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 BEFORE THE INTERPRETATION AND APPEALS DIVISION 
 DEPARTMENT OF REVENUE 
 STATE OF WASHINGTON 
 
In the Matter of the Petition ) D E T E R M I N A T I O 
N 
For Refund of ) 

)   No. 88-154 
) 

. . . ) Unregistered 
) Use Tax 
) 

 
[1] RULE 178:  RETAIL SALE -- RCW 82.04.050 -- RCW 

82.08.020 -- USE TAX  -- COMPLEMENTARY TAX -- 
SUPPLEMENTS SALES TAX:  In Washington, all sales are 
deemed to be retail sales and the sales tax is 
applicable to each such sale.  The use tax 
supplements the sales tax in situations where the 
retail sales tax has not been paid. 

 
[2] RULE 178:  EXEMPTION -- PRIVATE AUTOMOBILES -- RCW 

82.12.0251:  The use tax does not apply to a private 
automobile that is purchased and used by a 
nonresident more than 90 days before entering 
Washington. 

 
[3] RULE 178:  EXEMPTION -- PRIVATE AUTOMOBILE -- 90-DAY 

RULE -- RCW 82.02.0251 -- RCW 82.12.035 -- CREDIT:  
If a person does not satisfy the 90-day rule of RCW 
82.12.0251, he/she must pay use tax subject to the 
credit provisions of RCW 82.12.035. 

 
[4] RULE 178:  USE TAX -- CREDITS -- RCW 82.12.035:  No 

credits are available where the purchase occurs in 
the state of Oregon.  Oregon does not impose a 
retail sales tax or use tax. 

 
[5] RULE 178:  TRADE-IN -- USE TAX -- RCW 82.12.010 -- 

RCW 82.12.020:  The trade-in exclusion is applicable 
to the use tax imposed by RCW 82.12.020. 



 

 

 
[6] RULE 247:  TRADE-IN -- USE TAX -- NON-RESIDENT:  A 

non-resident who purchases property in another state 
and trades in an item of like kind property is 
entitled to benefit from the trade-in exclusion if 
the Washington use tax applies to the item.  See 
Simpson v. State, 26 Wn. App. 687, 615 P.2d 1297 
(1980). 

 
Headnotes are provided as a convenience for the reader and are 
not in any way a part of the decision or in any way to be used 
in construing or interpreting this Determination. 
 
 NATURE OF ACTION: 
 
Former nonresidents of Washington protested the denial of a 
partial refund of use tax paid on a motor vehicle that was 
subsequently licensed and titled in this state after the 
taxpayers became residents hereof.  The taxpayers felt that 
they were entitled to credit the value of a vehicle traded in 
to the out-of-state dealer against their Washington use tax 
liability. 
 
 FACTS AND ISSUES: 
 
Mastrodonato, A.L.J. -- . . . (hereinafter referred to as 
"taxpayers") were formerly residents of the state of Oregon.  
On October 9, 1987, the taxpayers purchased a used 1986 Ford 
Bronco Wagon from an Oregon automobile dealer known as . . . 
Ford.  The taxpayers paid $17,795 for the vehicle.  As part of 
the down payment toward the purchase of the 1986 Ford, the 
taxpayers traded in a 1983 Dodge Ramcharger.  The dealer 
allowed a trade-in value of $8,370 for the 1983 Dodge.  
 
Shortly thereafter, the taxpayers moved to Washington State.  
On November 9, 1987, the taxpayers made application for a 
certificate of title with the Washington State Department of 
Licensing.  As part of the application process, the taxpayers 
were required to pay state and local use tax on the full value 
or purchase price, i.e., $17,795, of the vehicle. 
 
On December 1, 1987, the taxpayers applied, through the 
Department of Licensing, for a partial refund of the use tax 
paid.  The Department of Licensing forwarded the taxpayers' 
refund request to the Department of Revenue's Taxpayer 
Information and Education Section.  The taxpayers' refund 
request was thereafter, on January 12, 1988, forwarded to the 
Interpretation and Appeals Division for a ruling.  This 



 

 

Determination will respond to the taxpayers' petition for 
refund. 
 
