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Cite as Det. No. 13 WTD 183 (1993). 
 
 
 
 BEFORE THE INTERPRETATION AND APPEALS DIVISION 
 DEPARTMENT OF REVENUE 
 STATE OF WASHINGTON 
 
In the Matter of the Petition    )  D E T E R M I N A T I O N 
For Correction of Assessment of  ) 
                                 )         No. 93-261 
                                 ) 

. . .              )  Registration No.  . . . 
   )  . . ./Audit No.  . . . 
   ) 

 
[1] RCW 82.04.050; RULE 140:  RETAIL SALE -- SALE OF PRINTS 

-- PHOTOGRAPHER -- PHOTOGRAPHIC FEES.  Photographers 
who sell photographs, slides, and transparencies to 
their customers must collect retail sales tax on such 
sales.  The retail sales tax also applies to shooting 
and other fees. 

 
[2] RCW 82.04.290; RULES 224 AND 140:  INTANGIBLE PROPERTY 

--  COPYRIGHT -- PHOTOGRAPHERS -- SERVICE B&O TAX.  A 
sale by a photographer of only the right to reproduce 
photographs is a sale of intangible property and, as 
such, no retail sales tax is due on such sales.  The 
photographer must pay service B&O tax on income derived 
from such sales. 

 
[3] RCW 82.04.050; RULE 140:  TANGIBLE AND INTANGIBLE 

PROPERTY -- SALE OF PRINTS WITH REPRODUCTION RIGHTS -- 
PHOTOGRAPHERS.  A photographer who sells prints, 
slides, and transparencies along with rights to 
reproduce such works is selling both tangible and 
intangible property.  In general, absent bifurcation, 
retail sales tax must be paid on the entire purchase 
price. 

 
[4] ETB 456.08.143 AND ETB 417.12.144:  PHOTOGRAPHIC 

SERVICES -- SALES TO PRINTERS AND PUBLISHERS -- 
WHOLESALING B&O TAX.  Until modified or withdrawn, 
Excise Tax Bulletins issued by the Department of 
Revenue allow a photographer who sells prints with 
reproduction rights to printers and publishers of 
magazines, newspapers, and periodicals to take a resale 
certificate and to charge no retail sales tax.  If the 
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photographer takes resale certificates, he or she 
should report the income from the sale under the 
wholesaling B&O tax classification. 

 
Headnotes are provided as a convenience for the reader and are 
not in any way a part of the decision or in any way to be used in 
construing or interpreting this Determination. 
TAXPAYER REPRESENTED BY:  . . . 
 
DATE OF TELEPHONE CONFERENCE:  . . . 
 
 NATURE OF ACTION: 
 
Commercial photographer protests the reclassification of 
photographic sales from retail to service when such sales 
included the transfer of certain reproduction rights. 
 
 FACTS: 
 
Mahan, A.L.J. -- The taxpayer is a freelance assignment 
photographer . . . .  His clients include numerous 
[professionals].  On occasion he sells directly to publishers of 
magazines and newspapers. 
 
The taxpayer describes the majority of his business as follows: 
 

I am hired to create several images for a client....I 
retain copyright ownership....The client retains 
ownership of the prints and/or transparencies and/or 
slides I deliver.  The client is licensed by me (as 
copyright owner) to use the images for display, 
marketing and advertising, reproduction in brochures, 
submission to awards competitions, and submission to 
magazines for editorial coverage. 

 
His business was audited [and an] assessment . . . was issued.  
Under Schedule III of the assessment, sales of the right to 
publish photographs were reclassified from wholesale to the 
higher service business and occupation (B&O) tax classification.  
This resulted in the taxpayer owing an additional $ . . . plus 
interest.  Under Schedule IV, sales where the taxpayer charged 
retail sales tax were reclassified as service and the higher 
service B&O tax was assessed.  This resulted in the taxpayer 
owing an additional $ . . . plus interest.  The auditor concluded 
with respect to Schedule IV that the prints and transparencies 
were only "tangible evidence of the professional services 
rendered" with respect to the transfer of reproduction rights. 
 
