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Cite as Det. No. 95-038E, 15 WTD 123 (1996). 
 
 BEFORE THE INTERPRETATION AND APPEALS DIVISION 
 DEPARTMENT OF REVENUE 
 STATE OF WASHINGTON 
 
In the Matter of the Petition    )   D E T E R M I N A T I O N 
for Correction of Assessment of  ) 
                                 )          No. 95-038E 
                                 ) 
             . . .               )   Registration No. . . . 
                                 )   FY. . ./Audit No. . . 
                                 ) 
 
[1] RULE 119; RCW 82.04.070; AND ETB 409.04.080:  TIPS -- 

GRATUITIES -- CATERER.  A caterer who agrees with a 
customer on gratuity amount prior to performing 
service, and then invoices the customer for that amount 
must include the amount received in its tax measure. 

 
[2] RCW 82.04.050, 82.04.020, AND 82.12.190:  SALE AT 

RETAIL -- LEASE -- INTERVENING USE.  A person who 
purchases or leases an article of tangible personal 
property for resale or lease in the regular course of 
business and also puts it to intervening use, must pay 
sales or use tax.   

 
[3] RULE 211; RCW 82.04.050 AND 82.04.020:  LEASE, RENTAL, 

OR BAILMENT -- DOMINION AND CONTROL -- CATERERS.  In 
order to find a true lease, rental, or bailment, there 
must be a change in dominion and control over the 
property.  When a caterer supplies plates, glasses, 
silverware, cooking equipment, linens and tents to his 
customers as part of his services, there is no change 
in actual or potential dominion and control over such 
items. 

 
[4] RULE 211; RCW 82.04.050 AND 82.12.020:  INTERVENING USE  

-- DEFERRED SALES OR USE TAX -- CATERERS.  When a 
caterer supplies plates, silverware, glasses, cooking 
equipment, linens and tents as part of his services, he 
is using such items in his business and deferred sales 
or use tax is due.  Invoices showing a "rental" of such 
items only demonstrate a method of calculating the cost 
of catering a unique event and not a true lease, 
rental, or bailment of such items. 
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Headnotes are provided as a convenience for the reader and are 
not in any way a part of the decision or in any way to be used in 
construing or interpreting this Determination. 
 
 NATURE OF ACTION: 
 
A caterer protests assessment of deferred sales/use tax on 
dishes, glasses, silverware, cooking equipment, linens and tents 
rented to serve customers.  In addition, the caterer protests 
business and occupation (B&O) tax and retail sales tax on amounts 
billed as gratuities.1 
 
 FACTS: 
 
Pree, A.L.J. -- The taxpayer operated a catering business in 
Washington.  The taxpayer allowed customers to select the food 
that he served.  For an additional charge, he rented dishes, 
glasses, silverware, cooking equipment, linens and tents to his 
customers which he obtained from a third-party vendor.  That 
vendor did not charge him sales tax.   
 
The taxpayer was audited for the period January 1, 1990 through 
September 30, 1993.  On June 1, 1994, the Audit Division issued a 
tax assessment assessing the taxpayer tax and interest.  Schedule 
III of that assessment includes unreported amounts invoiced as 
gratuities upon which the Audit Division assessed retailing 
business and occupation (B&O) tax and retail sales tax.  Schedule 
V assesses use and/or deferred sales tax on  plates, silverware, 
glasses, cooking equipment, linens and tents which the taxpayer 
rented and used to cater the meals, but did not pay retail sales 
tax to the vendor.   
 
The taxpayer protests the tax assessed on those two schedules.  
First, he contends that the gratuities were voluntary and not 
subject to tax as a gift.  Second, he contends that since he 
charged his customers retail sales tax on the items rented which 
he used to cater the meals, the Audit Division is subjecting him 
to double taxation.  In addition the taxpayer argues that the 
retail sales tax on these items was the responsibility of the 
vendor who failed to charge him the tax. 
 
