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 BEFORE THE INTERPRETATION AND APPEALS SECTION 
 DEPARTMENT OF REVENUE 
 STATE OF WASHINGTON 
 
In the Matter of the Petition )    D E T E R M I N A T I O N 
For Refund of                 ) 
                              )           No. 86-305 
                              ) 
         . . .                )    Registration No. . . . 
                              )    Tax Assessment No. . . . 
                              ) 
 
RULE 111, RCW 82.04.140, RCW 82.04.290 AND RCW 82.04.080:  
SERVICE B&O TAX -- SERVICES RENDERED AT COST -- REIMBURSEMENT 
OF PAYROLL COST -- GROSS INCOME OF THE BUSINESS.  Where 
taxpayer's employees rendered billing, collection, management, 
technical and professional services to another entity which 
paid for the services in proportion to the actual cost to the 
taxpayer on an allocated basis, the amounts received by the 
taxpayer are subject to Service B&O tax.  Whether or not the 
taxpayer makes a profit, or whether taxpayer only does the 
services for one entity, is immaterial and irrelevant.  There 
is no deductible "reimbursement" because taxpayer alone was 
personally liable for payment of salaries to its employees. 
 
Headnotes are provided as a convenience for the reader and are 
not in any way a part of the decision or in any way to be used 
in construing or interpreting this Determination. 
 
TAXPAYER REPRESENTED BY:  . . . 
 
DATE OF HEARING:  July 30, 1986 
 
 NATURE OF ACTION: 
 
Petition for refund of Service business and occupation (B&O) 
tax assessed on amounts received for services rendered to 
another entity. 
 
 FACTS AND ISSUES: 
 
Krebs, A.L.J.--. . . (taxpayer) is engaged in the business of 
doing medical laboratory tests for physicians and hospitals.  
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The taxpayer is also engaged in providing billing, collection, 
management, technical and professional services to another 
entity. 
 
The Department of Revenue examined the taxpayer's business 
records for the period from January 1, 1981 through June 30, 
1985.  As a result of this audit, the Department issued Tax 
Assessment No. . . .  on November 26, 1985 asserting excise 
tax liability in the amount of $13,072 and interest due in the 
amount of $1,856 for a total sum of $14,928 which has been 
paid in full. 
 
The taxpayer's protest involves Schedule II of the audit 
report where the taxpayer's receipt of unreported amounts from 
[a corporation] which incorporated a predecessor partnership 
(. . . ) were subjected to Service B&O tax.  The tax was 
assessed on the basis that the taxpayer received the amounts 
for services rendered to the [Pathological corporation].  Such 
services included billing, collection, management, technical 
and professional services. 
 
On January 3, 1979, the taxpayer entered into a written 
agreement with the Pathologists which provided in pertinent 
part for the following: 
 
1.   The taxpayer is to provide the facilities, personnel, 
equipment and supplies for operation of a clinical laboratory 
service. 
 
2.   The Pathologists will direct the laboratory. 
 
3.   The Pathologists agreed to perform all anatomical 
pathology services requested by the patients' physicians as a 
part of their partnership practice and not as a part of the 
services of the taxpayer. 
 
4.   The Pathologists agreed to supervise the laboratory and 
assist in test interpretation to physicians who refer patients 
to the taxpayer. 
 
5.   The taxpayer agreed to provide the non-physician, 
technical, secretarial, and janitorial personnel. 
 
6.   The taxpayer agreed to provide its personnel with 
"salaries, vacation, and sick-leave arrangements and 
retirement benefits" as mutually agreed upon by the taxpayer 
and the employees. 
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7.   Pathologists agreed to assist in training of the 
taxpayer's personnel and could recommend actions of hiring, 
discipline, and discharge to the taxpayer, but only the 
taxpayer had the final decision as to such actions. 
 
8.   The taxpayer agreed to serve as billing and collecting 
agent for the Pathologists' direct patient services including 
tissue diagnosis and bone marrow studies.  Such services are 
to be billed and receipts deposited in the Pathologists' name. 
 
9.   The taxpayer agreed to provide personnel, technical 
services and physical facilities required for the cervical 
cytology testing. 
 
10.  The Pathologists agreed to reimburse the taxpayer for 
such billing services and technical cytology support at a rate 
equal to the costs of providing such services.  Payments would 
be made monthly and reflect the number of individual patient 
accounts processed and services provided by the taxpayer. 
 
11.  The taxpayer's employees would provide management, 
technical and/or professional services to the Pathologists and 
the taxpayer would be paid monthly. 
 