Because the auditor's conclusions differ from information the 
taxpayer believes he and other members of a trade organization 
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had previously received, he wrote to the Department's Taxpayer 
Information and Education Section (TI&E).  In a [May 1993] 
letter, a taxpayer information specialist stated that, with the 
exception of sales of the right to publish, the sales were 
subject to retail sales tax.  This appeal followed. 
 
At the appeal hearing, the taxpayer presented representative 
invoices where he had charged retail sales tax, but which the 
auditor had reclassified as service.  Each of these invoices 
included a line item for "Film, Prints & Lab."  According to the 
taxpayer, such a line item signified that it was a sale of prints 
or transparencies.  In addition, under the heading for 
"Description of Service/Rights Granted/Usage,"  the taxpayer 
often granted additional usage rights.  For example, the 
following rights were granted to an architect: 
 

Client is licensed, without time restrictions, to use 
images for brochures, portfolio, slide presentations, 
display prints, and editorial coverage in Interior 
Design magazines with photo credit.  Photographer 
retains exclusive rights to license usage by any third 
party. 

 
Such rights are commonly referred to as "record and exhibition" 
usage.  The reference to third parties might include the owner or 
builder of a home who, in addition to the architect, may want to 
purchase prints or usage rights.  Another invoice similarly 
provided: 
 

Client is licensed to use photos for portfolio, 
display, awards, and editorial (with photo credit).  
Photographer retains copyright for all images. 

 
In contrast, on invoices where the taxpayer did not charge sales 
tax, there was no line item for prints or film and only a grant 
of usage rights.  For example, an invoice to an architect 
provided: 
 

Invoice for usage rights to publish one black and white 
photograph in " . . . . " 

 
Similarly, another invoice for a sale made directly to a magazine 
provided: 
 

Client is granted a license to reproduce images of 
the...residence one-time-only in the April issue of 
. . . . 

 
Neither of these last two sales were reclassified by the auditor. 
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 ISSUES: 
 
1.  Should a commercial photographer charge retail sales tax when 

it sells only prints or 
transparencies? 

 
2.  Should a commercial photographer pay service B&O tax on 
income derived from the sale of reproduction rights to publishers 
of newspapers, magazines, and periodicals? 
 
3.  Should a commercial photographer charge retail sales tax when 
it sells prints with certain reproduction rights to customers 
other than publishers and printers of newspapers, magazines, and 
periodicals? 
 DISCUSSION: 
 
The taxpayer creates photographic works.  Those works may take 
tangible form as prints, slides, or transparencies.  Upon 
creation of such works, significant intangible rights are granted 
under the Copyright Act of 1976, 17 U.S.C. § 101, et seq., to the 
originators of such works.  For example, the copyright holder 
has, for a limited period, the exclusive right to reproduce and 
distribute copies of the work.  17 U.S.C. § 106.  Such intangible 
rights may have commercial value separate and apart from the 
tangible work.1 
 
Sales by the taxpayer may take three different forms:  1) he may 
sell only the prints or transparencies; 2) he may sell only the 
right to copy the work; and 3) he may sell the work and include 
the right to use and copy the work for certain limited purposes.  
The taxable consequences of each type of sale is discussed below. 
 
1.  Sale of Prints. 
 
A retail sale is defined to include: 
                                                           

1Under the Copyright Act of 1976, the owner of the copyright is 
the originator of the work, unless the work is a "work made for 
hire."  17 U.S.C. § 101.  A work for hire is work done by either:  
1) an employee; or 2) certain independent contractors--such as a 
contributor to a collective work--where the contracting parties 
expressly agree in writing that the work is one for hire.  Id.; 
see generally, Community for Creative Non-Violence v. Reid, 490 
U.S. 703, 104 L.Ed.2d 811, 109 S. Ct. 2166 (1989).  If the work 
is done for hire, the party contracting for the work would be 
considered the owner of any tangible and intangible property and, 
accordingly, the work by the photographer would involve only a 
service.  17 U.S.C. § 201(b).  None of the work at issue here 
involved work for hire. 
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every sale of tangible personal property (including 
articles produced, fabricated, or imprinted) to all 
persons.... 

 
RCW 82.04.050(1).  Included within this definition of a retail 
sale is the imprinting of an image on photographic paper or other 
media.  Det. No. 92-260, 12 WTD 425 (1992). 
 