Regarding the gratuities, the taxpayer states that these were 
paid to him for distribution to the employees.  The taxpayer 
discussed the amount of the gratuity with the customer at their 
first meeting.  They agreed on an amount.  After the caterering 
event, the taxpayer separately itemized the agreed gratuity 
amount on the invoice to the customer.  The taxpayer retained a 
portion of the "gratuity" paid, but did not include the amount 
                                                           

1Identifying details regarding the taxpayer and the assessment 
have been redacted pursuant to RCW 82.32.410. 
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designated as a gratuity in the measure of tax reported to the 
state.  If the gratuities were not paid, the taxpayer states that 
it did not seek to collect it from the customer.  Therefore, the 
taxpayer contends that the gratuities were "freely given." 
Regarding the rental items on Schedule V, the taxpayer catered 
food at the customer's location.  Often special items such as 
plates, glasses, silverware, cooking equipment, linens or tents 
would be requested by the customer.  The taxpayer rented these 
items from a third-party vendor.  The taxpayer provided the 
vendor a resale certificate and was not charged retail sales tax.  
The taxpayer charged his customers retail sales tax on the items 
rented and remitted the tax collected to the state. 
 
The taxpayer doesn't understand why the Audit Division found him 
liable for deferred sales/use on the rent he paid the vendors.  
He states that unlike a restaurant that pays retail sales tax 
when it acquires plates, silverware, tables, etc., he rents these 
items and separately invoices the customers.  Further, the 
taxpayer contends that it is the responsibility of the vendor to 
collect the tax from him when he rents from the third party 
vendors.  He reasons that he should not later be responsible for 
the retail sales tax that those vendors failed to collect from 
him. 
 
 ISSUES: 
 
1. Whether amounts invoiced as gratuities and collected by the 

taxpayer were subject to retailing B&O and sales taxes. 
 
2. Whether plates, glasses, silverware, cooking equipment, 

linens and tents rented by a catering company at the 
customer's request were subject to use/deferred sales tax. 

 
 DISCUSSION: 
 
[1]  A caterer's tax is measured by its gross proceeds of sales, 
which is defined under RCW 82.04.070 as: 
 

"Gross proceeds of sales" means the value proceeding or 
accruing from the sale of tangible personal property and/or 
for services rendered, without any deduction on account of 
the cost of property sold, the cost of materials used, labor 
costs, interest, discount paid, delivery costs, taxes, or 
any other expense whatsoever paid or accrued and without any 
deduction on account of losses.  

 
Under RCW 82.04.080 gross income means that the value proceeding 
or accruing by reason of the transaction of the business engaged 
in.  Gross income includes compensation for the rendition of 
services however designated.  Under RCW 82.04.090 the value 
proceeding or accruing means the consideration actually received 
or accrued.  Whether the amounts received are designated as 
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"tips" or service charges, if a taxpayer receives compensation 
for the transaction of business, the receipts are included in the 
measure of tax. 
 
ETB 409.04.119 (copy attached) discusses service charges added to 
the price of meals in lieu of voluntary tips.  The Department of 
Revenue ruled that such service charges are subject to both the 
retail sales and retailing B&O taxes.  Both taxes are imposed on 
the "selling price" of articles sold at retail.  The term 
"selling price" is defined by RCW 82.08.010(1) to mean: 
 

[T]he consideration, whether money, credits, rights, or 
other property, expressed in the terms of money paid or 
delivered by a buyer to a seller, all without any deduction 
on account of the cost of tangible property sold, the cost 
of materials used, labor costs, interest, discount, delivery 
costs, taxes, or any other expenses whatsoever paid or 
accrued and without any deduction on account of losses. 

 
Thus, "selling price" includes the total consideration "paid or 
delivered by a buyer to a seller," and includes a service charge 
as well as any other charge added to the price of meals however 
designated.  Since here the taxpayer was selling meals in its own 
name, it is immaterial under RCW 82.04.480 that he considers 
himself an agent. 
 
