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                               ) 

. . .  ) Registration No.  . . . 
 ) Notices of Balance Due 
 )                                    
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[1] RULE 244:  RETAIL SALES TAX -- FOOD PRODUCTS --

EXEMPTIONS -- BAKERIES -- PIZZA.  The retail sales 
tax exemption for bakery items sold in bakeries does 
not extend to pizzas sold on a carry-out basis.   

 
Headnotes are provided as a convenience for the reader and are 
not in any way a part of the decision or in any way to be used 
in construing or interpreting this Determination. 
 
TAXPAYER REPRESENTED BY:  . . . 
 
 NATURE OF ACTION: 
 
Taxpayer protests the assessment of sales tax on pizzas sold 
for the periods November and December of 1988, and January 
1989. 
 
 FACTS AND ISSUES: 
 
Hesselholt, A.L.J. -- Taxpayer operates a carry-out pizza 
business.  Taxpayer prepares and bakes whole pizzas on the 
premises, which are sold to customers on a carry-out basis.  
There are no eating facilities provided at or near taxpayer's 
place of business.  
 
Taxpayer states that in "March of 1988, the Department 
reviewed Taxpayer's returns and procedures, and agreed that 
Taxpayer had no obligation to collect retail sales tax on any 
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sales of the pizza business.  The Department advised Taxpayer 
that if any change in procedure was required, Taxpayer would 
be so advised."  Taxpayer claims that he received no 
information from the Department regarding the taxability of 
his products until December 15, 1988, when he received a 
notice from the Department stating that his deductions from 
sales tax were being disallowed.  Taxpayer contacted the 
Department and was told of the "amended WAC 458-20-244 and 
told that new rules imposing sales tax on his sales became 
effective June 1, 1988."  Taxpayer alleges that this was his 
first notice of the change in the rules, whereupon he 
immediately began collecting sales tax on all pizza sales. 
 
Taxpayer argues that his sales of pizza are  
 

exempt from the retail sales tax under the "bakery" 
exception of Rule 244(5)(a)(iii).  Taxpayer's 
activities more closely fit the definition of a 
bakery activity, exempt from sales tax under Rule 
244 (5)(a)(iii), than "home delivery" pizza sales 
which are taxable under Rule 244(4)(a). 

 
More importantly, Taxpayer's activities fit within 
the statutory language of RCW 82.08.0293, which 
exempts sales of food products for human consumption 
from the retail sales tax, except when the food 
products are (a) served for consumption on the 
premises of the seller; (b) sold on a "takeout" 
basis for consumption on or near seller's premises 
on parking facilities provided for such purposes; or 
(c) sold for consumption within a place subject to 
an admission charge.  Taxpayer's activities do not 
come within any of these exceptions, therefore the 
sales tax does not apply, not withstanding (sic) the 
possibly conflicting language of Rule 244, since the 
statute will always control over an administrative 
rule. 

 
Taxpayer further argues that since he was audited in early 
1988 and told that he would be notified of any changes in the 
rules, and he was not notified of any change,  
 

it is unfair and improper for the Department to 
change its position without prior notice to Taxpayer 
and retroactively  to assess over  $8,000.00 of 
sales tax  . . . on sales which Taxpayer could 
easily have collected the sales tax from the 
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customers if the Department had simply advised 
Taxpayer to do so. 

 
 DISCUSSION: 
 
Taxpayer's representative seems unaware that the revision to 
WAC 458-20-244 (Rule 244) was prompted by an amendment to RCW 
82.08.0293, effective June 1, 1988.  The amended statute reads 
as follows: 
 

(1) The tax levied by RCW 82.08.020 shall not apply 
to sales of food products for human consumption. 
 
"Food products" include cereals and cereal products, 
oleomargarine, meat and meat products including 
livestock sold for personal consumption, fish and 
fish products, eggs and egg products, vegetables and 
vegetable products, fruit and fruit products, spices 
and salt, sugar and sugar products, coffee and 
coffee substitutes, tea, cocoa and cocoa products. 

 
"Food products" include milk and milk products, milk 
shakes, malted milks, and any other similar type 
beverages which are composed at least in part of 
milk or a milk product and which require the use of 
milk or a milk product in their preparation. 
 
"Food products" include all fruit juices, vegetable 
juices, and other beverages except bottled water, 
spirituous, malt or vinous liquors or carbonated 
beverages, whether liquid or frozen. 
 
"Food products" do not include medicines and 
preparations in liquid, powdered, granular, tablet, 
capsule, lozenge, and pill form sold as dietary 
supplements or adjuncts. 
 
