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)
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. . .  )  

 ) Registration No. . . .  
 ) Refund Request 
 ) Audit Letter Ruling of March 11, 2004  
 ) Docket No. . . .  
  
 RULE 197, RULE 155: RETAIL SALES TAX – PREPAID CONTRACT FOR 

HOURS OF UNSPECIFIED SERVICES – REFUND OF RETAIL SALES TAX.  
A taxpayer who purchases a prepaid service contract for a set number of hours of 
computer services, under which it may use the hours for either retail or non-retail 
services, and is charged retail sales tax on the entire sales price, may not obtain a 
refund of retail sales tax when it actually uses some or all of the prepaid hours for 
non-retail services.   

 
Prusia, A.L.J.  –  A taxpayer who purchased a discount prepaid service contract under which it 
could choose from a smorgasbord of professional and retail computer services, and was charged 
retail sales tax on the full prepayment, appeals the denial of its request for refund of the retail 
sales tax it paid on the contract, contending it is entitled to refund because it used only non-retail 
services. . . . We conclude the taxpayer is not entitled to a refund.  We deny the petition.  1 

 
ISSUES 

 
[1] Did the taxpayer pay retail sales tax in excess of that properly due?  If a seller of a 

prepaid contract for hours of service, which can be used for retail and/or professional 
services at the option of the buyer, collects retail sales tax on the full contract price, under 
what circumstances, if any, can a buyer who uses the hours for non-retail services obtain 
a refund of retail sales tax paid on the contract? 

 
. . .  

                                                 
1 Identifying details regarding the taxpayer and the assessment have been redacted pursuant to RCW 82.32.410. 
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FINDINGS OF FACT 

 
. . . Taxpayer purchased a computer system, including customized software, from [Seller] in the 
mid-1990’s. . . . .  Since purchasing the computer system, Taxpayer has purchased all computer 
hardware from other vendors, has used its own personnel for installing and maintaining 
hardware, and has used [Seller] for customized software upgrades and consulting services.   
 
[Seller] offers customers a variety of services, some of which the Department classifies as 
professional services, and some of which it classifies as retail services subject to retail sales tax.  
Taxpayer purchases its [Seller] services under a standard [Seller] prepaid discount service 
contract.  For a single monthly fee, payable in advance, [Seller] agrees to provide the customer a 
certain number of hours of service per month.  The customer may use its hours for any of the 
professional and retail services [Seller] offers.  If the customer does not use all of the hours in 
one month, the surplus hours carry forward into the next month.  [Seller] charges all prepaid 
contract customers retail sales tax on the entire prepayment.  After the services are rendered, 
[Seller] gives the customer a listing of the services it actually provided the customer during the 
month, but does not attempt to categorize the services as professional services or retail services. . 
. .   
 
Taxpayer . . . requested the refund directly from [Seller].   
 
After receiving Taxpayer’s refund request, [Seller] requested a ruling from the Department’s 
Taxpayer Information and Education section (TI&E) on the taxability of each service [Seller] 
provided, as well as the taxability of its prepaid service contracts.  The request letter . . .  
explained how the prepaid service contracts work, and added that customers receive a significant 
reduction in the effective hourly rate for [Seller] services if they take such services under a non-
specific prepaid service contract.2  
 
. . .  TI&E issued [Seller] a letter ruling.  The ruling stated how each of the services [Seller] had 
listed, standing alone, was subject to tax.  The ruling also stated as follows, in pertinent part, 
regarding the prepaid service contracts: 
 

Are the general, non-specific, prepaid service contracts subject to retail sales 
tax/retailing B&O tax or to service and other activities B&O tax? 
Because these contracts provide a mixture of activities that are not determined and are 
likely to include retail services, the general, non-specific, prepaid service contracts are 
subject to retail sales tax and retailing B&O tax.  The sales tax collected on the prepaid 

                                                 
2 [Seller’s] request stated that that the prepaid service contracts offer the customer a number of prepaid hours of 
service for the following month, any of [Seller’s] various services could be applied to discharge the obligation, at the 
time of billing the type of services that would be delivered was unknown, retail sales tax was charged on the full 
amount of each prepaid contract monthly installment, and [Seller] informed the customer after delivery, and in an 
after-the-month summary, which services the customer had actually used.   
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contracts should be reported at the time it is billed (if [Seller is] filing by an accrual 
method) or at the time it is collected from the customer (if filing on a cash basis).  
 
How do sales tax or service and other activities B&O tax apply if there is no delivery 
receipt or reconciliation of work performed provided to the customer? 
As noted above, the contract should be billed as a retail sale (and have sales tax added to 
the invoice.)  Whether or not a delivery receipt or reconciliation is provided is not an 
issue.  

 
After receiving the TI&E ruling, [Seller] denied Taxpayer’s refund request.   
 
