or association acts solely 
as the agent of a physician . . . in offering to its 
members or subscribers medical and surgical services, 
hospitalization, nursing, and ambulance services.  In 
computing tax liability, such bureaus and associations, 
therefore, will be entitled to deduct from their gross 
income the amounts paid to member physicians, hospitals 
and ambulance companies . . . 

 
Under contracts wherein these organizations furnish to 
their members medical and surgical . . . services as a 
principal and not as an agent, no such deduction is 
allowed.  (Emphasis supplied.) 

 
The intent of Rule 233 is to allow "medical service bureaus, 
medical service corporations, hospital service associations and 
similar health care organizations" to deduct from their gross 
income the amounts paid to member physicians when the organization 
by contract acts solely as the agent of the physician.  The premise 
for the deduction is that the organization itself does not render 
the medical service to the member or subscriber, but receives 
payments from the subscriber for its administration expenses and as 
agent for payment of amounts to physicians with whom the 
organization has contracted to act as agent in offering the 
services of the physician to its members/subscribers. 
 
In order for the taxpayer's payments to outside referral specialist 
to be deductible from its gross income, Rule 233, in principle, 
requires: 
 

1. that the taxpayer be a "similar health 
organization." 

 



 

 

2. that the taxpayer as a "similar health organization" 
act solely as the agent of a physician, that is, the 
outside referral specialist. 

 
3. that the taxpayer have members or subscribers paying 

contributions, fees or premiums to it. 
 
In this case, it is clear that . . . is the "similar health 
organization" because it has members or subscribers who pay fees or 
premiums to it to receive medical and surgical services from the 
taxpayer-clinic with whom [the organization] has contracted.  Thus, 
[the organization] is acting as the agent of the taxpayer-clinic in 
securing payments from its ( . . . ) members or subscribers and 
passing them on to the taxpayer-clinic in the form of a monthly 
"capitation payment."  On the other hand, the taxpayer does not 
function as a medical service bureau or "similar health 
organization" because it has no members nor subscribers paying 
contributions, fees or premiums to it.  Furthermore, the taxpayer 
furnishes the medical and surgical services to the patient as a 
principal, not as an agent of the patient.  Where the taxpayer 
makes a referral of the patient to an outside specialist, it is the 
taxpayer as a principal who has engaged the outside specialist to 
render medical services to the patient.  Even if it can be 
construed that the taxpayer acts as agent of the outside referral 
specialist in offering to its patient the medical services of the 
outside specialist, the deduction available in Rule 233 does not 
apply because the taxpayer is not a "similar health organization."  
Moreover, the taxpayer is not acting solely as agent of the outside 
referral specialist because the taxpayer itself is rendering 
medical services and its engagement of the outside specialist is an 
integral part of its rendering medical services which the taxpayer 
contracted to do for the capitation payments received from [the 
organization].  . . . . 
 
ETB 519, to which the taxpayer pointed as addressing the agency 
relationship, in pertinent part states: 
 
 REPORTING PROCEDURES FOR QUALIFIED 
 MEDICAL SERVICE ASSOCIATIONS 
 

What procedure should be followed by medical service 
bureaus, medical service corporations, hospital service 
organizations, and similar health care organizations when 
deductions on an excise tax return for a particular 
reporting period exceed gross income for that same 
period? 

 
Rule 233 provides that all such organizations engaging in 
business within this state are subject to the provisions 
of the business and occupation tax under the Service and 
Other Business Activities classification upon gross 
income defined by RCW 82.04.080.  Under the rule, 



 

 

however, if such an organization acts under contract 
solely as an agent of a physician, hospital or ambulance 
company for services rendered to members, it is allowed 
to deduct amounts paid to such persons when computing tax 
liability. 

 
Clearly, the agency relationship that gives rise to the deduction 
is that between a "qualified medical service association," as 
described in the ETB and Rule 233, and a physician; not between a 
clinic of physicians such as the taxpayer and other physicians such 
as the outside referral specialists. 
 
The taxpayer has perceived itself as "being in the middle," that 
is, in receiving payments from [the organization] and in making 
payments to the outside referral specialist.  However, this "being 
in the middle" does not fall within the special agency relationship 
contemplated by Rule 233 as giving rise to the deduction which only 
a qualified health care organization may take from its gross income 
when it acts solely as the agent of a physician for payments made 
to such physicians. 
 
For the reasons expressed and the law stated, we conclude that the 
deductions in question were properly disallowed. 
 
 DECISION AND DISPOSITION 
 
The taxpayer's petition for refund is denied. 
 
DATED this 26th day of October 1987. 
 
 