The sole issue for our consideration is whether, based upon 
the facts as outlined above, the value of the traded-in 
vehicle can be deducted from the purchase price of the new 
vehicle, before the Washington use tax that is due from the 
transaction is calculated and paid. 
 
 DISCUSSION: 
 
[1]  Under Washington law, all sales are deemed to be retail 
sales (RCW 82.04.050), and the retail sales tax applies to all 
such sales made within the state (RCW 82.08.020).  The use tax 
(chapter 82.12 RCW) supplements the retail sales tax by 
imposing a tax on like  
amount upon the use within this state as a consumer of any 
article of tangible personal property purchased at retail, 
where the user has not paid retail sales tax with respect to 
the property used.  WAC 458-20-178. 
 
[2]  However, there are some special exemptions from the use 
tax which are applicable to former non-residents of 
Washington.  For example, under RCW 82.12.0251, the use tax 
does not apply 
 

. . . in respect to the use of household goods, 
personal effects, and private automobiles by a bona 
fide resident of this state . . ., if such articles 
were acquired and used by such person in another 
state while a bona fide resident thereof and such 
acquisition and use occurred more than ninety days 
prior to the time he [she] entered this state.  
(Emphasis and bracketed inclusion supplied.) 

 
Thus, in order for a person to be entitled to the exemption 
afforded by RCW 82.12.0251, the person must satisfy three 
conditions:  (1) the item(s) in question must be household 
goods, personal effects, or private automobiles; (2) the 
item(s) must have been acquired while the person was a bona 
fide resident of another state; and (3) the item(s) must have 
been acquired and used in the other state more than 90 days 
prior to the time the person entered Washington. 
 
[3]  Here, the item in question is a Ford Bronco, a "private 
automobile," so the first condition was satisfied.  The 
automobile was acquired while the taxpayers were bona fide 
residents of Oregon, thereby satisfying requirement (2).  



 

 

However, while the vehicle was purchased on October 9, 1987, 
it was actually brought into Washington and first licensed in 
this state on November 6, 1987, or less than 30 days later.  
Thus, the taxpayers did not satisfy requirement (3), i.e., the 
vehicle was not used more than 90 days prior to the time it 
entered Washington.  So, the taxpayers were not eligible for 
the exemption from use tax under RCW 82.12.0251. 
 
[4]  If the taxpayers did not satisfy the requirements for 
exemption from use tax under RCW 82.12.0251, we must look to 
other sections of the use tax law for possible relief.  One 
such section is RCW 82.12.035, which allows a credit for any 
retail sales tax or use tax paid to another state with respect 
to the property used in Washington.  Unfortunately, this 
section does not apply either since no sales or use taxes were 
paid by the taxpayers to the state of Oregon with respect to 
their purchase of the vehicle in that state.  (Oregon does not 
impose a retail sales tax or a use tax.)  Consequently, it 
appears that the taxpayers owe use tax unless some other 
exemption or exclusion applies. 
 
[5]  The use tax is imposed by RCW 82.12.020.  The measure of 
the tax is the "value of the article" used by the taxpayer.  
This term is defined by RCW 82.12.010(1), which states in 
pertinent part as follows: 
 

"Value of the article used" shall mean the 
consideration, whether money, credit, rights, or 
other property except trade-in property of like 
kind, expressed in terms of money, paid or given or 
contracted to be paid or given by the purchaser to 
the seller for the article of tangible personal 
property, . . . .  (Emphasis supplied.) 

 
Thus, the "value of the article used," which is the measure of 
the use tax, excludes the value of "trade-in property of like 
kind." 
 
The trade-in exclusion was enacted into the Washington tax law 
by Initiative Measure No. 464, approved by the Voters of 
Washington State on November 6, 1984 and was effective on 
December 6, 1984.  Interestingly enough, the original law 
granted the trade-in exclusion only with respect to the retail 
sales tax.  See Laws of 1985, Chapter 2, Section 2.  
Nevertheless, at the time of the enactment, implementation, 
and addition of the trade-in amendment to the Washington tax 
laws, the Department of Revenue extended the trade-in 
exclusion so as to apply to the use tax also.  See WAC 458-20-



 

 

247.  Subsequently, in the 1985 legislative session, the State 
Legislature corrected this apparent statutory oversight by 
amending the use tax laws to exclude the value of trade-in 
property of like kind from the use tax.  See Laws of 1985, 
Chapter 132, Section 1. 
 
