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RULE 187 -- BUSINESS AND OCCUPATION TAX -- MEASURE OF TAX -- 
GROSS INCOME OF THE BUSINESS -- AMUSEMENT DEVICES -- 
NONDEDUCTIBLE BUSINESS EXPENSE.  No deduction is allowed for 
amounts paid by the owner of an amusement device to the person upon whose 
premises the device is operated. 

 
Headnotes are provided as a convenience for the reader and are not in any way a part of the 
decision or in any way to be used in construing or interpreting this Determination. 
 
Sohng, A.L.J.  –  A corporate owner of coin-operated amusement devices protests the assessment 
of business and occupation tax (“B&O tax”) on the gross proceeds of the amusement devices by 
claiming to have joint venture agreements that allow it to reduce its tax liabilities when splitting 
the revenues with the owners of the establishments where the devices are placed. The petition is 
denied. 
 

ISSUE 
 
Under WAC 458-20-187, is the owner of amusement devices entitled to pay B&O tax on the 
gross proceeds of the amusement devices, less the amounts that are paid to establishment owners 
who agreed to place the amusement devices on their premises?1

  
 

                                                 
1 Identifying details regarding the taxpayer and the assessment have been redacted pursuant to RCW 82.32.410. 
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FINDINGS OF FACT 
 
[Taxpayer] is a Washington corporation that operates an electronic gaming business, including 
coin-operated dart boards, juke boxes, and/or other electronic games (collectively, the 
“amusement devices”). The amusement devices are placed in a variety of establishments, such as 
bars, casinos, and clubs. Taxpayer enters into written agreements with the establishment owners 
to place its amusement devices in their establishments. Taxpayer claims that these agreements 
are “joint venture agreements.”  
 
Under these purported “joint venture agreements,” Taxpayer is required, at its own expense, to 
purchase, set up, and maintain the amusement devices, and to provide supplies needed for their 
repair or upgrade. The agreements also provide that the establishment owner is required to 
provide the location space, electricity, and general cleaning services. Taxpayer and the 
establishment owners typically split the gross proceeds from the amusement devices . . . . 
   
None of the “joint ventures” Taxpayer claims to exist are registered to do business in 
Washington, and none of them are reporting and remitting excise taxes to the Department. The 
Audit Division reviewed the taxpayer’s books and records for the period from January 1, 2006, 
through March 31, 2009, and assessed Taxpayer $. . ., including $. . . in taxes, $. . . in interest, 
and $. . . in penalties. . . . 
 

ANALYSIS 
 
Taxpayer protests the assessment because it disagrees that it must pay B&O tax on 100% of the 
gross revenue generated by the amusement devices. Taxpayer asserts that the “joint venture 
agreements” relieve it of the requirement to pay B&O tax on 100% of the gross revenue.  
 
The taxability of persons operating amusement devices is governed by WAC 458-20-187 (“Rule 
187”). The term “amusement devices” is defined as “those devices and machines which, through 
the insertion of a coin, will permit the patron to play a game. It includes slot and pinball 
machines and those machines or devices which permit the patron to see, hear or read something 
of interest.”  Rule 187(2).  Rule 187 further provides, in part: 

 
(5)  Persons operating amusement devices, except shuffleboard, pool, and billiard games, 
are taxable under the service and other business activities classification on the gross 
receipts therefrom. 

. . . 
 
(8) When coin operated machines are placed at a location owned or operated by a person 
other than the owner of the machines, under any arrangement for compensation to the 
operator of the location, the person operating the location has granted a license to use real 
property and will be responsible for reporting and paying tax upon his gross 
compensation therefor under the service classification. 
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(Emphasis added.)  Thus, Rule 187 makes clear that a person operating amusement devices is 
taxable on the gross receipts from those devices.  A person operating a business location at 
which the owner places coin-operated machines is separately taxable on the compensation 
received for allowing their placement. 
 
Taxpayer’s dart boards, juke boxes, and other electronic games fall under the definition of 
“amusement devices” under Rule 187(2) because they permit the patron to play a game or hear 
something of interest upon the insertion of a coin. And under Rule 187(5), because Taxpayer 
operates amusement devices, Taxpayer is taxable under the service and other activities 
classification on the B&O tax on the gross, rather than net, receipts. 
 
The Department addressed this same issue in Determination No. 86-252, 1 WTD 183 (1986).  In 
that determination, an owner and operator of amusement devices placed its coin-operated devices 
at locations owned and operated by other persons.  Some of the devices were subject to “50-50 
split of revenue agreements” that were between the owner of the devices and the owners of the 
locations.  The parties opened the coin boxes in the presence of each other at the locations of the 
devices and divided the money at that time. The owner of the devices asserted that its agreements 
were “in the nature of joint ventures with the taxpayer contributing the amusement devices and 
the owner or operator of the business premises contributing the location.” Thus, that taxpayer, 
like the present one, argued that it was liable for tax only upon its share of the proceeds derived 
from the amusement devices. 
 
