
 

 

Cite as 3 WTD 181 (1987) 
 
 
 
 
 BEFORE THE INTERPRETATION AND APPEALS SECTION 
 DEPARTMENT OF REVENUE 
 STATE OF WASHINGTON 
 
In the Matter of the Petition )    D E T E R M I N A T I O N 
for Correction of Assessment of) 

)           No. 87-178 
) 

. . . ) Registration No.  . . . 
)    Tax Assessment No.  . . . 
) 

 
[1] RULE 107 and RCW 82.08.050:  RETAIL SALES TAX - 

MEALS - PRICE INCLUSIVE OF TAX.  Statute mandates 
conclusive presumption that the selling price on 
guest checks and cash register tapes does not 
include retail sales tax.  Where sales tax is not 
separately accounted for, the Department has no 
alternative but to conclude that the sales tax has 
not been accounted for on the full gross selling 
price as required by law. 
 

Headnotes are provided as a convenience for the reader and are 
not in any way a part of the decision or in any way to be used 
in construing or interpreting this Determination. 
 
TAXPAYER REPRESENTED BY:   . . . 
 
DATE OF HEARING:  February 3, 1987 
 
 NATURE OF ACTION 
 
As a result of an audit covering the period from January 1, 
1981, to June 30, 1985, the taxpayer was assessed retail sales 
tax on its sale of food since such tax was not separately 
stated on either the guest check or cash register tape. 
 
 FACTS: 
 
Burroughs, ALJ--The Department of Revenue examined the 
business records of the taxpayer ( . . . ), which operates a 
restaurant and lounge, for the period of January 1, 1981 
through June 6, 1985.  As a result of this and a supplemental 
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audit, the Department issued a final tax assessment on 
December 19, 1985 . . . . 
 
The auditor assessed underreported sales of food.  The 
adjustment was made because the taxpayer did not separately 
identify retail sales tax on its guest checks or cash register 
tapes.  The auditor explained that RCW 82.08.050, as in effect 
during the audit period, required that the retail sales tax be 
separately stated.  Although recently enacted law allows a 
taxpayer to advertise its prices inclusive of the retail sales 
tax, that tax still must be separately stated on the guest 
check or on the cash register tape.   
The auditor explained that the taxpayer's procedure, for 
example, had been to advertise on the menu that the charge for 
an item was $1.00 including retail sales tax.  The item was 
identified on the guest check at $1.00 and rung up on the cash 
register at $1.00.  The customer paid $1.00.  Sales of food 
were then totaled by the taxpayer, and that total divided by 
one plus the current retail sales tax rate to arrive at 
reported sales of food.   
 
The auditor assessed only the difference between the amount of 
taxes owed on the selling price as indicated on the guest 
checks and cash register tapes, and the taxes which had been 
paid. 
 
 TAXPAYER'S EXCEPTIONS: 
 
The taxpayer has objected to its tax assessment, explaining 
that it began using a new menu on April 1, 1985 in which the 
retail sales tax was included in the prices.  The guest checks 
from that time recorded only the menu price, and did not break 
that price down into tax and meal price.  The taxpayer's cash 
register, which is about thirty years old, does not have a tax 
key on it, so the full price has always been rung.  The cash 
register tapes, then, have always shown only the totals, and 
not the tax.   
 
The taxpayer's representative testified that prior to April 1, 
1985 the menu prices had not included sales tax, and the sales 
tax had been recorded separately on the guest checks.  The 
taxpayer claims that, at the time of the audit, all guest 
checks that predated the April 1, 1985 menu change had already 
been thrown away.1  Although the taxpayer apparently had cash 

                                                           

1The auditor, however, disputes this assertion, claiming that he 
saw and reviewed both guest checks and register tapes for 1982, 
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register tapes covering the audit period, these did not 
separately state the sales tax charged. 
 
The taxpayer's representative was of the opinion that the law 
was being selectively enforced selectively on his business and 
not on other businesses similarly situated, and that the rules 
pertinent to the transactions here at issue are not generally 
known.    
 
 ISSUE: 
 
The sole issue for our consideration is whether, in the 
absence of other records,  tax was correctly assessed on the 
full price of meals as recorded on the taxpayer's cash 
register tapes which did not separately state retail sales 
taxes, which the taxpayer alleges were collected and paid. 
 DISCUSSION: 
 
The Department of Revenue's position, relative to this 
particular issue, has been uniform and consistent over many 
years of tax administration, as the Revenue Act is succinct 
and concise upon the point.  The law in effect for the audit 
period required that sellers collect retail sales tax in 
addition to and as a separate item over and above the selling 
price.  The auditor asserted tax under authority of RCW 
82.08.050 which stated: 
 

. . . The tax required by this chapter to be 
collected by the seller shall be stated separately 
from the selling price in any sales invoice or other 
instrument of sale.  For purposes of determining the 
tax due from the buyer to the seller and from the 
seller to the department it shall be conclusively 
presumed that the selling price quoted in any price 
list, sales document, contract or other agreement 
between the parties does not include the tax imposed 
by this chapter.  

 
The word "conclusively" was added immediately preceding the 
word "presumed" by an amendment to the statute effective July 
1, 1971 and was expressly designed to dispel any doubts of 
whether the prior law would allow sales tax included prices.  
The statute is not permissive, and where the transaction 
between the buyer and the seller is such that prices include 
sales tax, the Department has no alternative but to conclude 

                                                                                                                                                                                           
1984, and 1985, and that on none of these was sales tax 
separately recorded.   
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the sales tax has not been accounted for on the full gross 
selling price (RCW 82.08.010(1)) as required by law. 
 
