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[1] RULE 170: USE TAX -- SUBCONTRACTORS -- CONSUMABLE 

SUPPLIES -- CONCRETE FORM COATING.  Concrete form 
coating found to be consumed in the process of 
curing concrete after it was poured in the coated 
forms and not a component part of the finished 
structure. 

    
[2] RULE 113: USE TAX -- RCW 82.04.050(1)(b) -- 

INGREDIENTS AND COMPONENTS -- REAL PROPERTY.  
Concrete form coating must be traceable as an 
ingredient or component of the finished structure to 
be excludable from retail sales tax or use tax. 

 
Headnotes are provided as a convenience for the reader and are 
not in any way part of the decision or in any way to be used  
in construing or interpreting this Determination. 
 
TAXPAYER REPRESENTED BY:  . . . 
 
DATE OF HEARING: February 22, 1989 
 
 NATURE OF ACTION 
 
The taxpayer petitions for the correction of assessment of use 
tax on the purchases of form coating for concrete forms for 
which retail sales tax has not been paid. 
 
 FACTS AND ISSUES 
 
Pree, A.L.J. -- The taxpayer is a California corporation which 
acts as a subcontractor to finish and install concrete forms 



DETERMINATION (Cont) 2 Registration No.  . . . 
No. 89-112 

 

for the construction of large, multi-story, commercial 
buildings.  During the audit period, the taxpayer purchased a 
form coating product, . . . , (hereinafter referred to as the 
"product") which was applied to the forms the taxpayer set up.  
The product's reaction with the concrete produces, as stated 
by the taxpayer, "a positive release agent for the form as 
well as minimizes surface voids, prevents staining and surface 
glaze and will not impair the natural bonding character of 
paints, plasters, epoxies, adhesives or other coatings 
intended for use on concrete."  The product was, "a solution 
of fatty materials in a light clear petroleum base. It is free 
from the conventional form oil, diesel oil or kerosene."   
 
The taxpayer paid sales tax on the forms which were not 
incorporated into the building.  Retail sales tax was not paid 
on the product purchased.  The auditor assessed use tax 
finding that the product was primarily for use by the 
contractor rather than for resale as part of the component 
structure. 
 
The taxpayer appealed contending that the taxation of the 
product is not specifically addressed in any regulation.  
Unlike form oil which must be cleaned off the concrete after 
it cures,  the residue (byproduct) from the product is an 
inert dust which is hardly detectible.  The taxpayer argues 
the product should have similar tax treatment to products 
which the taxpayer believes are not subject to retail sales 
tax when purchased by contractors: bond breakers and curing 
compounds.  Bond breakers are applied to a flat concrete slab 
(floor) before pouring fresh concrete to make concrete walls 
for tilt up construction.  The bond breakers assure separation 
of the concrete floor and walls so the walls may be tipped 
into place. Curing compounds are sprayed on fresh concrete to 
prevent rapid hydration during the curing period of the 
concrete.   
 
 DISCUSSION: 
 
[1]  WAC 458-20-170 (Rule 170)  states in part: 
 

The retail sales tax  applies on the sales and 
rentals to prime contractors and subcontractors of 
tools, machinery and equipment, and consumable 
supplies such as hand and machine tools, cranes, air 
compressors, bulldozers, lubricating oil, sandpaper 
and form lumber which are primarily for use by the 
contractor rather than for resale as a component 
part of the finished structure. 
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ETB 374.08.170 provides that form oil purchased by building 
contractors for use on forms is not made a component part of 
the finished structure, and is subject to sales and use tax.  
The taxpayer distinguishes the product from form oil 
indicating that form oil must be cleaned off the surface, 
while cleaning is not necessary to remove the byproduct after 
the reaction of the product with the cement.   
 
