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BEFORE THE APPEALS DIVISION 

DEPARTMENT OF REVENUE 
STATE OF WASHINGTON 

 
In the Matter of the Appeal of Tax Ruling of ) 

) 
D E T E R M I N A T I O N 

 
 ) No. 14-0105 

. . . )  
 ) Registration No. . . .  
 )  

 
[1] RULE 248: B&O TAX – SALES TAX – MONETIZED BULLION – 
EXEMPTION.  Precious metal bullion and monetized bullion are exempt from 
B&O and retail sales taxes per RCW 82.04.062. 

 
Headnotes are provided as a convenience for the reader and are not in any way a part of the 
decision or in any way to be used in construing or interpreting this Determination. 
 
 
Eckholm, A.L.J.  –  A collector of rare coins appeals a tax ruling that coins purchased for their 
value as collector items are subject to retail sales tax on the selling price that exceeds the face 
value of the currency.  The coin collector asserts that the sales of rare coins are sales of 
monetized bullion and exempt from retail sales tax pursuant to RCW 82.04.062 and WAC 458-
20-248.  Petition granted.1  
 

ISSUE 
 

Whether sales of rare coins are sales of monetized bullion and exempt from retail sales tax 
pursuant to RCW 82.04.062 and WAC 458-20-248. 
 

FINDINGS OF FACT 
 
[Taxpayer] submitted two tax ruling requests to the Department of Revenue (Department) 
Taxpayer Information and Education Division (TI&E) as to whether the sales of foreign metal 
coins are subject to retail sales tax.  TI&E’s first response was, as follows: 
 

Question 
 
I hope you can help me find the answer to this question: are foreign (Mexican, Roman, 
Chinese, Japanese, etc.) metal coins purchased from a retail dealer or at an auction 
exempt from retail sales tax? 

1  Identifying details regarding the taxpayer and the assessment have been redacted pursuant to RCW 82.32.410. 
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Response 
 
Coins (legal tender) traded for their value as collector-items or any purpose other than for 
their value as legal tender, are taxable as a sale of tangible personal property subject to 
retail sales tax on the selling price that exceeds the face value of the currency.  The 
amount received up to the face value of the coins is not taxable. 
 
If the coins are no longer legal tender, retail sales tax is due on the full selling price and 
there is no deduction for the face value of such coins. 

 
Electronic message from TI&E to the taxpayers, dated March 8, 2013. 
 
The taxpayers submitted a second tax ruling request that specifically referenced the authorities of 
RCW 82.04.062 and WAC 458-20-248 (Rule 248).  TI&E responded to this request, as follows: 
 

You wrote: 
 
At 2:30 p.m. on March 1, 2013, I called the Department of Revenue about sales tax on 
foreign coins purchased from auctions or retail coin stores.  She spoke to someone in the 
Ruling Dept. who said that, under RCW 82.04.062 and WAC 458-20-248, there is no 
sales tax, or B&O tax, for those purchases; she also told me that the phone info was not 
binding and that I should submit a ruling request.  Can you please advise me whether, 
under RCW 82.04.062 and WAC 458-20-248, metal coins from foreign countries 
(Mexican, Roman, Chinese, Japanese, etc.) sold at retail or at auctions are exempt from 
retail sales tax.   
 
Our response: 
 
The taxability of coins depends on the facts of the situation. 
 
Exempt 
A coin that is traded for its face value as legal tender/money is intangible personal 
property and its sale is not subject to retail sales tax, or Retailing B&O tax. 
 
Taxable 
Retail sales tax applies when coins are sold as tangible personal property such as, but not 
limited to, rare or collectible coins sold for their value as a collector-item or any purpose 
other than the coins (sic) value as legal tender.  The taxable amount is the amount over 
and above the face value of the coin.  The income is taxable under the Retailing 
classification of the B&O tax.  (The amount a coin sells for up to its face value is not 
taxable.) 
. . . 

