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BEFORE THE APPEALS DIVISION 

DEPARTMENT OF REVENUE 

STATE OF WASHINGTON 

 

In the Matter of the Petition for Refund of )

) 

D E T E R M I N A T I O N 

 ) No. 16-0095 

 )  

. . . ) Registration No. . . . 

 )  

 

RULE 272; RCW 70.95.510:  TIRE FEE – PERSONAL LIABILITY FOR 

UNCOLLECTED TIRE FEE.  A seller of vehicle tires that failed to collect the 

tire fee from its customers is personally liable for payment of the tire fee to the 

Department, even when the seller alleges it received oral advice from the 

Department instructing otherwise. 

 

Headnotes are provided as a convenience for the reader and are not in any way a part of the 

decision or in any way to be used in construing or interpreting this Determination. 

 

Yonker, A.L.J.  –  A seller of vehicle tires (Taxpayer) protests the assessment of tire fees that 

Taxpayer failed to collect from its customers.  Taxpayer argues that it received incorrect oral 

instructions from a Department employee, who reportedly advised Taxpayer that the tire fee 

requirement expired on June 30, 2010.  Because it relied on this alleged incorrect information, 

Taxpayer argues it should not be liable for the tax assessment.  We deny the petition.1 

 

ISSUES 

 

Is Taxpayer liable for payment of tire fees under RCW 70.95.510, where Taxpayer failed to 

collect such fees from its customers after it allegedly received incorrect oral advice from a 

Department employee that Taxpayer no longer had to collect such tire fees after June 30, 2010? 

 

FINDINGS OF FACT 

 

[Taxpayer] operates an auto repair and tire sale business in . . . , Washington.  In 2005, Taxpayer 

represents that it received a notice from the Department informing Taxpayer that, as a business 

that sold new replacement vehicle tires, it must collect a one dollar “tire fee” on each sale of such 

tires until June 30, 2010.  Taxpayer began collecting tire fees on such sales, and remitted those 

fees to the Department in compliance with the notice. 

 

On July 9, 2009, the Department issued a Special Notice, entitled “Tire Fee on New 

Replacement Vehicle Tires,” which states, in part:  

                                                 
1 Identifying details regarding the taxpayer and the assessment have been redacted pursuant to RCW 82.32.410. 
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Senate Bill 5976, Chapter 261, Laws of 2009, under RCW 70.95.510, eliminates the 

sunset period in which retailers are required to collect a $1 per tire fee on the retail sale of 

new replacement vehicle tires.  The tire fee was set to sunset as of June 30, 2010.  

Current legislation merely eliminated the sunset period in which the tire fee is effective 

(July 1 2005 through June 30, 2010) and imposes the fee for all sales of new replacement 

vehicle tires with no effective sunset date. 

 

As of July 15, 2009, the Department’s website contained at least two documents reporting on the 

elimination of the “sunset” date on the tire fee requirement.  First, under the “new laws” category 

of the Department’s main website, there was a link to a “2009 Legislation” report, which 

included a summary of Senate Bill 5976, stating that “[t]his bill eliminates the expiration date for 

the $1.00 per tire fee on the sale of new replacement vehicle tires.  The current fee was adopted 

in 2005 and was scheduled to expire July 1, 2010.”2 

 

Second, under both the “Find taxes & rates” and “Get a form or publication” categories of the 

Department’s website, there were links to all special notices organized by tax category.  One 

such tax category was entitled “Tire Fee,” which had a “New!” indicator next to it, and contained 

a link to the July 9, 2009, Special Notice discussed above.3  There is no evidence that the 

Department mailed either the “2009 Legislation” report or the July 9, 2009 Special Notice to 

individual taxpayers. 

 

Taxpayer’s representative, [Representative], represents that sometime in July 2010, she had three 

separate conversations with someone in the Department’s Information Center regarding tire fees.  

[Representative] represents she first called the Department’s Information Center to find out if the 

requirement to collect the tire fee was extended beyond June 30, 2010.  [Representative] 

represents that the person with whom she spoke did not know if the tire fee had been extended, 

but said he would find out and call [Representative] back. 