Included within a retail sale is the: 
 

charge made for...labor and services rendered in 
respect to the ...imprinting, or improving of tangible 
personal property of or for consumers.... 

 
RCW 82.04.050(2).  Accordingly, even though services when 
rendered by themselves may not be included within the definition 
of a retail sale, they are treated as a retail sale when rendered 
with respect to the imprinting or fabrication of tangible 
personal property for consumers.  In this regard a shooting fee 
has been found subject to retail sales tax when performed in 
connection with a contract for the imprinting of photographic 
negatives for a consumer.  Det. No. 92-260, 12 WTD 425 (1992). 
 
WAC 458-20-140 (Rule 140), the administrative rule adopted with 
respect to photographers and photofinishers, provides in general 
terms: 
 

Photographers who make negatives on special order and 
sell photographs to customers (other than dealers for 
resale) must collect the retail sales tax upon such 
sales. 

 
In this case, when the taxpayer sells a print, negative, or 
transparency to a consumer, and does not grant or transfer any 
copyright, the total charge, including any shooting or other 
service fee, is subject to the retailing B&O and the retail sales 
tax. 
 
2.   Sale of Rights. 
 
Copyrights are generally considered to be intangible property.  
General Insurance Co. of America v. Chopot, 28 Wn. App. 383, 386 
(1981).  Ownership of a copyright is distinct from the ownership 
of the tangible item.  17 U.S.C. § 202.  Transfer of a copy does 
not transfer the copyright and the transfer of a copyright does 
not grant a property right in the physical object.  Id. 
 
As discussed above, the retail sales tax is generally imposed on 
the sale of tangible property and services related to tangible 
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property.  Although the income derived from the sale or license 
of an intangible copyright interest may not be subject to retail 
sales tax, it is subject to the B&O tax.  Under RCW 82.04, a tax 
is broadly imposed on everyone for the privilege of engaging in 
business in this state.  Business activity for which a specific 
rate is not specified is taxable under the services and other 
business activities classification.  RCW 82.04.290; WAC 458-20-
224.  Income derived from a transfer or sale of a copyright or 
other intangible property interest is subject to the B&O tax for 
services and other activities.  See  Det. No. 92-004, 11 WTD 551 
(1992) (royalty payments to authors are subject to service B&O 
tax); Det No. 92-260, 12 WTD 425 (1992) (income derived from a 
photographer granting only a license to publish a photograph is 
subject to the services and other activities tax classification). 
 
In this regard, Rule 140 provides that photographers and 
photofinishers are: 
 

Taxable under the service and other activities 
classification upon gross income from sales to 
publishers of newspapers, magazines and other 
publications of the right to publish photographs. 

Although expressed in terms of a sale to publishers--as commonly 
occurs with photographers--the same rule would apply to the 
income derived from the transfer or sale of the right to other 
persons. 
 
Rule 140 further provides that: 
 

Sales by photographers of the right to publish 
photographs are primarily licenses to use and not sales 
of tangible personal property.  Such sales are not 
subject to the retail sales tax.2 

 
As discussed above, income from the sale of an intangible 
copyright interest is subject to service B&O tax and is not 
subject to retail sales tax.  Rule 140 simply confirms that a 

                                                           

2This statement appears to equate a sale with a license.  Under 
the Copyright Act of 1976, the "transfer of copyright ownership" 
is defined to include "an assignment, mortgage, exclusive 
license, or any other conveyance, alienation, or hypothecation of 
a copyright or any of the exclusive rights comprised in a 
copyright..."  17 U.S.C. § 101.  Thus the Act allows for the 
division of ownership interests and largely did away with the 
distinctions between assignments and licenses.  See generally, 3 
M. Nimmer, Nimmer on Copyright, § 10.02 (1991).  
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sale or a license of the right to publish a photograph is not a 
retail sale.3 
 
Obviously, a printer or publisher must have something to copy.  
That the printer or publisher may need to use a copy of the 
photograph does not change the outcome.  In general, the use of a 
print solely for layout and printing--where the photographer 
retains the ownership of the print or transparency--does not 
convert what is otherwise a nonretail sale into a retail sale.  
Such limited use of a tangible item is considered only incidental 
to the rights being granted.  See 17 U.S.C. § 202 (discussed 
supra). 
 
