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                                ) 
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                                )    Audit No. . . . 
                                ) 
                                ) 
 

REAL ESTATE EXCISE TAX.  TRANSFER FROM GENERAL 
PARTNERSHIP TO LIMITED PARTNERSHIP -- NO 
CONSIDERATION. 
The Real Estate Excise tax does not apply to a 
transfer from a general partnership to a limited 
partnership where no valuable consideration is 
exchanged for the property. 

 
Headnotes are provided as a convenience for the reader and are 
not in any way a part of the decision or in any way to be used 
in construing or interpreting this Determination. 
 
TAXPAYER REPRESENTED BY:  . . . 
                          . . . 
 
DATE OF HEARING:  October 28, 1986 
 
 NATURE OF ACTION: 
 
The taxpayer petitions for correction of an assessment of real 
estate excise tax. 
 
 FACTS AND ISSUES: 
 
Gregory I. Potegal, Administrative Law Judge--  X  General 
Partnership is a Washington general partnership composed of A, 
his wife A1, B, and his wife B1.  Each marital community owns 
an undivided one-half interest. 
 



 86-291  Page 2 

 

X Limited partnership is a Washington limited partnership 
formed on December 27, 1985.  It is composed of A, his son A2, 
B, and and his son B2, all as general partners, and A, his 
wife A1, their children A2, A3, A4, and A5, B, his wife B1, 
their children B2, B3, and B4, all as limited partners. 
 
On December 30, 1985 the general partnership conveyed certain 
real estate by statutory warranty deed to the limited 
partnership.  At the time of conveyance the property was free 
and clear of any encumbrances.  The limited partnership 
assumed no liabilities with respect to the property.  The deed 
recited a consideration of one dollar. 
 
Simultaneously with the conveyance to the limited partnership 
Mr. and Mrs. A and Mr. and Mrs. B each received units of 
partnership capital in the limited partnership equal in value 
to the fair market value of their respective undivided one-
half interest in the property which was conveyed.  After this, 
Mr. and Mrs. A and Mr. and Mrs. B each gifted some of their 
partnership units in the limited partnership to their 
children. 
 
The Department of Revenue examined this transfer to determine 
if the real estate excise tax was applicable and found that it 
was.  The real estate excise tax affidavit which was filed at 
the time of transfer claimed exemption on grounds that the 
transfer was between one family owned partnership to another 
and that no consideration was paid in the transfer.  In a 
letter dated May 29, 1986 the Department asked for payment of 
the real estate excise tax on the transfer.  It took the 
position that the exemption for a transfer to family 
partnerships, WAC 458-61-560, did not apply where the 
partnership consists of more than one family. 
 
The taxpayer objects on the following grounds: 
 
1.  The transfer is not subject to the real estate excise tax 
because no consideration was returned to the transferor. 
 
2.  The transfer is not subject to the real estate excise tax 
because it comes within one of the exclusions provided in RCW 
82.045.010. 
 
 DISCUSSION: 
 
AGO 1977 No. 14 concerned a transfer of real property from a 
corporation to a partnership.  Even though the fact situation 
here at issue pertains to a transfer from a general to a 



 86-291  Page 3 

 

limited partnership, we nevertheless find the rationale of 
that opinion to be applicable. 
 
AGO 1977 No. 14 states, in pertinent part: 
 

By letter previously acknowledged you have requested 
our opinion regarding the applicability of the one 
percent real estate excise tax provided for under 
chapter 38A.45 RCW to the following transaction: 

 
"A corporation desires to change its 
business structure from that of a 
corporation to a partnership.  For federal 
tax purposes, the corporation will be 
liquidated and a new partnership formed in 
which the shareholders will become general 
partners in the same percentage of 
ownership as they held stock in the 
corporation.  Rather than transferring the 
stock of the corporation to the partnership 
and then liquidating directly into the 
partnership, the shareholders will retain 
their stock through the liquidation, but 
will direct the corporation to distribute 
all corporate assets including real 
property (no liabilities) in the 
shareholders' name to the new partnership.  
The transfer will be consummated by this 
one deed from the corporation, on behalf of 
the shareholders, to the partnership." 