 

When [Representative] did not receive a call back, she represents that she called the same person 

back a few days later.  At that time, the Department employee again indicated he did not know 

whether the tire fee had been extended, but again committed to calling [Representative] back 

with the answer.  Another few days later, the Department employee called [Representative] back 

and, according to [Representative], stated that the tire fee requirement had expired and Taxpayer 

no longer needed to collect the tire fee. 

 

There are no Department records of any conversations between [Representative]and the 

Department’s Information Center.4  Likewise, Taxpayer has provided no records, notes, specific 

                                                 
2 Found at https://web.archive.org/web/20090716114410/http://www.dor.wa.gov/Docs/Reports/2009/ 

Summary_2009_Tax_Leg/2009-LegSummary.pdf, last visited on March 3, 2016. 
3 Found at https://web.archive.org/web/20090720161758/http://dor.wa.gov/Docs/Pubs/SpecialNotices/2009/ 

sn_09_TireFee.pdf, last visited on March 3, 2016.  We note that the July 9, 2009, Special Notice was still posted on 

the Department’s website under both the “Find a law or rule” and “Get a form or publication” categories as of 

August 12, 2010.  Found at https://web.archive.org/web/20100812084059/http://dor.wa.gov/Docs/Pubs/ 

SpecialNotices/2009/sn_09_TireFee.pdf, last visited on March 3, 2016. 
4 There is a record that [Representative] contacted the Department via Secure Messaging on July 22, 2010 in which 

[Representative] stated that she was amending Taxpayer’s June 2010 combined excise tax return to include collected 

tire fees, and the Department responded to [Representative] on that same date that collected tire fees appeared to 

https://web.archive.org/web/20090716114410/http:/www.dor.wa.gov/Docs/Reports/2009/Summary_2009_Tax_Leg/2009-LegSummary.pdf
https://web.archive.org/web/20090716114410/http:/www.dor.wa.gov/Docs/Reports/2009/Summary_2009_Tax_Leg/2009-LegSummary.pdf
https://web.archive.org/web/20090720161758/http:/dor.wa.gov/Docs/Pubs/SpecialNotices/2009/sn_09_TireFee.pdf
https://web.archive.org/web/20090720161758/http:/dor.wa.gov/Docs/Pubs/SpecialNotices/2009/sn_09_TireFee.pdf
https://web.archive.org/web/20100812084059/http:/dor.wa.gov/Docs/Pubs/SpecialNotices/2009/sn_09_TireFee.pdf
https://web.archive.org/web/20100812084059/http:/dor.wa.gov/Docs/Pubs/SpecialNotices/2009/sn_09_TireFee.pdf
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dates, or names of Department employees, related to [Representative’s]reported conversations 

with the Department in July 2010. 

 

Based on the information [Representative] reports she received from a Department employee, 

Taxpayer stopped collecting the tire fee on its sales of new replacement vehicle tires beginning 

sometime in July 2010.   

 

In 2015, the Department’s Taxpayer Account Administration (TAA) conducted a review of 

Taxpayer’s reporting history for the period of January 1, 2011 through June 30, 2015 (review 

period).  Based on Taxpayer’s stated business activity, and other information received from 

Taxpayer during the review process, TAA concluded that Taxpayer should have been collecting 

and remitting the tire fee during the entire review period.  On November 2, 2015, as a result of 

TAA’s review, the Department issued a tax assessment for $ . . . , which included $ . . . in 

unremitted tire fees, and $ . . . in interest.  Taxpayer paid the tax assessment and appealed for a 

refund of the full amount of the tax assessment. 

 

ANALYSIS 

 

Effective July 1, 2005, RCW 70.95.510(1) stated the following regarding tire fees: 

 

There is levied a one dollar per tire fee on the retail sale of new replacement vehicle tires 

for a period of five years, beginning July 1, 2005.  The fee imposed in this section shall 

be paid by the buyer to the seller, and each seller shall collect from the buyer the full 

amount of the fees.  The fee collected from the buyer by the seller . . . shall be paid to the 

department of revenue in accordance with RCW 82.32.045. 

 

Then, effective July 26, 2009, RCW 70.95.510(1) was amended to remove “for a period of five 

years, beginning July 1, 2005” from the first sentence.  Laws of 2009, ch. 261, § 2.  The only 

substantive effect of the 2009 amendment to RCW 70.95.510(1) was that the five-year “sunset” 

provision on the tire fee was eliminated, and the tire fee was to be collected by sellers 

indefinitely. 

