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[1] RULE 244 AND RCW 82.08.0293:  RETAIL SALES TAX -- 

EXEMPTION -- SALES OF FOOD.  Exemption of "food products" 
from sales tax does not apply when products are sold 
adjacent to an area inviting or permitting consumption of 
the food.  Test is whether such area exists, not who 
provides it.    

 
[2] RULE 107, 82.08.050 and RCW 82.32.070:  RETAIL SALES TAX 

-- PAYMENT  -- DOCUMENTATION.  The law requires that 
sales tax be separately stated and provides a conclusive 
presumption that the quoted selling price does not 
include sales tax.  Persons protesting assessment of 
sales tax must provide documentation establishing that 
the tax has been separately stated and charged and that 
such amount has been paid by the buyer to the seller or 
the buyer will be deemed not to have paid the tax.  Lack 
of such documentation will bar the taxpayer from 
questioning the assessment. 

  
Headnotes are provided as a convenience for the reader and are not 
in any way a part of the decision or in any way to be used in 
construing or interpreting this Determination. 
 
DATE OF TELEPHONE CONFERENCE:  July 19, 1988 
 
TAXPAYER REPRESENTED BY:  . . . 
 
 NATURE OF ACTION: 
 
Taxpayer petitions for correction of portion of assessment of 
retail sales tax and use tax. 
 
 FACTS AND ISSUES: 
 



 

 

Johnson, A.L.J. -- Taxpayer is a corporation, the principal 
business of which is the operation of franchise food outlets.  . . 
. . 
 
With regard to the contested sales tax portion of the assessment, 
the outlet in question is located in a large office building.  It 
is one of several shops centered around an atrium containing 
plants, chairs and tables.  Taxpayer's customers purchase items 
such as plain and filled croissants and beverages, which are 
carried out of the taxpayer's store.  There is no seating provided 
in the store itself.  Some of the customers consume their food in 
the atrium's seating area.  Taxpayer contends that it should not be 
required to collect sales tax on the food sales, because it 
provides no seating for food consumption.    
 
Taxpayer's petition states that  
 

the lease is essentially a 'net' lease that requires the 
tenant to pick up a proportionate share of expenses 
related to running the building.  As can be seen by a 
review of this lease, the tenant is not obligated in any 
way to pay for or provide the tables, chairs or other 
seating facilities for patrons. 

 
Taxpayer further contends that, under the lease, the landlord has 
an unrestricted right to change, modify or even close the common 
areas; conversely, taxpayer states that the landlord must provide 
the seating area because of zoning concessions received for the 
building.  Taxpayer states that the areas are not provided for the 
benefit of the tenants. 
 
Taxpayer contends that Engrossed House Bill 1507, which changed 
certain parts of the application of the sales tax exemption on 
food, occurred because operations of its type were not taxable 
previously and the Legislature sought to make such operations 
taxable with the amendment. 
 
Additionally, taxpayer relies on the rescission of a portion of 
Excise Tax Bulletin 528.08.244 (ETB 528) and includes a letter from 
the Department to taxpayer's franchisor, . . . , which was written 
following an audit of [the franchisor].  Taxpayer finds support for 
its argument for nontaxability in the fact that, since it believes 
that its auditor applied the same logic used in [the franchisor]'s 
audit, the May, 1987, rescission this portion of ETB 528 is 
evidence that the assessment is incorrect. 
 
Additionally, taxpayer contests the auditor's assessment of use tax 
on capital assets and other acquisitions which were not made on a 
routine or recurring basis, stating that sales tax was paid on 
these items.  Included in the petition materials was a second 
letter from taxpayer's attorney which contained a statement from . 
. . , the former Vice President in charge of Operations for [Corp. 