In Det. No. 87-71, 2 WTD 361 (1987) (copy attached) we found that 
gratuities paid under circumstances which are not clearly 
voluntary must be included in the selling price.  Charges for 
gratuities are not voluntary when the amount is agreed upon and 
the contract document states that they "will be added."   
 
Only in situations where the customer alone determines the amount 
of the gratuity after the taxpayer provides the service will it 
be considered voluntary.  Amounts negotiated prior to providing 
the service will be considered consideration for that service. 
 
The taxpayer states the charges were freely given; suggested by 
the customer yet negotiated into the contract for inclusion on 
the invoice.  Although the tips may be for the staff, the 
taxpayer retains a portion, estimated by the Audit Division to be 
30%.  We find under such circumstances that the amounts received 
were because the taxpayer was engaged in the catering business.  
The amounts invoiced and received were taxable in full to the 
taxpayer regardless of their designation and without deduction 
for the amounts paid to employees.  
 
[2] RCW 82.04.050 defines the term "sale at retail" or "retail 
sale" to include:   
 

every sale of tangible personal property . . . other than a 
sale to a person who (a) purchases for the purpose of resale 
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as tangible personal property in the regular course of 
business without intervening use by such person, . . . 
(4) The term shall also include the renting or leasing of 
tangible personal property to consumers.2 
 

When retail sales tax has not been paid, RCW 82.12.020 imposes 
the use tax for: 
 
  the privilege of using within this state as a consumer any 

article of tangible personal property purchased at retail. 
 
RCW 82.04.190 defines the term "consumer" to include: 
 

Any person who purchases, acquires, owns, holds, or uses  
any article of tangible personal property . . . other than 
for the purpose (a) of resale as tangible personal property 
in the regular course of business. . . . 

 
In accordance with the above statutes, a person who purchases or 
leases an article of tangible personal property for resale or 
lease in the regular course of business without intervening use 
need not pay sales or use tax.  However, no such exemption exists 
for a purchaser or lessor who uses the item.  Use by a 
lessor/owner of tangible personal property ordinarily subjects 
the lessor/owner to liability for use tax measured by the full 
purchase or rental price of the property.  ETB 481.12.178 (copy 
attached); See, e.g., Det. No. 90-397, 10 WTD 341 (1990).  
Accordingly, the taxpayer here would be entitled to the exemption 
only if it leased or rented the property to its customers and did 
not subject the property to any intervening use.  He would incur 
use tax if he used the property. 
 
[3]  In general, a lease, rental, or bailment of tangible 
property requires the relinquishment of possession and control 
over the item by one party and the acceptance of such possession 
and control by the other party.  Duncan Crane v. Department of 
Revenue, 44 Wn. App. 684, 689, 723 P.2d 480 (1986); Collins v. 
Boeing Co., 4 Wn. App. 705, 711, 483 P.2d 1282 (1971).  Whether 
possession and control has in fact been transferred is a question 
of fact.  As stated in Collins: 
 

Whether there is a change or acceptance of possession 
depends on whether there is a change or acceptance of actual 
or potential control in fact over the subject matter. . . .  

                                                           

2Recently RCW 82.04.050(4) was amended to read: 
 

The term shall also include the renting or leasing of 
tangible personal property to consumers and the rental 
of equipment with an operator.  This change has no 
affect on this assessment. 
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In determining whether control exists, it is relevant to 
consider the subject matter's amenability to control, steps 
taken to effect control, the existence of power over the 
subject matter, the existence of power to exclude others 
from control, and the intention with which the acts in 
relation to the subject matter are performed. 