[6]  As mentioned above, WAC 458-20-247 is the Department's 
administrative rule on trade-ins.  The rule states in 
pertinent part as follows: 
 

RCW 82.12.010 defines the measure of the use tax as 
the "value of the article used" . . . .  Thus, the 
Initiative 464 amendment of the definition of 
"selling price" will apply equally for use tax 
purposes.  Therefore, the measure of the use tax for 
tangible personal property upon which no retail 
sales tax has been paid (e.g., if it were purchased 
in another state with no sales tax) is the same 
"selling price" as defined for retail sales tax 
purposes.  In such cases the value of the property 
traded-in will be excluded from the use tax measure.  
(Emphasis supplied.) 

 
In our opinion, the above-quoted rule makes three key points.  
First, the trade-in exclusion was always intended to apply to 
both the retail sales tax and the use tax.  Second, the 
exclusion was intended to cover property brought into 
Washington and taxed herein, even though purchased in another 
state.  Third, there is no apparent distinction set forth in 
the rule on whether the purchaser, at the time he/she claims 
the trade-in exclusion for tax purposes, was a resident or a 
non-resident at the time of the purchase of the item. 
 
In short, the trade-in exclusion for use tax applies when the 
tax is imposed in Washington.  If the owner/purchaser can 
demonstrate by clear and convincing evidence that a portion of 
the purchase price was paid with a trade-in article of like 
kind property, then the exclusion will apply notwithstanding 
the fact that the article was acquired outside Washington 
while the purchaser was a non-resident. 
 
Here, all three elements were satisfied.  First, the taxpayers 
were assessed use tax on the value of their private 
automobile, and since the trade-in exclusion applies to use 
tax, they are entitled to the benefit of the exclusion.  
Second, even though the property was purchased in Oregon the 
exclusion applies, since Rule 247 specifically states that the 
trade-in exclusion was intended to apply to property 



 

 

"purchased in another state with no sales tax."  Third, we 
attach no particular relevance to the fact that the taxpayers 
were non-residents of Washington at the time they purchased 
the motor vehicle, the significant factor being the 
requirement that a portion of the original purchase price was 
paid with a trade-in of like kind property.  Thus, the 
resident or non-resident status of the purchaser at the time 
of the transaction was irrelevant.  Therefore, the taxpayers 
were eligible to have the value of the traded-in vehicle 
deducted before determining their Washington use tax liability 
for the new vehicle. 
 
One additional comment is in order.  We are mindful that if a 
Washington resident purchases an item, such as a motor 
vehicle, in another state and, as part of the purchase price, 
trades in an article of like kind property, the Department 
allows the purchaser to deduct the value of the trade-in 
property from the measure of the use tax.  Again, we see 
nothing in the law which prevents a non-resident of Washington 
from being entitled to the same treatment when that particular 
item becomes subject to the taxing jurisdiction of this state.  
Indeed, although the taxpayers here were formerly non-
residents, they subsequently became residents of Washington, 
and equal protection demands that they should have the same 
tax burden as a person who was a Washington resident at the 
time of the purchase or acquisition of the same type of 
property.  See Simpson v. State, 26 Wn. App. 687, 615 P.2d 
1297 (1980).  Furthermore, this principle seems equally valid 
for a person who was a non-resident both before and after the 
state imposes its use tax. 
 
In summary, the taxpayers were entitled to the trade-in 
exclusion in calculating their use tax liability.  The 
purchase price or value of the 1986 Ford Bronco was $17,795.  
The value of the traded-in 1983 Dodge Ramcharger was $8,370.  
The taxpayers' liability was to be calculated on the 
difference between the purchase price of the new vehicle and 
the value of the traded-in vehicle (i.e., $17,795 - $8,370 = 
$9,425).  Thus, the taxpayers' use liability was $735.15.  
Since the taxpayer paid $1,388.01 in use tax, it is entitled 
to a refund of $652.86. 
 
 DECISION AND DISPOSITION: 
 
The taxpayers' petition for refund is granted.  The Department 
of Revenue will refund to the taxpayers the excess use tax 
paid as explained above. 
 



 

 

DATED this 11th day of March 1988. 
 
 