 

 

A], a closely-held corporation.  [He] states that the shareholders 
of [Corp. A] and of [taxpayer] were identical; that both were 
closely-held corporations; and that [taxpayer] lacked a credit 
history at its inception, so the business decision was made to use 
the creditworthiness of [Corp. A] to acquire equipment, supplies 
and services.  Further, he states that the items were ordered by 
[Corp. A] and delivered directly to [taxpayer].  When [Corp.A] 
received bills, [he] would prepare an identical bill for 
[taxpayer], which would pay [Corp. A]; [Corp. A] would then pay the 
vendor.  The statement says that all bills contained sales tax, but 
taxpayer's attorney says that [Corp. A] destroyed receipts after 
five years.  Also included in taxpayer's petition materials is a 
similar statement from [the former accountant of taxpayer and Corp. 
A]; he says that the statements above are accurate.  Copies of 
several invoices were included in the petition materials. 
  
 DISCUSSION: 
 
[1] RCW 82.08.0293 grants an exemption from retail sales tax for 
certain types of food.  Specifically excluded from the exemption is 
food sold in a situation where immediate consumption of the food is 
invited.  Rule 244 is the administrative regulation implementing 
the statute.  It has the same force and effect as the law itself.  
RCW 82.32.300.  That rule states in pertinent part: 
 

(3)  Vendors who are required to collect tax. 
 

(a)  Sales of food products are subject to tax when sold 
by . . . businesses which are operated in such a way as 
to invite or permit consumption of the food at or near 
the premises where the food is sold.  This circumstance 
is presumed to occur where customers are provided 
facilities for immediate consumption of food sold, such 
as tables, chairs or counters . . . It is the intent of 
the law that tax be charged by retailers who sell food 
products ready for consumption at or near the premises of 
the vendor by furnishing cups, spoons, straws, or the 
like to facilitate immediate consumption.  If such 
facilities are provided the tax applies even though the 
food is sold, packaged or wrapped "to go" and even if the 
food is in fact removed from the premises of the retailer 
and is consumed elsewhere.  The test is not where the 
food is in fact consumed but whether the customer is 
provided any of the described facilities for consumption 
of the food.  (Emphasis supplied.) 

 
There is no language in the rule requiring that the facilities be 
provided or maintained by this taxpayer.  The incident triggering 
taxability is the existence of an area inviting or permitting 
immediate consumption of food. 
 



 

 

This issue has been presented to the Department of Revenue on 
numerous occasions, and our conclusion that the sales tax has been 
properly levied is not one of first impression.  The Department has 
issued and released for public information Excise Tax Bulletin 512 
(ETB 512), which is an abstract of several Departmental 
Determinations and interpretive opinions issued to other taxpayers.  
The bulletin is in accord with both RCW 82.08.0293 and Rule 244.  
ETB 512 states: 
 
 FOOD PRODUCTS SOLD THROUGH CONVENIENCE FOOD SALES LOCATIONS 
 

Convenience food sales locations, for the purposes of 
this excise tax bulletin, are those locations where food 
products are sold through vending machines or tended 
sales booths located for the convenience of persons using 
premises where the marketing of food is not the principal 
business.  This includes food vending machines or sales 
booths located in office buildings, factories, motels, 
hotels, service stations, transportation depots, and 
similar business locations. 

 
Food products of the kind packaged in the same way as 
they are sold at regular grocery outlets for "take home" 
purposes and which are tax exempt under Rule 244 are 
exempt when sold through convenience food sales 
locations, unless the food products are liquids dispensed 
in open containers; or consist of salads, pies, soups, 
sandwiches, and similar items sold in individual service 
trays or containers or with cutlery, or with heating 
facilities or supplemental condiments available at the 
vending location.  However, all food items sold at 
convenience food sales locations are taxable, even though 
sold in sealed cans, bottles, or sealed packages such as 
those usually used for candy and snack foods at regular 
grocery outlets, when the convenience food sales location 
is operated so as to provide a nearby area under the 
control of the retailer or a person with whom the 
retailer contracts where consumption of such food is 
invited or permitted at tables, chairs, counters, or a 
designated parking area.  The availability of such an 
area in which consumption of food is invited or permitted 
includes an area substantially used by the vendor's food 
purchasers as a place to consume such purchases even 
though such area is also used as a waiting, resting, or 
conference location.  (Emphasis supplied.) 

