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Cite as Det. No. 92-317, 12 WTD 485 (1992). 
 
 BEFORE THE INTERPRETATION AND APPEALS DIVISION 
 DEPARTMENT OF REVENUE 
 STATE OF WASHINGTON 
 
In the Matter of the Petition    )  D E T E R M I N A T I O N 
For Refund of                    ) 
                                 )         No. 92-317 

   ) 
. . .    )        Unregistered 

   )  REAL ESTATE EXCISE TAX 
   ) 

 
[1] REAL ESTATE EXCISE TAX -- STAMP TAX -- BANKRUPTCY.  The 

real estate excise tax is a stamp tax as that term is 
used in the Bankruptcy Code because the amount of the 
tax is determined by the selling price and payment of 
the tax is a prerequisite for filing a document of 
transfer.  Citing: In Re Jacoby-Bender, Inc., 40 BR 10 
(ED NY, 1984), aff'd 758 F.2d 840 (2nd Cir., 1985). 

 
[2] REAL ESTATE EXCISE TAX -- BANKRUPTCY -- WAC 458-61-230 

--11 U.S.C. 1146(c) -- UNDER A CONFIRMED PLAN.  A 
transfer of real property made by a bankrupt after 
filing its petition under Chapter 11 of the Bankruptcy 
Code and prior to the confirmation of the plan of 
reorganization will be treated as occurring under the 
plan when the sale of the property is essential to the 
completion of the plan.  Citing:  Jacoby-Bender, Inc., 
supra; In Re Smoss Enterprises Corp., 54 BR 950 (ED NY, 
1985); and In Re Permar Provisions, Inc., 79 BR 530 (ED 
NY, 1987). 

 
[3] REAL ESTATE EXCISE TAX -- BANKRUPTCY -- 11 U.S.C. 

1146(c).  Where a bankrupt has filed a petition under 
Chapter 11 of the Bankruptcy Code and there is no 
confirmed plan of reorganization at the time of a 
transfer of real property, the County Treasurer should 
collect the real estate excise tax prior to accepting 
the documents of transfer.  The amount paid will be 
refunded upon confirmation of the plan and filing of a 
request for refund.  Citing: In Re Jacoby-Bender, Inc., 
34 BR 60 (ED NY, 1983). 
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Headnotes are provided as a convenience for the reader and are 
not in any way a part of the decision or in any way to be used in 
construing or interpreting this Determination. 
 
TAXPAYER REPRESENTED BY:  . . . 
 
 NATURE OF ACTION: 
 
Taxpayer transferred title to real property after filing its 
petition for reorganization under Chapter 11 of the Bankruptcy 
Code, but prior to the confirmation of the plan of 
reorganization. The taxpayer was required by County officials to 
pay real estate excise tax on the transfer.  The taxpayer 
requests a refund on the theory that the Bankruptcy Code 
prohibits the imposition of the real estate excise tax. 
 
 FACTS: 
 
Coffman, A.L.J. --  The taxpayer is a limited partnership which 
filed a petition in the U.S. Bankruptcy Court under Chapter 11 
[in November 1989].  The taxpayer's sole asset at the time it 
filed was an uncompleted . . . complex.  The taxpayer completed 
the complex and obtained the permission of the Bankruptcy Court 
to sell the property [in February 1991].  The sale of the . . . 
complex closed [in March 1991].  The Real Estate Excise Tax 
(REET) affidavit and warranty deed were filed on the same day.  
The affidavit contained a claimed exemption under WAC 458-61-230 
which was denied and REET, in the amount of $ . . . , was paid 
under protest.  The plan of reorganization was filed with the 
Bankruptcy Court [in March 1991] and approved [79 days after the 
sale closed]. 
 
 ISSUE: 
 
Does 11 U.S.C. 1146(c) prohibit the State of Washington from 
collecting REET from a bankrupt when the sale is made after the 
filing of the Chapter 11 petition and prior to the confirmation 
of the plan of reorganization? 
 
 DISCUSSION: 
 
Absent the filing of the petition in bankruptcy REET applies to 
the sale.  It is clear to us that all the requirements for REET 
exist.  Thus, the only issue is whether the Bankruptcy Code 
prohibits the imposition of REET in this particular case. 
 
11 U.S.C. 1146(c) states: 
 

The issuance, transfer or exchange of a security, or 
the making or delivery of an instrument of transfer 
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under a plan confirmed under section 1129 of this 
title, may not be taxed under any law imposing a stamp 
tax or similar tax. 

