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[1] WAC 458-20-111 (RULE 111): B&O TAX -- ADVANCES AND 

REIMBURSEMENTS -- CONTRACT PHYSICIANS IN PUBLIC 
HOSPITALS -- PUBLIC HOSPITAL/PATIENT FINANCIAL 
RELATIONSHIP.  Public hospital, as principal and not 
as agent for patients, engaged independent physician 
corporation to staff hospital facilities for a fixed 
fee subject to adjustments for hours worked.     

 
[2] WAC 458-20-233 (RULE 233): B&O TAX -- HEALTH CARE 

ORGANIZATIONS -- PUBLIC HOSPITALS -- CONTRACT STAFF 
PHYSICIANS ACTING AS AGENTS.  Public hospital having 
no subscribers or members is not a medical service 
or similar health care organization.  Even if such 
hospital did qualify as a health care organization, 
hospital payments to contract physicians engaged by 
hospital to staff hospital facilities for the 
benefit of all patients do not qualify for 
deduction.   

 
Headnotes are provided as a convenience for the reader and are 
not in any way a part of the decision or in any way to be used 
in construing or interpreting this Determination. 
 
TAXPAYER REPRESENTED BY:  . . . 

                     . . . 
                     . . . 

                                
 



 

 

DATE OF HEARING:   October 3, 1989 
  NATURE OF ACTION: 
 
Petitioner challenges imposition of B&O tax on service 
revenues received by taxpayer for independent contractor 
physician services rendered at taxpayer's hospital. 
 
  FACTS AND ISSUES: 
 
WRIGHT, A.L.J. -   . . . , a Washington corporation doing 
business as  . . .  Hospital, (hereinafter taxpayer), was 
audited for the period between January 1, 1983 and June 30, 
1987.  As the result of this audit, the taxpayer was assessed 
for a number of different tax deficiencies, which the taxpayer 
paid, together with interest and penalties.   
 
On or about March 4, 1988, however, taxpayer and its parent 
corporation  . . . , requested refund of business and 
occupation tax amounts not previously identified or itemized.  
The following question was thereby raised for appeal:  Is B&O 
tax appropriate on that portion of taxpayer revenues derived 
from third-party contract medical services provided at, and 
billed and collected by, taxpayer's hospital? 
 
At hearing and on review of the audit records, the following 
evidence was considered:  The taxpayer operates, equips, 
supplies, maintains, and staffs a full service public hospital 
facility certified as such by the state of Washington.  A few 
medical services are provided not by the taxpayer but by a 
professional medical service organization, [Association].  The 
taxpayer has engaged [Association] under written contract to 
provide professional staffing for 24-hour emergency room 
(ERP), "weekend" psychiatric, and EKG testing and evaluation 
services. 
 
The written contract between the parties recites that the 
taxpayer's hospital provides exclusively to [Association], and 
to the [Association's] professional personnel acting as 
"independent contractors", appropriate facilities, equipment, 
supplies, support staff, fiscal management of time and 
billings, professional liability insurance, and either  i) a 
guaranteed minimum hourly sum for the performance by the 
[Association's] physicians of the contract services, or  ii) 
73% of services billed, whichever is the greater amount. 
 
The physicians of [Association], for their part, have agreed 
to provide the contract services required in a manner 
consistent with the standards of their profession and in 
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accordance with all laws.  They are self-regulating in the 
performance of their work, they arrange their own scheduling, 
they report to their own supervisor, and they are paid by 
[Association], which is, in turn, paid by taxpayer. 
 
Under this arrangement, the physicians of [Association] are 
required to keep time and service records.  Those records are 
turned over to the taxpayer which, based thereon, computes the 
amount to bill the patients for the contract physicians' 
services.  The taxpayer's hospital then adds the same to the 
hospital bills for all hospital services provided to the 
patients, and pays to [Association] contemporaneously 
therewith a lump sum constituting the total of monthly pay 
minimums or 73% of contract service billings, whichever is 
greater.  Finally, the taxpayer collects the billings, to the 
best of its abilities, and retains payments of all hospital 
charges billed to the patients, including the [Association] 
physician billing totals. 
 