During the audit period, under the Department's administrative 
authority granted by RCW 82.32.300 and in appreciation of 
particular cash collecting problems encountered by certain 
beverage and food business operations, it allowed, upon its 
official approval, merchants to sell at rounded off sales 
price amounts which included the retail sales tax, but only on 
the condition that a price list be conspicuously posted which 
stated the item selling price exclusive of tax, the sales tax, 
and the total purchase price.  The posting of a price list was 
not merely a technical requirement of the Department but was 
required by law.  The Revenue Act in RCW 32.08.120 made it a 
crime for any person to absorb the tax or make 
 

. . . in any form of advertising, verbal or 
otherwise, any statements which might infer that he 
is absorbing the tax or paying the tax for the buyer 
by an adjustment of prices, or at a price including 
the tax, or in any other manner whatsoever . . . 
(Emphasis supplied.) 

 
The taxpayer had no such official approval.  Thus, for the 
audit period in question, it must be conclusively presumed 
that retail sales tax was not collected and paid.     
 
As to the taxpayer's contention that the law is being imposed 
on it when it is not being enforced on others, and that people 
don't know the rules pertaining to this area of taxation, we 
must disagree.  The Department strives to apply the provisions 
of the Revenue Act equally to all taxpayers through various 
methods, including taxpayer audits, public hearings on rule 
changes, the publication of rules, bulletins, key 
determinations and newsletters.  In addition to information 
available at district offices, the Department maintains a 
Taxpayer Information section which stands ready to answer both 
telephonic and written tax inquiries.   Although we are 
sympathetic to the taxpayer's contention that it was unaware 
of the requirements, it must be recognized that Washington 
excise taxes are necessarily of a self-assessing nature, and 
that taxpayers must avail themselves of information which has 
been made readily available to the taxpaying public. 
    
For the taxpayer's future reference, the legislature in 1986 
enacted statutory language regarding "tax included" 
advertising which reads as follows: 
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For purposes of determining the tax due from the 
buyer to the seller and from the seller to the 
department it shall be conclusively presumed that 
the selling price quoted in any price list, sales 
document, contract or other agreement between the 
parties does not include the tax imposed by this 
chapter, but if the seller advertises the price as 
including the tax or that the seller is paying the 
tax, the advertised price shall not be considered 
the selling price.  (Emphasis added.) 

 
WAC 458-20-107, recently amended to reflect this legislative 
change, provides the following; 
 

RCW 82.08.050 specifically requires that the retail 
sales tax must be stated separately from the selling 
price or any sales invoice or other instrument of 
sale, i.e., contracts, sales slips, and customer 
billing receipts.  (For an exception covering 
restaurant receipts of Class H liquor licensees, see 
WAC 458-20-119.)  This is required even though the 
seller and buyer may know and agree that the price 
quoted is to include state and local taxes, 
including the retail sales tax.  The law creates a 
"conclusive presumption" that, for purposes of 
collecting the tax and remitting it to the state, 
the selling price quoted does not include the retail 
sales tax.  This presumption is not overcome or 
rebutted by any written or oral agreement between 
seller and buyer.  However, selling prices may be 
advertised as including the tax or that the seller 
is paying the tax and, in such cases, the advertised 
price shall not be considered to be the taxable 
selling price under certain prescribed conditions 
explained in this rule.  Even when prices are 
advertised as including the sales tax, the actual 
sales invoices, receipts, contracts, or billing 
documents must list the retail sales tax as a 
separate charge.  Failure to comply with this 
requirement may result in the retail sales tax due 
and payable to the state being computed on the gross 
amount charged even if it is claimed to already 
include all taxes due. 

 
 ADVERTISING PRICES INCLUDING TAX 
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The law provides that a seller may advertise prices 
as including the sales tax or that the seller is 
paying the sales tax under the following conditions: 

 
(1)  The words "tax included" are stated immediately 
following the advertised price in print size at 
least half as large as the advertised price print 
size, unless the advertised price is one in a listed 
series; 

 
(2)  When advertised prices are listed in series, 
the words "tax included in all prices" are placed 
conspicuously at the head of the list in the same 
print size as the list; 

 
(3)  If the price is advertised as including tax, 
the price listed on any price tag shall be shown in 
the same way;  and 

 
(4)  All advertised prices and the words "tax 
included" are stated in the same medium, whether 
oral or visual, and if oral, in substantially the 
same inflection and volume. 

 
If these conditions are satisfied, as applicable, 
then price lists, reader boards, menus, and other 
price information mediums need not reflect the item 
price and separately show the actual amount of sales 
tax being collected on any or all items. 

 
The scope and intent of the foregoing is that buyers 
have the right to know whether retail sales tax is 
being included in advertised prices or not and that 
the tax is not to be used for the competitive 
advantage or disadvantage of retail sellers.  
(Emphasis added.) 

 
Thus, even if menu prices are advertised to include sales tax 
in accordance with all WAC 458-20-107 requirements, that rule 
still requires that "actual sales invoices, receipts, 
contracts, or billing documents" reflect both the actual 
selling price and the sales tax charged and collected.  
Accordingly, either the taxpayer's guest checks or cash 
receipts, both of which should be retained for a period of 
five years in accordance with RCW 82.32.070, must separately 
reflect both the actual selling price and the retail sales tax 
calculated on that selling price. 
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 DISPOSITION: 
 
The taxpayer's petition for correction of assessment is denied 
and the assessment sustained.   . . . . 
 
DATED this 28th day of May 1987. 


