
Det. No. 16-0139, 35 WTD 609 (December 23, 2016)  609 

 

 

Cite as Det. No. 16-0139, 35 WTD 609 (2016) 

 

 

BEFORE THE APPEALS DIVISION 

DEPARTMENT OF REVENUE 

STATE OF WASHINGTON 

 

In the Matter of the Petition for Refund of 

Assessment of 

)

) 

D E T E R M I N A T I O N 

 ) No. 16-0139 

 )  

. . . ) Registration No. . . . 

 )  

 

RCW 82.45.060 and WAC 458-61A-204(5): REAL ESTATE EXCISE TAX – 

TENANTS IN COMMON – FORMER SPOUSE.  Where former spouses became 

tenants in common of a residential property under a property settlement 

agreement, REET was due when one former spouse subsequently quit-claimed his 

50% interest and the transfer relieved the granting spouse of his obligation on the 

remaining mortgage.  

 

Headnotes are provided as a convenience for the reader and are not in any way a part of the 

decision or in any way to be used in construing or interpreting this Determination. 

 

Valentine, TRO.  –  A taxpayer appeals the assessment by the Department of Revenue 

(Department) of real estate excise tax (REET) on the quit claim transfer of his 50 percent 

ownership in residential property to his former spouse who owned the other 50 percent.  The 

taxpayer contends that the transfer was between tenants in common and pursuant to a court 

order, exempting the transfer from REET.  Taxpayer’s petition is denied.1 

 

ISSUE 

 

Pursuant to RCW 82.45.060, RCW 82.45.010, WAC 458-61A-100 (Rule 61A-100), and WAC 

458-61A-102 (Rule 61A-102), is REET due when [former] spouses [are tenants in common 

under a property settlement agreement, each retaining a] 50 percent ownership in a residential 

property . . . , and . . . one spouse quit-claims his 50 percent interest in the property . . . to his 

former spouse, and the [transfer relieves the grantor spouse of the remaining mortgage debt]? 

 

FINDINGS OF FACT 

 

On August 21, 2013, [Taxpayer] transferred his 50 percent interest in a residential property to his 

former spouse who owned the other 50 percent.2  Taxpayer claimed a REET gift transfer 

exemption.

                                                 
1 Identifying details regarding the taxpayer and the assessment have been redacted pursuant to RCW 82.32.410. 
2 Taxpayer and his former spouse completed the paperwork in November of 2012, but did not present the document 

for recording with the county until August 21, 2013. 
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Taxpayer and his former spouse purchased the property, in December 1997, as husband and 

wife.  Both spouses borrowed the funds used to purchase the property at issue.  The couple’s 

marital dissolution was final in December 2009.   

 

At the time of the dissolution, Taxpayer and his former spouse owned two residential properties.  

The property settlement agreement decreed that Taxpayer and his former spouse owned the two 

properties as tenants in common, each with 50 percent ownership and 50 percent responsibility 

for costs, until such time as the properties were sold.  At the time of the transfer, 50 percent of 

the debt remaining on the property at issue in this case equaled $ . . . .  Also, in August 2013, 

Taxpayer’s former spouse refinanced the remaining debt in her own name.  

 

The Department’s Special Programs Division (Special Programs) reviewed the quit claim 

transaction from Taxpayer to his former spouse to determine if the gift exemption was 

warranted.  Special Programs determined that, since Taxpayer received debt relief as a result of 

the transfer, REET was due.  Special Programs assessed Taxpayer a total of $ . . . (including 

interest and penalties) on the basis of 50 percent of the remaining debt on the property. 

 

Taxpayer paid all but $ . . . of the assessment3 and now requests a refund, asserting that the 

mutual transfers were between tenants in common and were the result of a court order.   

 

ANALYSIS 

 

Every sale of real property located within Washington is subject to REET unless the sale is 

specifically exempted from the tax. RCW 82.45.060; Rule 61A-100. The term “sale,” for REET 

purposes, “has its ordinary meaning and includes any conveyance, grant, assignment, quitclaim, 

or transfer of the ownership of or title to real property . . . for a valuable consideration . . . .” 

RCW 82.45.010(1) (Emphasis added); Rule 61A-102(17)(a).  

 

Rule 61A-102 is the Department’s administrative rule that defines terms applicable to REET.  