 

WAC 458-20-272 (Rule 272), the Department’s administrative rule implementing RCW 

70.95.510, provides further guidance on the tire fee.  Rule 272(2)(c) states that “[t]he seller is 

personally liable for payment of the fee, whether or not the fee is collected from the buyer.”  

Here, Taxpayer does not dispute that its sales of new replacement vehicle tires were subject to 

the tire fee throughout the review period, nor does it dispute that it failed to collect the tire fee on 

such sales during the review period.  As such, under Rule 272(2)(c), Taxpayer is personally 

liable for payment of the uncollected tire fees. 

 

Taxpayer argues on appeal that its liability for payment of the uncollected tire fees should be 

waived because it received incorrect advice from a Department employee, which led it to believe 

that it no longer had to collect the tire fee.  RCW 82.32A.020(2) states that taxpayers have “[t]he 

right to rely on specific, official written advice and written tax reporting instructions from 

                                                                                                                                                             
already be included in Taxpayer’s original June 2010 combined excise tax return.  There is no indication that this 

exchange included any discussion of tire fees beyond June 30, 2010. 
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the department of revenue to that taxpayer, and to have interest, penalties, and in some instances, 

tax deficiency assessments waived where the taxpayer has so relied to their proven detriment.” 

(Emphasis added). 

 

Here, the advice that Taxpayer allegedly received from a Department employee was oral, as 

opposed to written.  We have consistently held that a taxpayer has no right to rely on alleged oral 

advice.  Indeed, we have stated that “[t]he Department lacks legal authority to waive interest, 

penalties, or tax deficiency assessments based on oral instructions that are not corroborated.”  

Det. No. 13-0279, 33 WTD 75 (2014).  See also Det. No. 00-001, 19 WTD 681 (2000); Det. No. 

96-114, 16 WTD 188 (1996); Det. No. 92-004, 11 WTD 551 (1992); Det. No. 87-130, 3 WTD 

59 (1987).  Here, even if the conversations occurred, as claimed, between [Representative] and a 

Department employee, there is a complete lack of documentation of those conversations, or their 

specific content.  As such, no corroboration is possible, and we are unable to waive the tax 

assessment based on [Representative’s] statements alone. 

 

Taxpayer also argues in its appeal petition that “I think [the amendment to RCW 70.95.510] 

should have been emailed or been in the inbox on your website where I file the monthly returns.”  

We interpret this statement as arguing that the Department’s failure to properly notify Taxpayer 

of the amendment to RCW 70.95.510 should serve as justification for the abatement of the tax 

assessment.  We disagree.  There is no specific right to notification of changes in tax laws or 

administrative rules under Chapter 82.32A RCW, which identifies taxpayer rights and 

responsibilities.  The relevant laws, administrative rules, and Department publications explaining 

such laws and rules, are all publicly available, and taxpayers have a legal duty to “know their tax 

reporting obligations.”  See RCW 82.32A.030(2). 

 

Despite finding no legal obligation to do so, we recognize that the Department sometimes 

chooses to issue notifications to taxpayers as a courtesy to taxpayers, but such courtesies do not 

negate a taxpayer’s obligation to know their own tax liability.  Furthermore, even though there is 

no evidence that the Department sent a notice of the amendment to RCW 70.95.510 to Taxpayer 

here, the Department did post on its website information about the 2009 amendment to RCW 

70.95.510 in at least two documents on the Department’s publicly-available website during 2009 

and 2010.  Those resources were included on the Department’s website specifically to assist 

taxpayers in understanding their tax liability.  Moreover, those resources were available on the 

Department’s website nearly a year before Taxpayer claims to have contacted the Department 

about the issue.  As such, we conclude the tax assessment may not be waived due to the 

Department’s choice to not send notice of the 2009 amendments to RCW 70.95.510 to Taxpayer.  

Accordingly, we affirm the tax assessment as issued. 

 

DECISION AND DISPOSITION 

 

Taxpayer’s petition is denied.   

 

Dated this 11th day of March, 2016. 