. . . Taxpayer petitioned the Department’s Appeals Division, protesting the . . .  TI&E letter 
ruling to [Seller].  The petition stated that since the early 1990’s, Taxpayer has provided its own 
procurement, installation, and maintenance, and replacement of computer hardware.  It has used 
[Seller] only to provide training, customization of software, and telephone support of the 
computer software, none of which activities are subject to retail sales tax.    
 
The Appeals Division referred the . . . petition to the Audit Division for its decision whether to 
grant the refund request and refund the taxes directly to the taxpayer. 
 
. . . [T]he Audit Division denied Taxpayer’s refund request.  The denial letter summarized the 
history of the request, and gave the following reason for the final denial of the request: 
 

I then again reviewed the billing documents in detail.  The vast majority of the services 
provided by [Seller] to [Taxpayer] appear to be services exempt from the retail sales tax.  
But even if all of the services provided by [Seller] were exempt from retail sales tax, it is 
not possible at the time of billing by [Seller] to determine with certainty, which services 
will be used by you.  When a contract calls for both retail and non-retail activities the 
sales tax applies to the entire billing, unless a segregation of the services between retail 
and non-retail activities occurs in the billing.  (This issue was discussed by the Board of 
Tax Appeals in Docket No. 50237).  . . . [The 2003 TI&E] letter affirmed this concept 
and stated that the tax is due at either the time of billing or at the time of payment, 
depending on [Seller’s] accounting system. 
 
CONCLUSION: 
Based on [the TI&E] letter, your petition for refund of retail sales tax is denied, as the 
sales tax was correctly charged.  
 

. . .  Taxpayer again petitioned the Appeals Division, protesting the Audit Division’s final denial 
of the petition for refund.   
 
The refund period is July 1998 through August 2002.  The amount of refund requested is $ . . . .  
The petition sets out the same reasons for granting the refund request that Taxpayer stated in its 
[earlier] petition.  
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ANALYSIS 
 
. . . The retail sales tax is levied on each retail sale in this state.  RCW 82.08.020.  Charges for 
the sale of computer hardware and canned software are subject to retail sales tax, as are charges 
for maintenance agreements or service contracts which require the specific performance of 
repairing, cleaning, altering, or improving them on a regular or irregular basis, to ensure their 
continued satisfactory operation.  WAC 458-20-155 (Rule 155); WAC 458-20-257 (Rule 257). 
 
In contrast, [many] personal or professional services are not considered retail sales and, 
therefore, ordinarily are not subject to sales or use tax.  See RCW 82.04.040, .050; WAC 458-20-
138 (Rule 138); WAC 458-20-224 (Rule 224). Rule 155 also provides that information services 
are taxable under the service and other business activities classification.   
 
A contract to perform work pursuant to a single contract for a single, lump-some billing will be 
taxed according to the primary nature of the activity.  Det. No. 89-433A, 11 WTD 313 (1992).  
This principle results in retail sales tax applying to some services that would not, standing alone, 
be subject to retail sales tax.  However, the Department has allowed taxpayers to report income 
from lump-sum contracts under more than one tax classification, when the contract is one to 
perform a variety of activities with different tax classifications, and the values assigned to the 
various activities are negotiated or otherwise determined in advance.  Ibid.; Det. No. 98-012, 17 
WTD 247 (1998); Det. No. 89-43A, 8 WTD 5 (1989).  
 
In this case, the [Seller] contract allowed the customer to require [Seller] to perform a variety of 
activities with different B&O tax classifications.  Had [Seller] billed for the services after 
providing them, had it kept records of the precise nature of the services performed, and had it 
separately billed for the various categories of service, [Seller] could have reported the revenues 
under different tax classifications.  Det. No. 98-012, supra; Det. No. 89-396, 8 WTD 143 (1989).  
It is the documentation requirement in this context (billing after performance) that the Board of 
Tax Appeals (BTA) addressed in the decision the Department’s auditor cited in his . . . letter to 
Taxpayer.  That decision is Harvey v. Department of Rev., BTA Docket No. 50237 (1997).  In 
Harvey, the vendor had failed to separately account for or bill for the services, and the BTA held 
that later oral testimony and affidavits of recollected facts were insufficient to show, with a 
reasonable degree of objective certainty, the breakdown between retail and service activity.3 
 
Taxpayer’s situation differs from those addressed in the above decisions, in that it involves 
prepayment of a contract by a buyer for a variety of activities with potentially different tax 
classifications, and a refund request by the buyer after the seller reported and paid tax under a 
single B&O tax classification, consistent with how the transaction was structured.  In addition to 
the documentation requirements discussed in the above decisions, there are refund issues.  RCW 
82.32.060 addresses excess payment of tax and refunds, and WAC 458-20-229 (Rule 229) sets 
out refund/credit procedures.  Refund issues raised by the facts in this case include the following.  
Can Taxpayer request the refund, or must [Seller] request it?  Since the vendor and the customer 

                                                 
3 While BTA decisions are not binding on the Department as precedent with anyone except the named taxpayer, this 
case provides useful clarification and analysis with regard to the issue. 
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structured the transaction as a retail sale, are the vendor and customer now bound by the form 
they chose?  Does the Department have authority to grant a refund in this circumstance?   
 