Section 2 defines the term “consideration” as “money or anything of value, either tangible or 

intangible, paid or delivered, or contracted to be paid or delivered, including performance of 

services, in return for the transfer of real property.” (Emphasis added.)  The term 

“consideration” also includes “the amount of any lien, mortgage, contract indebtedness, or other 

encumbrance, given to secure the purchase price, or any part thereof, or remaining unpaid on the 

property at the time of the sale.” (Emphasis added.) Rule 61A-102(2). For example, 

“consideration” includes “the assumption of an underlying debt on the property by the buyer at 

the time of the transfer.” Rule 61A-102(2)(b). 

 

In addition, Rule 61A-103(1) states that “real estate excise tax applies to transfers of real property 

when the grantee relieves the grantor from an underlying debt on the property or makes payments 

on the grantor’s debt.” See also Det. No. 11-0026, 31 WTD 78 (2012). 

 

Taxpayer now asserts that the transfer of real property in the present case is exempt from REET 

under WAC 458-61A-204 (Rule 61A-204).4  Rule 61A-204(1) explains that “[t]he real estate 

                                                 
3 Taxpayer paid $ . . . , but by the time payment had been made, additional interest had accrued.  Thus, $ . . . remains 

due as principal, plus applicable extension interest. 
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excise tax does not apply to the transfer of real property that results in the creation of a tenancy 

in common or joint tenancy . . . if no consideration passes otherwise.”  In the present case, the 

transfer of property at issue did not create a tenancy in common or a joint tenancy.  Rather, the 

quit claim transfer dissolved the tenancy in common.  Thus, Rule 61A-204(1) is not applicable 

here. 

 

Rule 61A-204(2) states that “[t]he partition of real property by tenants in common or joint 

tenants, by agreement or as the result of a court decree, is not subject to excise tax.”  The rule 

also states the following: “Transfers to partition real property are not subject to real estate excise 

tax provided that the transfer is without additional consideration passing.” Id.  (Emphasis 

added.) 

 

Taxpayer contends that the example described in Rule 61A-204(3)(b) is applicable here.5  It 

reads: 

 

David and Corwin are business partners; they own two parcels of real estate as tenants in 

common.  One parcel is valued at $200,000 and has an underlying debt of $175,000.  The 

other parcel is valued at $25,000 and has no underlying debt.  Pursuant to a proceeding to 

liquidate their partnership, the court orders partition of the real property.  David receives 

the more valuable parcel and assumes full responsibility for the debt.  Corwin receives 

the less valuable parcel.  No real estate excise tax is due, because the partition of the 

property is pursuant to a court order. 

 

The property agreement between Taxpayer and his former spouse did not order partition of the 

property.  It simply stated that Taxpayer and his former spouse would each own 50 percent of the 

property as tenants in common until such time as the property sold.  Thus, we disagree that this 

example is applicable in the present case. 

 

We conclude that Rule 61A-204(5) is applicable to the present case.  It reads: 

 

The sale of an interest in real property from one or more joint tenants or tenants in 

common to remaining tenants or to a third party is a taxable transaction.  The taxable 

amount of the sale is the total of the following: 

 

(a) Any consideration given; and 

(b) Any consideration promised to be given, including the amount of any debt 

remaining unpaid on the property at the time of sale multiplied by that fraction 

of interest in real property being sold. 

 

                                                                                                                                                             
4 Although Taxpayer no longer contends that the transfer is exempt from REET as a gift, we note that WAC 458-

61A-201(4)(a) states: “There is a rebuttable presumption that the transfer is a sale and not a gift if the grantee is 

involved in refinance of debt on the property within six months from the time of the transfer.”  We note that the quit 

claim transfer at issue occurred the same month as the refinance. 
5In December 2012, Taxpayer’s former spouse quitclaimed her 50 percent ownership in the second residential 

property to Taxpayer.  There was no debt remaining on the second residential property at the time of the transfer. 
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In the present case, the transfer of interest in real property was from one tenant in common to 

another.  The transfer involved relief of mortgage debt for Taxpayer. The transfer was not the 

result of a court order.  Thus, REET is applicable. 

 

DECISION AND DISPOSITION 

 

Taxpayer’s petition for refund is denied. 

 

Dated this 6th day of April, 2016. 