 
More specific to the exception from retail tax for the lease, 
rental, or bailment of personal property, WAC 458-20-211 (Rule 
211), subsection (3), provides:  
 

A true lease, rental, or bailment of personal property does 
not arise unless the lessee or bailee, or employees or 
independent operators hired by the lessee or bailee actually 
takes possession of the property and exercises dominion and 
control over it.  Where the owner of the equipment or the 
owner's employees or agents maintain dominion and control 
over the personal property and actually operate it, the 
owner has not generally relinquished sufficient control over 
the property to give rise to a true lease, rental, or 
bailment of the property.   

 
In considering the taxpayer's actual or potential dominion and 
control over the property during all phases of its use, we cannot 
find a true lease, rental, or bailment here.  To the contrary, 
the possession and control over plates, glasses, silverware, 
cooking equipment, linens and tents in this case is similar to 
the possession and control exercised by a cafeteria style 
restaurant.  As in a restaurant, such items are provided by the 
taxpayer to the guests, the taxpayer's employees are usually 
present when the items are used, and the taxpayer's employees 
remove the food and return the items when the event is finished.  
Although the taxpayer's clients may have more say over the type 
of service items being used, it does not appear that the actual 
possession and control over the items, once selected, is 
significantly different from what occurs in a restaurant.   
 
Under WAC 458-20-124 (Rule 124) a restaurant must pay retail 
sales tax on the purchase of "dishes, kitchen utensils, linens, 
furniture and fixtures, and the like, . . ."  For the reasons 
stated above, a caterer who buys or rents such items should be 
treated the same.3  For retail sales tax purposes, rental is 
considered the same as a sale. 
 

                                                           

3WAC 458-20-119 (Rule 119), concerning the sale of meals, was 
recently amended, effective December 9, 1993.  This change does 
not affect the assessment. 

 



 95-038E  Page 7 
 

 

[4] It further appears that the provision of dishes, glasses, 
silverware, cooking equipment, linens and tents is part and 
parcel of a caterer's business.  The ability to provide such 
items allows the taxpayer to perform its services, that is, to 
prepare and serve meals to its customers and their guests.  The 
plates and other items are thus used by the taxpayer, when 
necessary, to provide service to its customers.  Again, in this 
sense, the taxpayer's operation is similar to that of a 
restaurant. 
 
Although characterized as a rental of property in the billing, 
such itemization appears more in the nature of a method of 
calculating the cost of putting on a unique event rather than 
evidence of a true lease, rental, or bailment.  As discussed 
above, we cannot find that the taxpayer's customers actually take 
possession and control over the items as those terms are commonly 
understood.  Because we do not find a true lease, rental, or 
bailment, and because we find that the items were used by the 
taxpayer in the operation of its business, deferred use or sales 
tax is due.  
 
With respect to the taxpayer's double taxation argument, we note 
that there is no constitutional prohibition against double 
taxation as applied to excise taxes. Klickitat County v. Jenner, 
15 Wn. 2d 373, 130 P.2d 880 (1942).  The scenario before us, 
however, is not one of double taxation.  This matter involves two 
transactions, each of which was taxed once.  First, there was the 
rental or purchase of the plates, glasses, silverware, cooking 
equipment, linens and tents by the taxpayer from the vendor.  
Second, there was the catering of the events by the taxpayer.  
Each of these events resulted in retail sales, and retail sales 
tax must be collected on each such transaction.  RCW 82.08.020.4 
 
Finally, RCW 82.08.050 clearly provides that the retail sales tax 
is imposed on the buyer.  The seller is only liable in cases 
where it failed to collect and remit the tax unless it obtained 
from the buyer a properly executed resale certificate.  Here, the 
taxpayer provided such a certificate to the seller.  In any case, 
under RCW 82.08.050, the Department may proceed directly against 
the buyer to collect the tax. 
 

 DECISION AND DISPOSITION: 
 
Taxpayer's petition is denied. 
 
DATED this 28th day of February, 1995. 

                                                           

4 Also note that subsection (3) of RCW 82.08.020 
specifically provides: "The taxes imposed under this chapter 
shall apply to successive retail sales of the same property." 