 
Electronic message from TI&E to the taxpayers, dated March 26, 2013. 
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The taxpayers appealed the tax rulings to the Department’s Appeals Division, asserting that, as 
collectors of rare coins, they purchase both domestic and foreign coins (primarily those used as a 
medium of exchange in the past), and do not purchase the coins for the purpose of manufacturing 
jewelry or artworks; therefore, those sales are sales of monetized bullion and exempt from retail 
sales tax pursuant to RCW 82.04.062 and Rule 248.  At the hearing, the taxpayers displayed 
sample rare coins made of silver or other metals that were used as a medium of exchange in 
foreign nations in the past, and provided documentation of the properties of the coins.  
 

ANALYSIS 
 
Retail sales tax is imposed on each retail sale of tangible personal property in this state “unless 
the sale is specifically excluded from the RCW 82.04.050 definition of retail sale.”  RCW 
82.08.020(1)(a).  “Sale at retail” or “retail sale” are defined in RCW 82.04.050 to include every 
sale of tangible personal property to all persons irrespective of the nature of their business unless 
an exclusion applies.  RCW 82.04.050.  The sale of monetized bullion is excluded from the 
definitions of “sale at retail” and “retail sale” pursuant to RCW 82.04.062(1).  See Det. No. 99-
112, 19 WTD 799, 803 (2000) (to qualify as a sale of monetized bullion exempt from business 
and occupation (B&O) tax and retail sales tax per RCW 82.04.062 and Rule 248, the item must 
be a medium of exchange manufactured from gold, silver, or other metals; sales of paper silver 
certificates do not qualify); Det. No. 13-0144, 33 WTD 14, 16 fn. 5 (2014) (tax exemption for 
sales of monetized bullion per RCW 82.04.062 and Rule 248, does not apply to non-metal 
collectible currency). 
 
“Monetized bullion” is defined in RCW 82.04.062(3) as: 
 

. . . coins or other forms of money manufactured from gold, silver, or other metals and 
heretofore, now, or hereafter used as a medium of exchange under the laws of this state, 
the United States, or any foreign nation, but does not include coins or money sold to be 
manufactured into jewelry or works of art. 

 
(Emphasis added.)  The above definition of “monetized bullion” specifically includes metal 
coins used as a medium of exchange, in the past, present or future, in the United States or 
foreign nations.  
 
The Department’s rule explaining the tax exemption in RCW 82.04.062, Rule 248, provides, in 
pertinent part: 
 

Effective July 1, 1985, amounts derived from sales of precious metal bullion and 
monetized bullion as defined herein, are not subject to business and occupation tax under 
either the wholesaling or retailing classification or to retail sales tax.  Statutory law 
expressly excludes such sales from the definitions of the terms, “wholesale sale,” “sale at 
wholesale,” “retail sale,” and “sale at retail.”  
 

Sales of metal money, in coined or other form, which is recognized as a medium 
of exchange in the financial marketplace, are not taxable.  However, sales of coin or 
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money whether or not recognized as a medium of exchange, to jewelers or other persons 
for the purpose of manufacturing jewelry or artworks therefrom are fully taxable.  … 
     It is presumed that all sales of coin and metal money are entitled to tax exemption … 

 
(Emphasis added.)2   
 
The taxpayers indicate that, as collectors of rare coins, they purchase domestic and foreign metal 
coins that were used as a medium of exchange in the past, and do not purchase the coins for the 
purpose of manufacturing jewelry or artworks.  The coins described by the taxpayers fall within 
the statutory definition of “monetized bullion,” and sales of such coins are exempt from retail 
sales tax under RCW 82.04.062 and Rule 248.   The taxpayer’s petition is granted and TI&E’s 
tax ruling is modified consistent with this determination. 
 

DECISION AND DISPOSITION 
 
The taxpayers’ petition is granted and TI&E’s tax ruling is modified consistent with this 
determination, accordingly: sales of coins manufactured from gold, silver, or other metals, for 
purposes other than to be manufactured into jewelry or works of art, are exempt from retail sales 
tax pursuant to RCW 82.04.062 and WAC 458-20-248. 
 
Dated this 25th day of March 2014. 

 
 

2 Rule 248 reiterates the definition of “monetized bullion” in RCW 82.04.062(3).  In addition, Rule 248 explains the 
application of the service and other activities B&O tax on commissions earned upon sales of precious metals by 
dealers, brokers, and other agents, who sell or buy precious metal bullion or monetized bullion for the accounts of 
customers.  See 82.04.062(2). 

                                                   