3.  Sale of Prints and Rights. 
 
Although relied on by both the auditor and TI&E, Rule 140 does 
not address the tax consequences of a sale which includes both 
prints or transparencies and certain intangible rights. 
 
In the present case, the taxpayer charged a lump sum for the sale 
of the photographs and certain copyright interests.  Although it 
may be possible to bifurcate the transaction to separate charges 
for the retail sale from the intangible portions of the sale, the 
taxpayer does not seek to do that here.4  As such, he is required 
to collect retail sales tax on the entire sum.   
 
In general, the Department "will presume that all charges for 
photographs to be outright sales of tangible personal property 
unless the invoice or contract clearly specifies to the 
contrary."  Det. No. 92-260, 12 WTD 425 (1992).  In that case, 
                                                           

3WAC 458-20-143 (Rule 143) similarly provides: 
 

So-called "sales" by authors and artists to publishers 
of the right to publish scripts, paintings, 
illustrations and cartoons are mere licenses to use, 
not sales of tangible personal property and, therefore, 
are not subject to the retail sales tax. 
 

4Bifurcation is not favored; it is only allowed where there is a 
reasonable basis upon which to bifurcate.  See, e.g., Det. No. 
89-433A, 11 WTD 313 (1992); Det. No. 90-35A, 9 WTD 289 (1990).  
When a photo session fee is invoiced and paid separately from an 
order for prints, retail sales tax does not need to be charged on 
the fee, only service B&O tax.  Det. No. 92-050, 12 WTD 101 
(1992).  A different result may also occur if the physical object 
is of nominal value when compared to the value of the intangible 
interest.  See, e.g., Det. No. 90-139A, 10 WTD 327 (1990). 
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the total charges for the photographs were determined to be a 
retail sale because it was not clearly stated that only a license 
to publish was being conveyed.  Similarly, in Det. No. 92-141, 12 
WTD 369 (1992), the publisher of catalogs which purchased various 
photographs for publication was determined to have made a retail 
purchase.  In that case, the contract provided for both the 
purchase of the photographs and the transfer of reproduction 
rights.  Under such circumstances, retail sales tax was owed on 
the entire purchase price. 
 
However, an exception to this general rule has been allowed for 
photographs sold to printers or publishers of newspapers, 
magazines, and periodicals.  See ETB 456.08.143 and ETB 
417.12.144.  In order to treat vendors of photographic services 
the same as in-house services, such sales are treated as being 
involved in the intermediate step in the production of a finished 
product.   
 

Those who purchase such items rather than produce them 
may supply their vendors with resale certificates and 
report use tax upon the value of the materials directly 
to the Department. 

 
ETB 456.08.143.5  Accordingly, a photographer selling a 
photograph with reproduction rights to a printer of newspapers, 
magazines, and periodicals may take a resale certificate supplied 
by his vendor and pay wholesale B&O tax on the income from such 
sales.  If no resale certificate is provided, retail sales tax 
and retail B&O tax would be due. 
4.  Conclusion. 
 
In general, a commercial photographer should charge retail sales 
tax on the sale of prints and the sale of prints with certain 
reproduction rights.  Retail sales tax should not be charged on 
the sale of only reproduction rights.  Until modified or 
withdrawn, Excise Tax Bulletins allow a photographer to take a 
resale certificate and not charge retail sales tax upon the sale 
of prints with reproduction rights to a printer or publisher of 
newspapers, magazines, and periodicals. 
 
In reviewing the various representative invoices, it appears that 
the taxpayer has properly charged retail sales tax upon the sale 
of prints with certain reproduction rights, and has charged no 
sales tax upon the sale of only reproduction rights.  It is 
unclear from the documentation whether the taxpayer took resale 
certificates from sales to publishers of newspapers, magazines, 
and periodicals.  If he did, he may present proof thereof to the 
                                                           

5See also ETB 308.04.224 and ETB 450.04.139. 
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Audit Division and pay the wholesaling B&O tax rather than the 
higher service B&O tax on such sales. 
 
 DECISION AND DISPOSITION: 
 
The petition is granted.  The file is remanded to the Audit 
Division for amendment as indicated above. 
 
DATED this 28th day of September, 1993. 
 