The Department ruled that the owner and operator of the amusement devices was subject to 
B&O tax on the gross receipts from those amusement devices and was not entitled to deduct the 
amounts paid to the establishments where the devices were located.  In addition to the sections of 
Rule 187 quoted above, the determination relied on the definition of “gross income of the 
business” found in RCW 82.04.080: 
 

"Gross income of the business" means the value proceeding or accruing by reason of the 
transaction of the business engaged in and includes gross proceeds of sales, compensation 
for the rendition of services, gains realized from trading in stocks, bonds, or other 
evidences of indebtedness, interest, discount, rents, royalties, fees, commissions, 
dividends, and other emoluments however designated, all without any deduction on 
account of the cost of tangible property sold, the cost of materials used, labor costs, 
interest, discount, delivery costs, taxes, or any other expense whatsoever paid or accrued

 

 
and without any deduction on account of losses.   

(Emphasis supplied in 1 WTD 183.)  The determination also mentioned legislation that was 
vetoed by then Governor Gardner in 1986 that would have allowed the owners of the amusement 
devices to deduct from the measure of the tax the amounts paid to the persons upon whose 
premises the devices operated. 
 
In accordance with Rule 187 and 1 WTD 183, we conclude that Taxpayer owes B&O tax on the 
gross income derived from the amusements devices without deducting the portions paid to the 
establishment owners. 
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Taxpayer argues that it has valid joint ventures with the establishment owners, and on that basis, 
should only be taxed on its share of the gross revenues derived from the amusement devices. We 
disagree.  A joint venture is in the nature of a partnership.  Barrington v. Murry, 35 Wn. 2d 744, 
753, 215 P.2d 433, 438 (1950); see also Black’s Law Dictionary 839 (6th ed. 1991) (defining 
“joint venture” is “a legal entity in the nature of a partnership engaged in the joint undertaking of 
a particular transaction for mutual profit”). One of the requirements of a joint venture is a sharing 
of profits.  See Refrigeration Engineering Co. v. McKay, 4 Wn. App. 963, 974, 486 P.2d 304 
(1971).  Another requirement is that the funds are handled as a joint venture, rather than as 
separate funds of any party to the joint venture agreement. See Determination No. 87-93, 2 WTD 
411, 416 (1987).  Furthermore, the payments to a venturer cannot be absolute.  See Excise Tax 
Advisory 3136.2009 and Det. No. 90-74, 9 WTD 143 (1990). 
 
Taxpayer’s agreements do not meet these requirements. As described above, the agreements 
provide that Taxpayer and the establishment owners generally share the “proceeds” on a 
[percentage] basis . . . .  This distribution of proceeds is not a sharing of profits, but a division of 
gross revenue. Similarly, the funds are not handled as a joint venture, but clearly are treated as 
the exclusive or separate funds of the respective parties. And the distributions are “absolute” 
payments because the parties are always entitled to their respective percentages of the gross 
revenue, regardless of the amount or extent of profit, if any.  Finally, the establishment owner’s 
responsibilities under the agreements are limited to providing the location space, electricity, and 
general cleaning services.  They bear none of the expenses or risk of loss with respect to the 
ownership and maintenance of the amusement devices. 
 
Finally, Taxpayer argues that assessing B&O tax on 100% of Taxpayer’s gross proceeds from 
the amusement devices and 100% of the establishment owners’ gross proceeds from the 
amusement devices constitutes impermissible “double taxation.” We disagree. Taxpayer and the 
establishment owners are all different legal entities, and as such, are separate taxable persons 
under RCW 82.04.030. Moreover, as Rule 187 makes clear, there are two separate business 
activities: (1) Taxpayer is engaged in operating coin-operated amusement devices; and (2) the 
premises operator is engaged in the business of granting Taxpayer a license to use realty for the 
purpose of conducting Taxpayer’s business. Washington imposes a B&O tax on the gross 
income received by each person for the act or privilege of engaging in business activities.  RCW 
82.04.220.  Thus, each entity is subject to tax on the gross proceeds of its own business activities.  
Accordingly, there is no double taxation, as each entity pays only one B&O tax, which is 
measured by the gross income it receives.  
 
 

DECISION AND DISPOSITION 
 
Taxpayer’s petition is denied.   
 
Dated this 11th day of May 2011. 
 