 
Section 1129 specifies the requirements of a confirmed plan of 
reorganization.  11 U.S.C. 1146(c) raises two questions which 
must be resolved before concluding that the taxpayer is entitled 
to a refund.  First, is REET a "stamp tax or similar tax?"  
Second, does this statute exempt transactions which occur prior 
to confirmation of the plan of reorganization?   
[1] A stamp tax has the following characteristics:   
 
1. The amount of tax is usually determined by the consideration 

recited in the document.   
 
2.  The taxes must be paid prior to recording the document. 
 
See: In Re Jacoby-Bender, Inc., 40 BR 10 (ED NY, 1984), aff'd 758 
F.2d 840 (2nd Cir., 1985).  (Jacoby-Bender 2.)  
 
The amount of the tax is determined by the selling price which 
must be reported on a Real Estate Excise Tax Affidavit.  RCW 
82.45.120.  Thus, the first condition is met.  RCW 82.45.090 
requires the county treasurer to collect REET upon the filing of 
the documents of transfer.  RCW 82.45.090 states:  "No instrument 
of sale or conveyance evidencing a sale subject to the tax shall 
be accepted by the county auditor for filing or recording until 
the tax shall have been paid and the stamp affixed thereto; in 
case the tax is not due on the transfer, the instrument shall not 
be so accepted until suitable notation of such fact has been made 
on the instrument by the treasurer."  Thus, the second condition 
has been met.  Therefore, REET is a "stamp tax or similar tax."   
 
[2]  WAC 458-61-230 is the Department's rule concerning transfers 
by a trustee in bankruptcy.  This rule states: 
 

A conveyance of real property by a trustee in 
bankruptcy is subject to the real estate excise tax 
whether made by a trustee conducting the business of 
the bankrupt or by a trustee liquidating the bankrupt's 
estate.  However, such a conveyance is not taxable when 
made under a post petition chapter 11 plan or chapter 
12 plan per 11 USC 1146 or 11 USC 1231 respectively. 

 
(Emphasis added.) 
 
We note that a debtor in possession, such as occurred in this 
case, is treated as a trustee for bankruptcy purposes.  11 U.S.C. 
1107(a).  It is clear from the highlighted portion of the rule 
that if the sale of the property had occurred after the 
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confirmation of the plan of reorganization, REET would not have 
been due.  However, the transfer in this case was made prior to 
the confirmation of the plan by the Bankruptcy Court.   
 
The real property was the only asset of the taxpayer.  Its sale 
was essential to the completion of any plan.  The Bankruptcy 
Court had previously authorized the taxpayer to secure financing 
so that the . . . complex could be completed and sold.  The 
Bankruptcy Court approved the sale of the property prior to the 
filing of the plan of reorganization knowing that the sale would 
result in significant assets to the estate.  The confirmed plan 
of reorganization includes specific provision for the sale of the 
. . . complex and refers to the Court's prior order approving the 
sale. 
In Jacoby-Bender, Inc. 2, the Court held that the sale was part 
of a confirmed plan when the sale was essential to the completion 
of the plan.  This conclusion was reinforced by similar rulings 
in In Re Smoss Enterprises Corp., 54 BR 950 (ED NY, 1985) and In 
Re Permar Provisions, Inc., 79 BR 530 (ED NY, 1987).   
 
[3] We find no conflict with the Bankruptcy Code in the 
requirement to collect REET when the transaction occurs prior to 
the confirmation of the plan of reorganization.  At the time the 
conveyance was recorded and REET paid the plan of reorganization 
had not been approved.  There was no guarantee that it would be 
approved, therefore the County correctly required REET to be 
paid.  However, after the plan of reorganization was confirmed 
REET should have been refunded.  See: In Re Jacoby-Bender, Inc., 
34 BR 60 (ED NY, 1983) where the Court refused to issue an order 
requiring the acceptance of a deed without payment of a similar 
real estate transfer tax and tacitly approved the collection of 
the tax.  The Court stated at 62: 
 

Congress was well aware that many chapter 11 debtors 
would fail in their efforts to gain confirmations of 
reorganization plans.  It would be difficult to believe 
that Congress would allow a debtor the advantage of 
such an exemption merely upon its filing and formation 
of a plan that provided for a sale or transfer of 
property.  Although the contemplated sale in the 
instant case may go well beyond mere preparatory steps, 
it is not exempt from taxation under section 1146(c) 
prior to confirmation of the plan. 

 
(Parenthetical phrase omitted.) 
 
The same Court ruled the sale exempt from the real estate 
transfer tax after the plan of reorganization was confirmed.  
Jacoby-Binder 2, supra. 
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 DECISION AND DISPOSITION: 
 
The taxpayer's petition is granted.  Refund shall be made on 
excise tax paid . . . .  Said amount shall be paid into the 
Bankruptcy Court for the benefit of the taxpayer. 
 
DATED this 16th day of November 1992. 
 