 
Taxpayer's franchise bakery and beverage operation is located on 
one of the office building's three levels devoted to retail shops 
and restaurants.  In this atrium area, the landlord has placed 
chairs and tables for use by the public.  It is the Department of 
Revenue's position that a nearby area containing tables and chairs 
is a facility that invites or permits consumption of the food at or 



 

 

near the premises where the food is sold.  Rule 244 makes no 
reference to ownership, and it makes no limitation as to who must 
be the provider of the consumption area; consequently, taxpayer's 
contention that the landlord controls whether the seating area 
exists is without merit.  ETB 512 clearly includes an area used for 
food consumption which, additionally, is used for other purposes.  
Such is the case with the atrium seating near taxpayer's operation.  
The test, under the rule, is whether the facilities exist; it is 
undisputed in this case that they do.  
 
Further, under the Adjustments section of the lease, at page 4, the 
taxpayer's lessor, in addition to regular rent, charges the 
taxpayer an additional monthly fee, proportioned by lessee's square 
footage in relation to total leasable arcade floor area, to cover 
the cost of maintenance and upkeep of the common areas of the 
office building's arcade.  We find that the taxpayer's claim that 
it has in no way provided seating space is without merit.  Taxpayer 
has, in fact, contracted with the lessor to provide seating space 
by being constructively involved in maintaining the atrium seating 
space through its proportionate payment of costs.  The lessor's 
additional motivation for providing the seating space is 
immaterial.  This arrangement would clearly be sufficient to 
constitute control of the seating area as mentioned in ETB 512.   
 
The Department of Revenue's letter dated May 5, 1987, to 
[taxpayer's franchiser] Corporation clearly states, in the 
paragraph following the one referring to the rescinded portion of 
ETB 528, that 
 

[w]e are advised, however, that in some instance, an 
entire mall area may be dedicated to restaurant 
businesses and/or various food preparers, where there are 
tables, chairs, and other facilities for the immediate 
consumption of the prepared foods.  In these cases the 
sale of prepared foods will be subject to retail sales 
tax. 

 
This paragraph is consistent with the statute, Rule 244, ETB 512, 
and the Department's administration of the law.  There is no 
dividing line of taxability between shopping malls and office 
buildings.  The test is, and consistently has been, whether the 
facilities inviting or permitting immediate consumption of food 
exist.  Existence of such facilities has always caused sales of 
food to be taxable, and Engrossed House Bill 1507 represents no 
change in this portion of the law. 
 
RCW 82.08.0293, Rule 244 and ETB 512 require that taxpayer collect 
sales tax on food sales in this case, because the sales are made 
under circumstances where seating areas inviting or permitting 
immediate consumption of the food are provided.  This portion of 
the law is unchanged by the recent amendment to the statute, 
effective June 1, 1988.  A claim that the amendment changed the law 



 

 

and showed that taxpayer's type of operation was previously not 
required to collect and remit retail sales tax is incorrect. 
 
Taxpayer also contends in its petition that Excise Tax Bulletins 
are not circulated to the general public.  This, too, is incorrect.  
It is the obligation of taxpayers in this state to correctly inform 
themselves of the tax consequences of their activities.  This 
Department maintains a staff of qualified personnel to whom 
inquiries regarding such matters may be addressed, and information 
is freely available without charge.  Had the taxpayer inquired, it 
could have been supplied with Excise Tax Bulletins addressing the 
tax ramifications of its operation's structure.  
 
 
[2] Taxpayer's second contention is that the assessment of use tax 
is improper, because sales tax was paid on the items acquired.  No 
evidence of payment was found by the auditor.  Copies of various 
invoices and checks were submitted with the petition. 
 
In cases where sales tax has not been paid and the items acquired 
were purchased for use in the taxpayer's business as opposed to 
being acquired for resale, use or deferred sales tax is imposed 
under RCW 82.12.020. 
 
RCW 82.08.050 sets forth stringent requirements for proving that 
sales tax has been paid: 
 

The tax required by this chapter to be collected by the 
seller shall be stated separately from the selling price 
in any sales invoice or other instrument of sale.  For 
purposes of determining the tax due from the buyer to the 
seller and from the seller to the department it shall be 
conclusively presumed that the selling price quoted in 
any price list, sales document, contract or other 
agreement between the parties does not include the tax 
imposed by this chapter. (Emphasis supplied.) 