The billing statements consist of line item accountings, of 
which the charge for [Association] physicians, though not 
identified as such, is one.  The [Association] physician's 
name is noted on the bill, but there is no indication whether 
the physician is either a taxpayer employee or an independent-
contractor physician.  Finally, the billing does not state 
that the hospital is acting as collection agent for the 
independent physician or for [Association], allowing thereby 
the patients to assume that the [Association] physician 
billings are, in reality, taxpayer's hospital billings. 
 
The taxpayer does not argue that the contract physicians are 
employees of the hospital.  Rather, it insists by word and by 
deed that the same are independent contractors, as stated in 
the written contract and as reported to Medicare and the 
Washington State Hospital Commission. 
 
There are other independent physician organizations in 
existence that could provide the contract services to taxpayer 
under the same or similar terms and conditions.  However, 
neither taxpayer nor [Association] appears dissatisfied with 
the present contractual arrangement between them. 
 
On Review, there are two (2) issues:  First, in making payment 
to [Association] for the contract physician services, is the 
taxpayer "advancing" those sums as agent for the patients and 
is it, for reason thereof, entitled to deduct patient 
"reimbursements"?  Secondly, and alternatively, in making 
payments to [Association], is taxpayer's hospital a medical 
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health care organization acting merely as agent for the 
independent [Association] physicians in the collection of 
fees? 
 
  TAXPAYER'S EXCEPTIONS: 
 
[1] The taxpayer maintains that it has advanced moneys on 
behalf of patients to prepay the contract physicians' portion 
of the hospital billings.  Thus, taxpayer argues, under WAC 
458-20-111, it is entitled to deduct from its subsequent 
taxable receipts patient payments in the form of 
"reimbursements", for purposes of computing B&O tax. 
 
[2]  The taxpayer alternatively argues that its Hospital is a 
hospital service association or similar organization acting 
solely as the agent of the contract physicians providers in 
offering services to patient subscribers.  It contends it is 
entitled, under WAC 458-20-233, to deduct from gross receipts 
the amounts paid over to said contract physicians, for 
purposes of computing B&O tax. 
 
      DISCUSSION: 
 
According to the testimony in this case, it is apparent that 
the taxpayer tries to "wear three hats", ie., act in three 
different capacities:  First, it acts as the provider of a 
myriad of hospital services for which it collects fees and 
costs on its own behalf.  Secondly, it purports to act as the 
agent of the contract physicians of [Association] in its 
payment to those physicians of the greater of 73% of the 
patient billings or the monthly pay minimums, and in its 
subsequent collection of those patient billings.  Finally, the 
taxpayer insists that it is acting as agent of the patients in 
advancing payment to [Association] on the contract physicians 
service portion of the hospital bills. 
 
The above claims are clearly inconsistent.  The reality of 
this situation is that taxpayer acts primarily on its own 
behalf and only secondarily, if at all, in other roles.  This 
reality is significant in light of the two questions raised 
for review. 
 
[1] WAC 458-20-111 provides guidelines for identifying the 
requisites of revenue deductible as "reimbursements".  . . . .  
Several provisions contained therein reveal that the receipts 
sought by the petitioner to be characterized as deductible 
"reimbursements" do not qualify and may not, as such, reduce 
the taxpayer's tax measure. 
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The words "advance" and "reimbursement" apply only 
when the customer or client alone is liable for the 
payment of the fees or costs and when the taxpayer 
making the payment has no personal liability 
therefor, either primarily or secondarily, other 
than as agent for the customer or client.   

       . . . 
 
The foregoing is limited to cases wherein the 
taxpayer, as an incident to the business, 
undertakes, on behalf of the customer, guest or 
client, the payment of money, either upon an 
obligation owing by the customer, guest or client to 
a third person, or in procuring a service for the 
customer, guest or client which the taxpayer does 
not or cannot render and for which no liability 
attaches to the taxpayer.  It does not apply to 
cases where the customer, guest or client makes 
advances to the taxpayer upon services to be 
rendered by the taxpayer or upon goods to be 
purchased by the taxpayer in carrying on the 
business in which the taxpayer engages. 