(2) The exemption of "food products" provided for in 
subsection (1) of this section shall not apply:  (a) 
When the food products are ordinarily sold for 
immediate consumption on or near a location at which 
parking facilities are provided primarily for the 
use of patrons in consuming the products purchased 
at the location, even though such products are sold 
on a "takeout" or "to go" order and are actually 
packaged or wrapped and taken from the premises of 
the retailer, or (b) when the food products are sold 
for consumption within a place, the entrance to 
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which is subject to an admission charge, except for 
national and state parks and monuments, or (c) to a 
food product, when sold by the retail vendor, which 
by law must be handled on the vendor's premises by a 
person with a food and beverage service worker's 
permit under RCW 69.06.010, including but not be 
limited to sandwiches prepared or chicken cooked on 
the premises, deli trays, home-delivered pizzas or 
meals, and salad bars but excluding: 

 
(i) Raw meat prepared by persons who slaughter 
animals, including fish and fowl, or dress or wrap 
slaughtered raw meat such as fish mongers, butchers, 
or meat wrappers; 
 
(ii) Meat and cheese sliced and/or wrapped, in any 
quantity determined by the buyer, sold by vendors 
such as meat markets, delicatessens, and grocery 
stores; 
 
(iii) Bakeries which only sell baked goods; 

 
 

(iv) Combination bakery businesses, as prescribed by 
rule of the department, to the extent that sales of 
baked goods are separately accounted for and the 
baked goods claimed for exemption are not sold as 
part of meals or with beverages in unsealed 
containers; or 
 
(v) Bulk food products sold from bins or barrels, 
including but not limited to flour, fruits, 
vegetables, sugar, salt, candy, chips, and cocoa. 
 
(3) Notwithstanding anything in this section to the 
contrary, the exemption of "food products" provided 
in this section shall apply to food products which 
are furnished, prepared, or served as meals: 
 
(a) Under a state administered nutrition program for 
the aged as provided for in the Older Americans Act 
(P.L. 95-478 Title III) and RCW 74.38.040(6); or 
 
(b) Which are provided to senior citizens, disabled 
persons, or low-income persons by a not- for-profit 
organization organized under chapter 24.03 or 24.12 
RCW. 
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(4) Subsection (1) of this section notwithstanding, 
the retail sale of food products is subject to sales 
tax under RCW 82.08.020 if the food products are 
sold through a vending machine, and in this case the 
selling price for purposes of RCW 82.08.020 is 
fifty-seven percent of the gross receipts. 
 
This subsection does not apply to hot prepared food 
products, other than food products which are heated 
after they have been dispensed from the vending 
machine. 
 
For tax collected under this subsection, the 
requirements that the tax be collected from the 
buyer and that the amount of tax be stated as a 
separate item are waived.  

 
As a result of the amendments to the statute, Rule 244 was 
changed.  In June 1988, the Taxpayer Information and Education 
sent a notice titled "Taxpayer Information and Local Sales and 
Use Tax Changes" to all registered taxpayers filing on a 
quarterly or monthly basis.  This notice explained the changes 
in the law and rule regarding the changes to the  retail sales 
tax exemption for  food products.   . . . .  Taxpayer was 
filing his returns on a monthly basis.  He would, therefore, 
have been among the taxpayers receiving this document.  We 
find that the sending of this document meets any duty that the 
Department may have had to notify taxpayer of the change of 
the law regarding his business. 
 
 
[1]  Rule 244 provides, in relevant part, as follows: 
 

(4)  Retail sales tax--Taxable sales.  Sales of food 
products are subject to retail sales tax under any 
of the following circumstances: 

 
(a)   Effective June 1, 1988, sales by any retail 
vendor of any food handled on the vendor's premises 
which by law requires the vendor to have a food and 
beverage service worker's permit under RCW 69.06.010 
(handling unwrapped or unpackaged food) are subject 
to sales tax. . . . 

 
RCW 69.06.010 requires that a person "employed in the handling 
of unwrapped or unpackaged food unless he or she shall furnish 
. . . a food and beverage service worker's permit. . . ."  Any 
person who handles unwrapped or unpackaged food is required to 
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have a permit under the statute.  Thus, unless there is a 
specific exemption relating to taxpayer, his sales of pizza 
are taxable under this section of the rule, and RCW 
82.08.0293(2)(c). 
 
Taxpayer has argued that his sales of pizza should be exempt 
of tax under the bakery exemption.  That exemption provides 
that "bakeries which only sell baked goods" are not required 
to collect the retail sales tax.  Taxpayer argues that his 
product is baked, and should therefore be considered a bakery 
item. 
 
Exemptions from tax are to be strictly construed.  "Taxation 
is the rule and exemption is the exception."  O'Leary v. 
Department of Rev., 105 Wn.2d 679 (1986), Budget Rent-A-Car of 
Washington-Oregon, Inc. v. Department of Rev.  81 Wn.2d 171 
(1972).  The American Heritage Dictionary, 1981, defines 
"bakery" as "1.  A place where products such as bread, cake, 
and pastries are baked."  Where a statute does not define 
certain words, they must be given their common and everyday 
meaning.  Herring Magic v. U.S., 258 F.2d 197 (C.A. Wash., 
1958).  Resort may be made to dictionaries to ascertain the 
common meaning of statutory language.  Garrison v. Washington 
State Nursing Board, 87 Wn.2d 803 (1976).  We do not believe 
that a pizza is ordinarily considered a bakery item; nor do we 
believe that such a construction was contemplated by the 
legislature when the statute was amended.  Accordingly, we 
decline to adopt taxpayer's argument. 
 
 DECISION AND DISPOSITION: 
 
Taxpayer's petition is denied.   
 
DATED this 27th day of July 1989. 
 