In its brochure, the manufacturer of the product outlines the 
chemical reaction which takes place when cement is combined 
with water forming lye: 
 

Ca3 Al O  [cement] + H2 O [water] = Ca (OH)2 Al O (OH) 
[lye] 

The product then reacts with the lye in the concrete in an 
instant chemical reaction process forming a concrete release 
agent: 
 

Ca (OH)2 Al O (OH)  [lye] + PRODUCT = Ca:Al C17 H35 C O2 
  
The taxpayer states that the primary reason for using the 
product is to prevent adhesion of concrete to the form.  That 
eliminates spalling (or the separating of concrete when the 
form is removed caused by the concrete sticking to the forms), 
thus producing the desired smooth concrete surface.  The 
product manufacturer gives a written guarantee that the 
product,  
 

will not stain concrete, and that its use on any 
type of form - whether wood, steel, fibre, 
fibreglass or concrete, will not impair the natural 
bonding character of any plaster, paint, or 
cementaceous coating intended for use on concrete.   

 
The brochure also emphasizes the use of that product prevents 
the rusting of steel forms and prolongs the life of wood forms 
otherwise limited by, "continued use [which] wicks the alkali 
water into the form to rot the wood and raise the grain."  The 
taxpayer indicates that the life of the specially treated 
plywood forms it uses is not prolonged since most of the forms 
are cut up for new jobs long before they rot.  The product is 
only effective preventing steel forms from rusting from the 
time it is applied to the form until the concrete is poured 
(usually the next day).  After the form is removed from the 
concrete, it can rust. 
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From the manufacturer's literature and the taxpayer's 
statements, it appears that after the product reacts with the 
concrete, its useful life is over and it does not become a 
desirable or intended component part of either the concrete or 
the forms.  In other words, it is consumed in the process.   
 
[2] In general terms, the use tax applies to the use of 
tangible personal property purchased at retail, if the user 
had not paid the retail sales tax.  The use tax is imposed by 
RCW 82.12.020, which, in pertinent part, states as follows: 
 

There is hereby levied and there shall be collected 
from every person in this state a tax or excise for 
the privilege of using within this state as a 
consumer any article of tangible personal property 
purchased at retail. . . 

 
Sale at retail is defined as: 
 

(1) "Sale at retail" or "retail sale" means 
every sale of tangible personal property (including 
articles produced, fabricated, or imprinted) to all 
persons irrespective of the nature of their business 
and including, among others, without limiting the 
scope hereof, persons who install, repair, clean, 
alter, improve, construct, or decorate real or 
personal property of or for consumers other than a 
sale to a person who  . . . . (b) installs, repairs, 
cleans, alters, imprints, improves, constructs, or 
decorates real or personal property of or for 
consumers, if such tangible personal property 
becomes an ingredient or component of such real or 
personal property without intervening use by such 
person. . .  (Emphasis added.) 

 
RCW 82.04.050(1).  Such purchases are not subject to the 
retail sales tax imposed by RCW 82.08.020.  RCW 82.12.010(5) 
incorporates the RCW 82.04.050(1) definition of "retail sale".  
Thus, the key question is whether or not the purchase of the 
product was a retail sale.  If not, the sales and use taxes do 
not apply. 
 
The taxpayer's  product was not intended to add any desirable 
or necessary ingredient to the concrete.  It is not traceable 
as an ingredient of the final product (concrete).  We find 
that the product did not become a desirable or intended 
component part of the concrete.  Therefore, it is not 
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excludable (exempt) from tax as an ingredient or component of 
real property. 
 
Rule 170 states that consumable supplies are subject to retail 
sales tax.  The use tax applies to the use by subcontractors 
of consumable supplies upon which the retail sales tax has not 
been paid.  Since the retail sales tax has not been paid on 
these items, use tax was assessed appropriately. 
 
The taxpayer's assertion that bond breakers and curing 
compounds are not subject to retail sales tax has no 
application here.  Without analyzing the correct tax treatment 
for those substances (for which no specific legal authority 
could be found), their use can be distinguished since they are 
applied directly on the surface of the concrete and apparently 
left there.  The product used by the taxpayer is applied to 
the surface of the forms, and although it reacts with the 
concrete, it does not adhere to the concrete's surface or 
become a desired or intended component thereof. 
 
 DECISION AND DISPOSITION: 
 
The taxpayer's petition is denied.  
 
DATED this 28th day of February 1989. 
 


