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BEFORE THE APPEALS DIVISION 
DEPARTMENT OF REVENUE 

STATE OF WASHINGTON 
 

In the Matter of the Petition for Correction of 
Assessment of 

)
) 

D E T E R M I N A T I O N 

 ) No. 13-0250 
. . . )  

 ) Registration No. . . .  
 )  
 

[1] Rule 241, Rule 227; RCW 82.04.280:  B&O TAX – RADIO OR 
TELEVISION BROADCASTING CLASSIFICATION – LICENSING 
CONTENT TO CABLE TELEVISION COMPANIES.  A taxpayer that relicenses 
copyrighted television programs to cable companies for transmission to cable 
subscribers does not qualify for the television broadcasting rate in RCW 
82.04.280(1).  The taxpayer’s advertising revenues are taxable under the service 
B&O tax rate. 

 
Headnotes are provided as a convenience for the reader and are not in any way a part of the 
decision or in any way to be used in construing or interpreting this Determination. 
 
 
Chartoff, A.L.J.  – Taxpayer that licenses copyrighted television programs to cable companies, 
protests Audit’s reclassification of advertising income from the radio or television broadcasting 
classification to the service and other business activities classification.  We conclude the 
taxpayer is not a television broadcaster and deny the petition.1 
 

ISSUE 
 
Whether, under RCW 82.04.280, WAC 458-20-241, and WAC 458-20-227, a taxpayer who 
licenses copyrighted television content to cable companies is subject to the radio or television 
broadcasting rate on its advertising income. 
 

FINDINGS OF FACT 
 
The relevant facts are not in dispute.  . . . 
 

1  Identifying details regarding the taxpayer and the assessment have been redacted pursuant to RCW 82.32.410. 
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The taxpayer obtains content from television [content providers].  The [content providers] 
license their copyrighted content to the taxpayer, who inserts advertising, and relicenses the 
content to various cable companies.  The cable companies re-transmit the content to their 
subscribers, in its entirety.   
 
The taxpayer earns the majority of its income from relicensing fees received from cable 
companies in exchange for the license to use the copyrighted content.  The taxpayer also earns 
revenues from advertisers for placing their television commercials in the licensed programs.   
 
The taxpayer does not broadcast its programs over the public airways to consumers or transmit 
television programming to consumers by cable.  The taxpayer is not regulated by the Federal 
Communications Commission (FCC).  The taxpayer does not have a partnership agreement with 
any cable company.   
 
The Audit Division (Audit) of the Department of Revenue (Department) conducted a partial 
audit of the taxpayer’s records for the period January 1, 2007 through December 31, 2010.  The 
partial audit was limited in scope to a review of revenue.  On July 12, 2012, Audit issued an 
assessment for $. . . , consisting of $. . . in royalties B&O tax, ($. . .) in service and other 
business activities B&O tax ($. . .) in radio and television broadcasting B&O tax, and $. . .  in 
interest.2 
 
The taxpayer petitioned the Appeals Division of the Department for correction of the assessment.  
The sole issue in this appeal is the proper B&O tax classification for the taxpayer’s advertising 
revenues.  During the audit period, the taxpayer reported advertising revenues on its excise tax 
return under the radio and television broadcasting (broadcasting) B&O rate in RCW 
82.04.280(1)(f) and WAC 458-20-241. Audit determined that the taxpayer does not qualify for 
the broadcasting B&O rate because it is not a television broadcaster or cablecaster.  Audit 
determined that the advertising income is therefore taxable under the service and other business 
activities (service) classification and qualifies for apportionment under WAC 458-20-19402.   
 
The taxpayer admits is it not a television broadcaster or cablecaster.  However, the taxpayer 
argues that its advertising revenues are “similar in form and context to broadcast advertising 
revenue and should be treated as such.  Advertising . . . is sold to the same businesses in the same 
manner for the same reasons as a broadcast company and therefore should be treated the same.”3  
The taxpayer cites Det. No. 92-363, 12 WTD 519 (1992) and Det. No. 87-308, 4 WTD 135 
(1987) as authority for its position that it should be able to report under broadcasting because its 
activities and revenues are functionally similar. 
 
  

2 The credit for service and other business activities B&O tax resulted from Audit’s reclassification of relicensing 
fees reported under the service classification to the royalties B&O tax classification.   
3 Taxpayer’s petition for correction of Assessment. 
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ANALYSIS 
 
RCW 82.04.220 imposes the B&O tax.  The B&O tax “is levied and collected from every person 
that has a substantial nexus with this state . . . for the act or privilege of engaging in business 
activities. RCW 82.04.220(1).  The tax rate and measure depend on the nature of the business 
activities engaged in by the taxpayer.  Id. 
 