 
For the reasons set forth in our analysis, it is the 
opinion of this office that the one percent real 
estate excise tax is not applicable to the 
conveyance involved in the foregoing factual 
situation. 

 
 ANALYSIS 
 

The one percent real estate excise tax is imposed 
pursuant to chapter 28A.45 RCW upon sales of real 
property.  RCW 28A.45.010 defines a sale, for the 
purposes of this tax, as follows: 

 
"As used in this chapter, the term 'sale' 
shall have its ordinary meaning and shall 
include any conveyance, grant, assignment, 
quitclaim, or transfer of the ownership of 
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or title to real property, including 
standing timber, or any estate or interest 
therein for a valuable consideration . . ."  
(Emphasis supplied.) 

 
Thus, the two prerequisites for a taxable 
transaction are (1) actual transfer of real property 
and (2) actual consideration paid or contracted to 
be paid in exchange for the ultimate transfer of the 
designated interest in real property.  State ex rel. 
Namer Inv. Corp. v. Williams, 73 Wn.2d 1, 435 P.2d 
975 (1968); and see, also, AGLO 1977 No. 6, the most 
recent of several opinions on the subject which we 
have written to your office during the past several 
years. 

 
Under the factual situation which you have described 
there will clearly be a conveyance (i.e., a transfer 
of real property) - from the corporation (prior to 
its dissolution) to the new partnership (subsequent 
to its formation).  That conveyance will, in 
essence, constitute the second of three distinct 
steps in the transaction.  The first step, of 
course, will be the formation of the partnership by 
the shareholders of the corporation after the 
conveyance of its real property to the partnership.  
Assuming that the transaction follows that sequence, 
however, it is our opinion that the second requisite 
element of a taxable sale-i.e., a valuable 
consideration-will be lacking and it is for this 
reason that we answer your question in the negative. 

 
As we further explained in AGLO 1977 No. 6, supra, 
the tax base against which the one percent rate 
applies is the "selling price."  "Selling price" is 
defined in RCW 28A.45.030 as follows: 

 
"As used in this chapter, the term 'selling 
price' means the consideration, including 
money or anything of value, paid or 
delivered or contracted to be paid or 
delivered in return for the transfer of the 
real property or estate or interest in real 
property, and shall include the amount of 
any lien, mortgage, contract indebtedness, 
or other incumbrance, either given to 
secure the purchase price, or any part 
thereof, or remaining unpaid on such 
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property at the time of sale."  (Emphasis 
supplied.) 

 
Construing RCW 28A.45.010 and .030 together, our 
state supreme court has set forth the following 
guidelines for determining whether (or to what 
extent) the consideration requirement for the tax 
has been satisfied: 

 
". . . The basis for any excise tax to be 
levied, then, must be the actual 
consideration paid or delivered or 
contracted to be paid or delivered in 
exchange for the ultimate transfer of the 
designated interest in real property. . . 
."  (Emphasis supplied.)  State ex rel. 
Namer Inv. Corp. v. Williams, at p. 9. 

 
In the case of the T & D partnerships there has been no 
consideration paid or delivered or contracted to be paid or 
delivered by the limited partnership to the general 
partnership in exchange for the property.  There is therefore 
no basis upon which to assess real estate excise tax in this 
transaction.  The taxpayer's petition will be granted. 
 
Because we have ruled favorably on the taxpayer's first ground 
for objection it is unnecessary to rule on the second ground. 
 
 DECISION AND DISPOSITION: 
 
The taxpayer's petition is granted.  The assessment of real 
estate excise tax on the transfer from X General Partnership 
to X Limited Partnership is cancelled. 
 
DATED this 13th day of November 1986. 