 
The statute also provides that the Department may, in its 
discretion, proceed directly against the buyer for collection of 
the tax.   
 
WAC 458-20-107 clearly restates these requirements: 

 
RCW 82.08.050 specifically requires that the retail sales 
tax must be stated separately from the selling price on 
any sales invoice or other instrument of sale, i.e., 
contracts, sales slips, and customer billing 
receipts....This is required even though the seller and 
buyer may know and agree that the price quoted is to 
include state and local taxes, including the retail sales 
tax.  The law creates a "conclusive presumption" that, 
for purposes of collecting the tax and remitting it to 



 

 

the state, the selling price quoted does not include the 
retail sales tax.  This presumption is not overcome or 
rebutted by any written or oral agreement between the 
seller and buyer.  (Emphasis supplied.) 

 
Finally, RCW 82.32.070 provides that 
 

[e]very person liable for any fee or tax imposed by 
chapters 82.04 through 82.28 RCW shall keep and preserve, 
for a period of five years, suitable records as may be 
necessary to determine the amount of any tax for which he 
may be liable, which records shall include copies of all 
federal income tax and state tax returns and reports made 
by him.  All his books, records, and invoices shall be 
open for examination at any time by the department of 
revenue. 

 
 . . . 
 

Any person who fails to comply with the requirements of 
this section shall be forever barred from questioning, in 
any court action or proceedings, the correctness of any 
assessment of taxes made by the department of revenue 
based upon any period for which such books, records, and 
invoices have not been so kept and preserved.  (Emphasis 
supplied.) 
 

In this case, the auditor assessed use tax in the absence of proof 
that sales tax had been paid by the taxpayer to the seller of the 
items acquired.  The taxpayer contends in its petition and in the 
statements of its former Vice President . . . and of its former 
accountant . . . that sales tax was paid.   
 
The petition materials also included a copy of a proposal for work 
by a contractor.  The proposal was submitted to [Corp. A] but 
states that it is for work on [one of taxpayer's outlets].  The 
proposal separately states sales tax.  Accompanying this copy were 
photocopies of four checks with dates matching the contract period; 
three of the checks totaled $40,000 and stated that they were for 
work by the contractor.  These payments are among the items on 
Schedule IX of the audit.  No other receipts were shown to the 
auditor by [taxpayer] or included in the petition materials which 
match the items on which the auditor assessed use tax.  Of the 
remaining copies, most would be insufficient proof that sales tax 
was paid by [taxpayer].  They are either invoices showing only 
[Corp. A] name, or invoices not separately stating sales tax.  
Further, there were duplicate copies of at least three invoices 
included in the group of invoices, and several invoices bore the 
same invoice numbers with different items billed thereon.   
 
During the telephone conference, taxpayer's attorney stated that 
[Corp. A] records were destroyed after five years.  Five years is 



 

 

the retention period required by the statute; however, the audit 
period is within the last five years, and the records necessary for 
examination are those of [taxpayer], not of [Corp. A].  [The former 
vice president's] statement contends that matching invoices for 
each expenditure were prepared for [taxpayer], but no adequate 
receipts other than the contractor's receipts with matching checks 
were produced by [taxpayer]. 
 
We believe that the contract proposal and the checks totaling 
$40,000, which match the items against which use tax was assessed, 
show that the taxpayer did pay the amounts and that sales tax was 
paid on the contract.  As to the remainder of the items in the 
assessment, because no proof of payment of the sales tax has been 
produced, we find that the assessment of use tax is proper. 
 
 DECISION AND DISPOSITION: 
 
Taxpayer's petition is granted in part and denied in part.  With 
regard to its liability for collection of retail sales tax in the 
[office building] location, taxpayer's petition is denied.  As to 
the assessment of use tax, the audit is remanded for examination of 
the records supplied and such adjustments as are consistent with 
the findings of this Determination.  An amended assessment will be 
issued to be due on the date indicated thereon. 
 
DATED this 10th day of August 1988. 
 
 