We will address the second and third refund issues first.  . . . 
 
Even if Taxpayer could produce evidence that most or all the services it used were professional 
services, we would . . . not  alter the characterization of the price paid [Seller] in this case.  In 
essence, Taxpayer argues that we should look to the substance, not the form of the transactions at 
issue.  In general, the doctrine of substance over form is not available to a taxpayer to eliminate 
the tax consequences of a taxpayer's structured form of the transaction.  See, e.g., Det. No. 85-
112A, 1 WTD 343 (1985), citing Higgins v. Smith, 308 U.S. 473 (1940); Det. No. 92-166, 12 
WTD 211 (1993); see also Chevron USA, Inc. v. Department of Rev., Docket No. 99-94 (Bd. Tax 
Appeals 1999), citing Commissioner of Internal Rev. v. Dehydrating & Milling Co., 417 U.S. 
134, 149 (1974) (“This Court has observed repeatedly that, while a taxpayer is free to organize 
his affairs as he chooses, nevertheless, once having done so, he must accept the tax consequences 
of his choice, whether contemplated or not.”).  . . . 
 
The Department is not authorized to refund tax unless it finds that tax was paid “in excess of that 
properly due.”  RCW 82.32.060(1).4  We are unable to make that finding in this case.  Because 
the mix of activities [Seller] would provide was not determined when it sold a contract, retail 
sales tax was properly collected on the entire payment.  As soon as the income proceeded or 
accrued to [Seller], it became liable for the tax.  WAC 458-20-197 (Rule 197).5  Thus, the tax 
[Seller] paid was “properly due.”  
                                                 
4 RCW 82.32.060(1) provides, in pertinent part: 

If, upon receipt of an application by a taxpayer for a refund . . . it is determined by the department that 
within the statutory period for assessment of taxes, penalties, or interest prescribed by RCW 82.32.050 any 
amount of tax, penalty, or interest has been paid in excess of that properly due, the excess amount paid 
within, or attributable to, such period shall be credited to the taxpayer’s account or shall be refunded to the 
taxpayer, at the taxpayer’s option. 

5  Rule 197 states, in pertinent part: 
When tax liability arises. (1) Gross proceeds of sales and gross income shall be included in the return for 
the period in which the value proceeds or accrues to the taxpayer. . . . 

(2) Accrual basis.   
(a) When returns are made upon the accrual basis, value accrues to a taxpayer at the time: 
(i) The taxpayer becomes legally entitled to receive the consideration, or, 
(ii) In accord with the system of accounting regularly employed, enters as a charge against the 

purchaser, customer, or client the amount of the consideration agreed upon, whether payable immediately 
or at a definitely determined future time. 

(b) Amounts actually received do not constitute value accruing to the taxpayer in the period in 
which received if the value accrues to the taxpayer during another period.  It is immaterial if the act or 
service for which the consideration accrues is performed or rendered, in whole or in part, during a period 
other than the one for which return is made. The controlling factor is the time when the taxpayer is entitled 
to receive, or takes credit for, the consideration. 

(3) Cash Receipts Basis.   
(a) When returns are made upon cash receipts and disbursements basis, value proceeds to a 

taxpayer at the time the taxpayer receives the payment, either actually or constructively.  It is immaterial 
that the contract is performed, in whole or in part, during a period other than the one in which payment is 
received.  [Emphasis added.] 
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Had [Seller] structured the contracts differently, such as billing for its services after the fact, or 
placing the prepayments in trust and accruing the income after it provided the services, or 
contracting to provide this taxpayer only non-retail services, there would not have been a refund 
issue.  Tax would have been properly due after performance, when it would have been possible 
to bifurcate the charges, assuming documentation requirements were met.  But [Seller] structured 
the contracts in a manner that made sales tax properly due on the entire charge, and [Seller] and 
its customer must accept the tax consequences of that choice.  
 
Another barrier Taxpayer has not overcome is the documentation requirement applicable both to 
bifurcating contracts and establishing entitlement to any refund.  The Department does not 
permit bifurcation of charges unless there is a reasonable basis for determining the value of the 
various activities performed.  Similarly, a taxpayer must provide documentation to support a 
refund claim.  In this case, [Seller] did not even know which of its services were retail and which 
were not when it provided services to Taxpayer.  [Seller] did not separate the charges between 
retail and service in its records or billings.  The evidentiary problem the BTA discussed in 
Harvey would be present if [Seller] now attempted to go back and segregate the services.   
 
For the above reasons, we deny the petition for refund. . . . .   
 

DECISION AND DISPOSITION 
 
Taxpayer’s petition for refund is denied.  
 
 
Dated this 28th day of December, 2004. 
 