RCW 82.04.290(2) imposes a “services and other business activities” classification  for “persons 
engaging within this state in any business activity other than or in addition to an activity 
explicitly taxed under another section in this chapter or subsection (1) or (3) of this section . . . .” 
In the present case, the Audit Division determined the taxpayer’s advertising revenues were 
subject to the services and other business activities B&O tax rate, and subject to apportionment 
under WAC 458-20-19402. 
 
The taxpayer argues that it is entitled to the preferential rate for radio or television broadcasters 
in RCW 82.04.280(1).  RCW 82.04.280(1) imposes a preferential rate for persons engaged in 
radio and television broadcasting, as follows: 
 

(1) Upon every person engaging within this state in the business of . . . (f) radio and 
television broadcasting, excluding network, national and regional advertising computed 
as a standard deduction based on the national average thereof as annually reported by the 
federal communications commission, or in lieu thereof by itemization by the individual 
broadcasting station, and excluding that portion of revenue represented by the out-of-state 
audience computed as a ratio to the station's total audience as measured by the 100 micro-
volt signal strength and delivery by wire, if any; … as to such persons, the amount of tax 
on such business is equal to the gross income of the business multiplied by the rate of 
0.484 percent. 

 
Under WAC 458-20-241, the term “broadcasting” is defined in relevant part as “television 
commercial broadcasting stations.”  Because RCW 82.04.280 makes specific reference to the 
FCC when discussing the proper application of the broadcasting B&O tax rate, and because the 
FCC licenses and regulates television broadcast stations, we give the FCC definition of 
broadcasting substantial weight.  The term “television broadcast station” is defined in FCC 
regulations as “[a] station in the television broadcast band transmitting simultaneous visual and 
aural signals intended to be received by the general public.”  47 CFR § 73.681.  . . .  
 
In 1991, the Department amended WAC 458-20-227 (Rule 227) regarding subscriber television 
services . . . .  Rule 227 states, in pertinent part: 
 

(1) Definitions. The following definitions apply to this section. 
(a) "Subscriber television" refers to all businesses providing television 
programming to consumers for a fee. It includes, but is not limited to, cable 
television and satellite television. . . . 

 (2) Business and occupation tax. Persons engaging in the business of subscriber 
television are subject to the business and occupation tax as follows: . . .  
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(b) Gross income derived from advertising revenues is subject to tax under the 
classification radio and television broadcasting. (See WAC 458-20-241.) 

 
(Italics added).  Thus, the preferential rate for broadcasting applies to commercial television 
broadcast stations and to subscriber television services on their advertising revenues. 
 
In the present case, the taxpayer does not argue that it is a television broadcaster or a subscriber 
television provider.  There is no dispute that the taxpayer relicenses content to cable companies 
who transmit the content to subscribers.  However, the taxpayer argues it sells advertising in the 
same manner and for the same purpose as commercial broadcast stations, and therefore should be 
entitled to report under the broadcasting classification.  The taxpayer cites Det. No. 92-363, 12 
WTD 519 (1992) and Det. No. 87-308, 4 WTD 135 (1987) as authority for its position that it 
should be able to report under broadcasting because its activities and revenues are functionally 
similar. 
 
Det. No. 92-363, 12 WTD 519 (1992) held that subscriber fees from the delivery of pre-recorded 
programs to subscribers by use of FM sideband radio waves or direct satellite broadcasting, did 
not qualify for the broadcasting B&O tax rate.  The holding in this case does not support the 
taxpayer’s position that it should be able to report advertising revenues under the broadcasting 
B&O tax rate.     
 
Det. No. 87-308, 4 WTD 135 (1987) concerned a taxpayer who used, in part, its own equipment 
to transmit client advertising a cablevision network during purchased timeframes.  The taxpayer 
paid the cable company a percentage of the advertising revenues it collected.  4 WTD 135 held 
that the taxpayer was functioning as a cablecaster and therefore allowed the taxpayer to report its 
advertising revenues under the broadcasting classification.  This case relied on the ALJ’s factual 
finding that the taxpayer transmitted its client’s content on a cablevision network to subscribers, 
using in part, the taxpayer’s own equipment.   
 
In addition, 4 WTD 135 is distinguishable from the present facts.  In the present case, the 
taxpayer does not itself transmit content over a cable network to cable customers, but instead 
relicenses its content to the cable company who transmits the content.  We conclude the 4 WTD 
135 does not support the taxpayer’s position that it should be able to report advertising revenues 
under the broadcasting classification.   

 
In sum, the authorities cited by the taxpayer do not provide a legal basis for extending the 
broadcasting rate to persons who relicense content to cablecasters.  Accordingly, we conclude 
the taxpayer’s business of relicensing copyrighted television programs to cable companies for 
transmission to subscribers does not qualify for the television broadcasting rate in RCW 
82.04.280(1).  The taxpayer’s advertising revenues are taxable under the service B&O tax rate 
and are subject to apportionment.  The audit assessment is sustained.  
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DECISION AND DISPOSITION 
 
Taxpayer's petition is denied.  
 
Dated this 14th day of August. 
 
 