12.  The Pathologists at all times would act as independent 
contractors. 
 
A supplement effective January 1, 1981 (the audit period 
covered by the tax assessment commenced January 1, 1981) was 
added to the January 3, 1979 Agreement and provided in 
pertinent part for the following:  the Pathologists would 
"reimburse" the taxpayer for "billing and other services," and 
"reimburse" the taxpayer at the rate of (as stated in the 
supplement): 
 

1. 50% of Business Manager's salary and related 
expenses. 

 
2. 50% of Bookkeeper's salary and related expenses. 

 
3. 5% of Lab Manager's salary and related expenses. 

 
4. 25% of Chemist's salary and related expenses. 

 
5. 90% of Bacteriologist's salary and related 

expenses. 
 



 86-305  Page 4 

 

6. 50% of Client Services Representative's salary 
and related expenses. 

 
7. Courier expense per . . . formula. 

 
8. Other employee salaries will be allocated as 

necessary. 
 
The taxpayer furnished the following information and 
explanation as a background to the arrangement between the 
taxpayer and the Pathologists.  Prior to 1981, the 
Pathologists had no employees.  There was a benefit to the 
Pathologists in that it did not have to file payroll tax 
reports or make payroll tax deposits.  After 1981, the 
Pathologists considered the taxpayer's employees in the nature 
of "joint" employees and agreed to reimburse the taxpayer for 
the employees' salaries and expenses in proportion to the 
services rendered by them which would be allocated as done for 
the Pathologists.  The taxpayer and the Pathologists decided 
that to issue two separate paychecks to one employee based on 
allocation of work would be more administratively inconvenient 
than to calculate what was due to the taxpayer as a 
reimbursement.  The taxpayer asserts that if it had known that 
its arrangement exposed it to B&O tax liability it would have 
changed the method of compensating the employees.  The 
taxpayer further asserts that there was no intent of any gain 
or advantage by not shifting employees to the payroll of the 
Pathologists.  The taxpayer reports that it is currently 
shifting employees to the Pathologists as they perform most of 
their services for the Pathologists and that supports its 
contention that there was no gain to the taxpayer in the prior 
arrangements. 
 
The taxpayer further asserts that the Service B&O tax should 
not apply to the amounts received from the Pathologists for 
the following reasons: 
 
1.   The taxpayer is not in the "business" of providing 
services to the Pathologists. 
 
2.   It was strictly an expense reimbursement arrangement, not 
compensation for services rendered. 
 
3.   There is no mark-up nor management fee added to the 
actual expenses incurred by the taxpayer. 
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4.   The taxpayer does not hold itself out to the public as a 
provider of administrative services as do persons listed in 
WAC 458-20-224. 
 
5.   Personnel expenses were not prorated according to "gross 
sales" of the taxpayer and the Pathologists but allocated 
based on actual time spent by the employees on the activities 
of each corporation. 
 
6.   If the employees had been paid some percentage of their 
salary directly by each corporation, there would have been no 
B&O tax assessed.  The substance of the transaction should be 
considered more important than the form. 
 
 DISCUSSION: 
 
The taxpayer has presented extensive detailed and pointed oral 
and written statements.  While the main arguments have been 
acknowledged in the foregoing section, the taxpayer may be 
assured that all of the argument details have been carefully 
considered.  Thus, if an item raised by the taxpayer is not 
specifically discussed hereinafter, it is not to be 
interpreted or construed that it has been overlooked or 
ignored but, rather, that it is not deemed to be a critical 
factor in determining the issue to be decided. 
 
The issue presented is whether amounts billed to the 
Pathologists and received by the taxpayer from the 
Pathologists for billing, collection, management, technical 
and professional services rendered by the taxpayer are subject 
to Service B&O tax.  Details of the arrangement between the 
taxpayer and the Pathologists are described in the Facts and 
Issues part of this Determination and need not be repeated 
here.  It is sufficient to state that the Pathologists were 
billed based on the portion of time spent by the taxpayer's 
employees in doing work (billing, collection, management, 
technical and professional) for the Pathologists. 
 
RCW 82.04.140 defines the term "business" as follows: 
 

"Business" includes all activities engaged in with 
the object of gain, benefit, or advantage to the 
taxpayer or to another person or class, directly or 
indirectly. 

 
Washington B&O tax is based on gross receipts, not net income.  
Thus, whether or not a profit is made is immaterial and 
irrelevant.  Where the taxpayer asserts that it is not in the 
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"business" of providing services to the Pathologist, it is 
sufficient that either party has sought a benefit from the 
arrangement in question.  The Pathologists benefited by having 
the taxpayer do its billing and collection, and providing 
management, technical and professional services.  Surely the 
Pathologists would not have paid for these services if they 
were of no benefit to it.  Ordinarily, persons do not enter 
into an agreement, as the taxpayer and the Pathologists have 
in this case, unless they seek and perceive gains, benefits or 
advantages to result. 
 