 
First, there is no "reimbursement" because the taxpayer has no 
responsibility for the financial obligations of the patients 
to the independent physicians.  Prior to being paid itself, 
the taxpayer has no responsibility to pay on behalf of the 
patient a medical bill owed for independent physician 
services. 
 
Instead, the taxpayer has acknowledged it has, by contract, an 
independent obligation to pay the contract physicians either a 
guaranteed minimum for each month of service, or an amount 
greater than the minimum based on the hours of physician 
service rendered.  This obligation is fixed and independent of 
whether the taxpayer ultimately bills or collects the service 
fees from the patients.  In fact, when and if patient payments 
are ultimately received, the taxpayer keeps the same, paying 
no portion over to the contract physicians for the prior 
services rendered. 
 
In brief, the taxpaying hospital is independently and 
primarily liable for the physician payments;  its 
responsibility to pay the physicians is, by contract, totally 
separate from the patients' responsibility to pay the 
physicians or the hospital for the services rendered.  Under 
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Section 458-20-111, no deduction for "reimbursement" is 
allowed. 
 
[2] The Petitioner's second contention is that it is a 
medical service organization, acting as agent for the various 
contract physician service providers.  The hospital argues 
that it is only making payments to those "member" physicians 
of the organization, and is entitled to deduction of those 
payments under WAC 458-20-233 (Rule 233).   . . . . 
 
The first question is, of course, whether or not the taxpayer 
corporation can be considered a medical service bureau, 
medical service corporation, hospital service association or 
similar health care organization, within the meaning of Rule 
233.  In reviewing the language of that section, and after 
surveying the determinations of this Department implementing 
the same, it is apparent that an essential requirement of such 
organizations is that they have a membership or group of 
subscribers.  Then, for a fee or premium, the medical service 
or hospital service organization provides to its members or 
subscribers a range of medical and/or surgical services.  
 

The term "gross income" as defined in RCW 82.04.080 
is construed to include the total contributions, 
fees, premiums or other receipts paid in by the 
members or subscribers.  (WAC 458-20-233.) 

 
The taxpayer in the instant case does not have a membership or 
subscriber list.  Rather, as a hospital open to the public, it 
provides services to the general public, conditioned only upon 
financial eligibility, not on pre-payment of any fees or 
premiums. 
 
The second question that must be raised regarding application 
of Rule 233 is whether the taxpayer acted solely as agent for 
the contract physicians.  In light of the fact pattern in this 
case, the taxpayer's argument regarding its purported agency 
relationship to the contracting physicians is without merit.  
The relationship of the taxpayer's hospital to the contract 
physicians is not one of agent to principals, but that of 
principal to agents.  The taxpayer is, after all, in the 
business of providing medical services itself.  The hospital 
sought out and hired the physician corporation to provide the 
supplemental contract services in question.  The hospital 
owns, maintains, staffs, equips, cleans, and otherwise 
provides the facilities and support staff for its own 
employees as well as for the contract physicians.  And 
finally, the hospital is the billing party, sending out under 
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its business name statements of charges of which the contract 
physicians' services are listed in common with all other 
hospital services. 
 
No deduction of amounts paid by a principal to its agents is 
deductible under Rule 233. 
 

      . . .  
 

Under contracts wherein these organizations furnish 
to their members medical and surgical, 
hospitalization and ambulance services as a 
principal and not as an agent, no such deduction is 
allowed. 

 
For these reasons, the taxpayer's petition that moneys paid 
over to the contracting physicians be held deductible under 
WAC 458-20-233 as qualifying payments by a qualifying medical 
service or similar organization to its principal physicians is 
denied. 
 
      DECISION AND DISPOSITION: 
 
The taxpayer's request for refund of Service classification 
business and occupation taxes on Hospital receipts paid to 
[Association] for services of independent contractor 
physicians is denied.  The taxpayer having previously paid the 
original tax assessment, together with interest and penalties, 
no further determination of tax liability is made. 
 
DATED this 22nd day of November, 1989. 