Because making a profit from the business activity is 
immaterial and irrelevant to B&O taxation, the absence of any 
mark-up or any other fee added to the expenses incurred by the 
taxpayer does not exempt from B&O taxation the amounts 
received for its services rendered. 
 
Whether or not the taxpayer holds itself out to the public as 
a provider of administrative services does not remove it from 
being engaged in the business activity of rendering services 
even though done for a select private group. 
 
The B&O tax is imposed by RCW 82.04.120 which provides: 
 

There is levied and shall be collected from every 
person a tax for the act or privilege of engaging in 
business activities.  Such tax shall be measured by 
the application of rates against value of products, 
gross proceeds of sale or gross income of the 
business, as the case may be.  (Emphasis supplied.) 

 
We are convinced that under the law the "gross income" 
received by the taxpayer under the described arrangement with 
the Pathologists is subject to the Service and Other 
Activities classification of the B&O tax.  This tax is imposed 
by RCW 82.04.290 which in pertinent part provides: 
 

Upon every person engaging within this state in any 
business activity other than or in addition to those 
enumerated in RCW 82.04.230, 82.04.240, 82.04.250, 
82.04.260, 82.04.270, 82.04.275 and 82.04.280; as to 
such persons the amount of tax on account of such 
activities shall be equal to the gross income of the 
business multiplied by the rate . . . This section 
includes, among others, and without limiting the 
scope hereof . . ., persons engaged in the business 
of rendering any type of service . . .  (Emphasis 
supplied.) 
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Gross income of the business is defined by RCW 82.04.080 in 
pertinent part to mean: 
 

. . . the value proceeding or accruing by reason of 
the transaction of the business engaged in and 
includes . . . compensation for the rendition of 
services, . . . fees, . . . and other emoluments 
however designated, all without any deduction on 
account of . . . labor costs, . . . delivery costs, 
taxes, or any other expenses whatsoever paid or 
accrued and without any deduction on account of 
losses.  (Emphasis supplied.) 

 
Thus, under this definition, the taxable "gross income of the 
business" includes "value proceeding or accruing," from the 
taxpayer's business activity of rendering service, to cover 
both the cost of furnishing its employees and receiving 
payment for the resulting payroll costs and fees charged.  The 
only possibility of exemption is if the amounts received from 
the Pathologists to cover the payroll costs could be said to 
be "reimbursements" for "advances" made by the taxpayer on 
behalf of the Pathologists under WAC 458-20-111 (Rule 111), 
copy attached.  This rule, however, provides that: 
 

The words "advance" and "reimbursement" apply only 
when the customer or client [Pathologists] alone is 
liable for payment of the fees or costs and when the 
taxpayer making the payment [to its employees] has 
no personal liability therefor, either primarily or 
secondarily, other than as agent for the customer or 
client.  (Bracketed words and emphasis supplied.) 

 
In this case, the taxpayer alone was personally liable for 
payment of salaries to its employees.  The payroll is clearly 
a nondeductible cost of the taxpayer's doing business.  The 
contractual provisions of the January 3, 1979 Agreement 
specifically stated that the taxpayer was to provide the 
employees and pay them "as mutually agreed upon by the 
taxpayer and the employees."  (See numbers 1, 5, 6, 9 and 11 
relevant to the Agreement in the Facts and Issues part of this 
Determination.) 
 
The fact that the Pathologists supervised and trained the 
taxpayer's employees or made recommendations of hiring, 
discipline and discharge of taxpayer's employees has no legal 
significance as far as the taxpayer's sole and primary 
liability for the payroll is concerned.  Therefore, we must 
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reject the taxpayer's and/or the Pathologists' perception of 
the taxpayer's employees as being in the nature of "joint" 
employees. 
 
Where the taxpayer asserts that it would have changed the 
method of compensating employees to avoid exposure to B&O tax 
liability, it must be noted that the Department has 
consistently imposed and levied excise taxes upon transactions 
as they are actually conducted, not as they might have been 
arranged.  Furthermore, the Department, as an administrative 
agency, cannot simply overlook the requirements of the statute 
and regulations to satisfy "substance over form" arguments as 
raised by the taxpayer in this case.  To do so we would have 
to exercise legislative authority which we are forbidden to 
do. 
 
Where the taxpayer reports that it is currently shifting 
employees to the Pathologists as they perform most of their 
services for the Pathologists, it must be noted that if the 
taxpayer then compensates the Pathologists for services 
rendered by the Pathologists' acquired employees, then the 
Pathologists will incur Service B&O tax liability on the 
amounts received from the taxpayer. 
 
For the reasons expressed and the law set forth, we conclude 
that the assessment of Service B&O tax on the amounts in 
question was proper. 
 
 DECISION AND DISPOSITION: 
 
The taxpayer's petition for refund is denied. 
 
DATED this 25th day of November 1986. 


